Un nou concurs la Expozitia de Talente

Istoria… acel „ceva” ce face parte din noi fără să vrem. Chiar dacă unii dintre noi consideră că trecutul nu are de-a face cu prezentul, că într-o Europă unită nu mai contează de unde vii, cred că trebuie să păstrăm măcar respectul pentru efortul şi sacrificiul înaintaşilor noştri.

Şi cred că un copil are nevoie să ştie cine sunt dacii, cine sunt romanii, şi care au fost marii noştri voievozi. Şi, între evenimentele despre care trebuie să afle, se află la loc de cinste actul de la 24 ianuarie 1859, poate cel mai curajos din istoria românilor, când liderii au avut curajul de a pune înainte de orice interes particular interesul naţiunii noastre. Poate că este lecţia pe care mulţi dintre cei astăzi în viaţă au uitat-o.

Ţinând cont de toate acestea, i-am provocat pe Năzdrăvani săptămâna aceasta la realizarea unui decupaj pe tema unirii. Probabil la grădiniţă vor învăţa cu această ocazie Hora unirii. Tema săptămânii cere ca, din hârtie, să fie realizată o horă, iar băieţii şi fetele să fie îmbrăcaţi în costume naţionale.

Cum se poate realiza: luaţi o coală de hârtie albă, şi îndoiţi-o pe lung, apoi tăiaţi de-a lungul îndoiturii. Realizaţi un evantai, cu lăţimea aproximativă de trei centimetri, dacă doriţi o horă numai de fete sau băieţi, sau cinci centimetri, dacă doriţi o horă mixtă. Desenează apoi pe una dintre părţi modelul după care vei decupa.

hora_unirii_pliere2 hora_unirii_pliere1

Pliază evantaiul şi decupează cu grijă.

hora_unirii_modelhora_unirii_decupaj

Pentru realizarea şablonului se desenează pe muchia evantaiului jumătate din figurină. Pentru a obţine figurine înlănţuite, este obligatoriu ca figurina să se termine pe muchia cealaltă, iar decupajul să nu fie complet, pentru a se păstra muchia îndoită, zona în care figurinele vor fi înlănţuite.

hora_unirii_decupaj1 hora_unirii_decupaj2

Desfă apoi omuleţii. Este posibil să obţii în margini „jumătăţi”. Acelea le poţi îndepărta cu foarfeca. Apoi, cu ajutorul cariocilor sau creioanelor colorate, „îmbracă” omuleţii. Fetele cu băsmăluţă sau flori în păr, ie, fotă, băieţii cu ie, ilic şi iţari.

Apoi să „dăm mâna cu mână” şi să realizăm propria noastră horă!

Hora unirii

Concursul se desfăşoară în perioada 18-24 ianuarie, iar creaţiile copiilor vor fi expuse aici.

Vă aşteptăm să ne jucăm împreună!

.

Cristina H.
Posted in Din culisele concursurilor and tagged , , , , , .

2 Comments

  1. Pingback: Hora Unirii din hârtie | Talente de Năzdrăvani

  2. Pingback: Concursul: În aşteptarea lui Făurar | Talente de Năzdrăvani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente