La Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, Bucuresti

Observatorul astronomic Amiral Urseanu BucurestiDacă tot ne-a prins seara în oraş după vizita la Muzeul Antipa, am purces cătinel la picior pe Ana Ipătescu spre observatorul astronomic. Era cam frig, şi cam înnorat, nu speram să putem vedea ceva. În plus, luna răsărea dimineaţa, deci nu ne vom uita la cratere… Norocul nostru, chiar şi cu nori, avem ce vedea. Este a doua oară când ajung, am mai fost odată acum 10 ani. Vila amiralului este extrem de frumoasă. Păcat doar că nu se investeşte în restaurarea ei.

Cum vineri seară programul este doar pentru observaţii, nu am intrat în muzeu. Pentru asta vom reveni. Am urcat aşadar direct pe acoperiş, unde ne aştepta o mare surpriză. Şi când spun mare, nu glumesc, Un telescop cu diametrul de 30cm, cu ghidaj electronic, care a făcut deliciul copiilor. Un roi de stele, Vega, şi, vedeta serii, planeta Jupiter. Eu aş fi jurat că e staţia orbitală la cât e de strălucitoare. Dar era planeta. Ba chiar am reuşit să-i vedem şi dungile colorate, orizontale, şi cei patru sateliţi: Io, Caillisto, Europa, Ganymede.

Copiii au fost încântaţi, mai ales că a avut şi cine să le răspundă la întrebări. Cu un ochi în telescop, o aud pe fii-mea punând întrebarea de baraj… Dar cum s-au format planetele?Am mustăcit uşor… Explicaţia începea cu un nor mare, deci era ok.

L-am rugat să ne arate şi telescopul cel vechi. Apucasem deja să le povestesc copiilor de tepescopul de sub cupolă, şi au fost încântaţi. Cel mai vechi, măreşte de până la 500 de ori, ceva mai puţin decât cel nou. Apropo, cel nou este donaţie AlphaBank. Bani de la buget… nu există.

Săptămâna următoare, când Luna va fi în primul pătrar, revenim. Am înţeles că luna plină nu e o fază propice observării, căci este prea luminoasă. Şi am fost sfătuiţi să nu ratăm răsăritul de lună din 10 decembrie, când astrul va răsări în umbra pământului. Cu alte cuvinte, vă învităm la observator. Chiar dacă este frig. Detalii despre program găsiţi la ei pe site.

Cristina H.
Posted in De-ale casei, Nostalgii de vacanta and tagged , , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.decathlon.ro editura-arthur.ro%20
CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente