Dacă vrei să fii la curent cu articolele de pe blog, abonează-te şi le primeşti pe mail.

Agenda de lucru

decembrie 2014
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Cutiile din pod

Serbarea de Craciun

Pe oriunde mă uit pe net văd poze de la serbări. Toată lumea e gătită, veselă, şi aşteaptă sărbătorile, se pozează cu familia, cu Moşul, ce mai, o nebunie completă! Mie personal îmi plac două tipuri de serbări: acelea unde există sală de festivităţi la şcoală, scenă, cortină, culise, şi copiii înţeleg ce înseamnă un spectacol, program, punere în scenă (e o experienţă unică, pe cuvânt!), sau cele în care copiii se simt bine, nu părinţii, chiar mici petreceri improvizate la clasă. Variantele în care „dar de ce i-aţi dat fiicei lui X poezie mai lungă decât fiicei mele” sau „de ce al meu deschide o singură dată gura” mă lasă rece, şi sunt total împotriva lor. De ce? Pentru că, şi dacă numeri silabele, tot nu vei împăca pe toată lumea… mai ales dacă vor sta claie peste grămadă în clasă, lovindu-se şi călcându-se pe picioare să-şi fotografieze mai bine odorul, fără să le pese de ceilalţi părinţi, care vor acelaşi lucru.

Mi se pare mai practic să-i laşi pe copii să se grupeze, dacă vor, nu e obligatoriu, şi să aleagă ei ce vor să prezinte: un cântec, o scenetă, să vină ei cu idei. Nu doamna să împartă zeci de hârtiuţe, cărora să le pierdem numărul şi ordinea… Încă ceva, la fel de „practic”. Dacă nu poţi chema un Moş Crăciun ca lumea, mai bine nu chemi deloc. Unul cu costum de 2 lei nu ţine decât la vârsta de 2-3 ani, nu de pe la 5… când au o mulţime de întrebări şi suspiciuni. Adică unul la care să-i vezi barba neagră pe dedesubt şi flanelul atârnând este jalnic. Mai repede pui un mesaj video de la moşul… sau deschizi o „cameră” din oraşul lui Moş Crăciun, să vezi de ce e ocupat şi n-a ajuns. Din punctul meu de vedere, e mai practic să nu ajungă. Şi aşa lista de cadouri e lungă, unul în minus tăiat de la serbare nu e de ici de colo.

Ce nu-mi mai place mie la serbări: toată lumea dă din colţ în colţ să strângă bani, să-i ia doamnei cadou. Că doar merită, nu? Sunt total anti acestui obicei! Nu pentru că legal se încadrează la dare/luare de mită sau primire de foloase necuvenite, ci pentru că e timpul să evoluăm şi să lăsăm de-o parte proastele obiceiuri… În primul rând, doamna e acolo pentru că acea muncă îi dă satisfacţie. În plan secund, şi-a asumat acel job/salariu, şi, dacă veniturile trebuie rotunjite, caută alte soluţii. Fii creativă, organizează cursuri, dă meditaţii, timpul liber permite. Dar nu aştepta plicul sau săpunul şi perechea de ciorapi…

Dar mai mult decât asta mă deranjează cei care consideră ca trebuie să dai. Nu trebuie deloc. Este problema ta, nu ai sau nu vrei din principiu sau pur şi simplu vrei să-i iei copilului ceva în plus de sărbători. Şi nimeni nu are dreptul să te acuze, să te hărţuiască sau să te arate cu degetul pe acest principiu.

E o luptă care trebuie dusă de ambele părţi ale baricadei. Pe de-o parte, să spui NU de la catedră. Pe de alta, să ai curajul să te opreşti.

Şi pentru că toată lumea povesteşte de la serbări, am să vă povestesc şi eu de la a mea. Nu, nu am avut poezie de spus. Doar am cântat. Mi-am dat cu părerea unde mi-a fost cerută, şi am contribuit cu copilul din dotare la organizarea unui număr de dans. Am crezut că e o glumă ideea de serbare de Crăciun la facultate, şi n-am luat-o în serios. Dar a ieşit fain, a fost o experienţă frumoasă după mulţi ani în care n-am mai participat decât ca spectator. A fost deasemenea prima dată când Iris a venit cu mine la serbarea mea. Când ea a stat în sală cu camera şi s-a chinuit să nu rateze momentele (n-am ce să vă arat, aşa că întelegeţi). A fost dezamăgită că nu m-am implicat mai mult, că n-am fost spiriduş în scenetă. Că n-am dansat. Dar m-a susţinut. Ce i-a lipsit serbării să fie perfectă? Câteva din cele de mai sus…

Dar ceea ce a făcut deliciul serbării, pentru Iris, au fost căluţii aduşi în curtea facultăţii de A.C.S. Ecvestia. Am prins un moment destul de liber, şi Iris s-a plimbat cu Timi pe săturate. Dacă ar fi putut, l-ar fi luat acasă. Noi trebuia să învăţăm despre hipoterapie. Şi mulţi trebuie să înveţe să nu se teamă de cai.

caluti

Cam atât cu serbările. Andrei e mare, nu are serbare. Iris nu face decât o petrecere mâine, în clasă.

Serbări frumoase, dacă nu le-aţi terminat!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Felicitare de sarbatori din servetele imprimate

O variantă de felicitare pe care am încercat-o primăvara aceasta este cea care foloseşte şerveţele şi folie alimentară. Se aşază suportul de carton pe un teanc de ziare, se întinde folia alimentară, apoi serveţelul – doar stratul superior, imprimat, şi peste încă un ziar. Se calcă bine cu fierul încins, iar folia foloseşte ca adeziv. Se îndepărtează marginile inestetice şi felicitarea este gata.

servetel_decor_iarna

Ei bine, acum nu mi-a mers. Cartonul era prea lucios, nu s-a lipit folia decât de şerveţel, aşa că am schimbat tactica. Am întins bine de tot lipiciul lichid, pe post de lac de decupaj, apoi am adăugat şerveţelul. Rezultatul nu este perfect, însă dacă nu pierzi timpul, să se înmoaie şerveţelul, e chiar satisfăcător. Însă pe parcurs am schimbat modelul… după ce s-au uscat, am tăiat marginile cu foarfeca ondulată, şi le-am folosit ca elemente de decor pentru alte felicitări. Cea cu cadouri este fixată pe carton auriu (reciclat dintr-o cutie de tort), iar cea albastră a fost adaptată pentru o altă felicitare.

servetel_cadouri

Studiaţi un pic ofertele la şerveţele, s-ar putea să găsiţi modele deosebite, ce pot fi folosite uşor de sărbători!

Atelierul de creatie | Proiecte de Crăciun

*Proiectul face parte din maratonul 30 de idei de Crăciun.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Concursul Zapezica si Bunicul Inghet - la final

zapezica galaxia copiilor

Nu-mi vine să cred, dar da, e real. Am încheiat ultimul concurs cu teme săptămânale al anului. Încet-încet se vor încheia şi celelalte încă în desfăşurare, dar până atunci mai sunt premii de dat şi sper să aduc de sărbători cât mai multe zâmbete cititorilor fideli, dar mai ales copiilor care s-au străduit să lucreze.

Concursul  Zăpezica şi bunicul Îngheţ a fost organizat împreună cu editura Galaxia Copiilor, „ramura” exclusiv destinată celor mici în Grupul editorial ALL. Prima temă a fost una de desen, inspirată chiar de cartea ce a dat numele concursului. A doua a rămas în sfera zăpezii, şi copiii au confecţionat fulgi de nea din paste făinoase. Aici ar trebui neapărat să intraţi să vizitaţi expoziţia, sunt câteva îmbinări foarte ingenioase! A treia temă a fost inspirată de o altă apariţie recentă a editurii, Pisicile războinice. Copiii au avut ca temă confecţionarea unui ornament pentru pomul de iarnă în formă de pisicuţă, şi asta în plin sezon de decorat bradul, şi în plin război cu pisicile din casă (pentru cine are), care au declarat deschis sezonul de distracţie şi dărâmat brazi. Creaţiile copiilor le găsiţi în paginile dedicate fiecăreia (tema 1,tema 2, tema 3)

Concursul s-a desfăşurat în perioada 24 noiembrie – 14 decembrie 2014; a fost alcătuit din trei probe, fiecare desfăşurându-se pe parcursul unei săptămâni. Este încă în desfăşurare etapa de evaluare, în care copiii trebuie şi să acorde puncte colegilor de grupă, pentru a stabili clasamentul final al concursului. Clasamentul copiilor este un exerciţiu de evaluare, fără legătură cu tragerea la sorţi a premiilor oferite de editura Galaxia Copiilor.

Concursul Zăpezica şi bunicul Îngheţ beneficiază de 5 premii oferite de Editura Galaxia Copiilor. Câștigătorii își pot alege ca premiu una dintre următoarele variante.

3 cărți de colorat uriașe din seria Jumbo: JUMBO. IARNA de [citeşte mai departe]

Felicitare cu Mos Craciun - quilling

quilling-mos_craciun

Din seria minunilor pe care nu crezi să le mai vezi este şi această felicitare cu Moş Crăciun. Maratonul pe care mi l-am propus împreună cu Iris a avut mereu tentative de a-l implica şi pe Andrei. Am reuşit cu chiu, cu vai, un globuleţ. În schimb mă bucur că la „tehnologică” doamna mai are si idei bune, şi pot să trec pe listă o creaţia numai a lui! Miercurea trecută, undeva seara, l-a apucat pe Andrei panica… Am temă la tehnologică!! Pe mine şi mai şi, ultima data voia să facă arcul de triumf, de parcă la mine creşte lutul la pachet, şi am mereu rezerve… Trebuie să fac o felicitare cu Moş Crăciun, cu quilling. No, nu părea greu. Am căutat pe net ceva modele de copiii mai mari, refuzate instant. Nu-ţi dai seama cât ar trebui să muncesc la ăsta?? Am găsit unul acceptabil, şi-a trecut la treabă.

Cartonul auriu este reciclat de la o cutie de tort. Moşul – lipit în mijloc. Normal, părea gol. Aşa că i-am zis să mai facă ceva. A făcut copilul, a reciclat din cutia de quilling câteva elemente rămase de anul trecut… şi gata felicitarea. Aşteptăm joia aceasta să vedem ce zice şi doamna, căci joia trecută n-au apucat să se şi laude cu creaţiile.

Atelierul de creatie | Proiecte de Crăciun

*Proiectul face parte din maratonul 30 de idei de Crăciun.

Impodobeste bradul cu o caricatura! - concurs

caricaturasunt.eu

Încheiem sezonul concursurilor de anul acesta cu unul fulger, şi două premii sper la fel de amuzante pe cât sunt de atractive. Crăciunul acesta puteţi face o surpriză plină de umor propriului copil, sau, de ce nu, unor prieteni. Puteţi câştiga o caricatură, realizată după fotografie, dacă răspundeţi la următoarea întrebare:

Ce personalitate/celebritate recunoaşteţi în caricaturile de pe site-ul caricaturasunt.eu ?

Vor fi doi câştigători şi două premii oferite de portalul caricaturasunt.eu, fiecare constând într-o caricatură realizată după fotografie, pentru copil. Caricatura se trimite în format electronic, pe mail, detaliile fiind stabilite cu fiecare câştigător în parte.

Fiecare participant are dreptul la un singur comentariu. Vă rog ca în rubrica “Nume” să folosiţi numele real complet, şi verificaţi dacă adresa de mail este scrisă corect. Alături de răspunsul la întrebarea de mai sus adăugaţi un număr de telefon de contact (nu va fi publicat). Concursul se va desfăşura între 15-23 decembrie 2014, ora 21:00. Câştigătorul va avea la dispoziţie 24h pentru a revendica premiul, printr-un comentariu la acest articol, folosind aceeaşi adresă de mail cu care a fost adăugat comentariul câştigător şi incluzând în mesaj numărul de telefon solicitat mai sus. La expirarea termenului vom desemna un nou câştigător.

Comentariile validate ca participante la concurs vor primi un număr de ordine la aprobare. Nu vor fi numerotate comentariile care nu îndeplinesc condiţiile solicitate (nume real complet, răspunsul la întrebare, numărul de telefon, IP unic), şi nu vor participa la extragere, dar vor fi vizibile pe pagină.

Extragerea câştigătorilor va avea loc după încheierea concursului, iar rezultatele vor fi afişate printr-un comentariu la acest articol. Câştigătorii au la dispoziţie 24h din momentul anunţării rezultatelor pentru a trimite adresa de expediţie, printr-un comentariu la acest articol, în caz contrar, la expirarea termenului menţionat la afişarea rezultatelor vom desemna tot [citeşte mai departe]

Felicitare cu glob prin tehnica iris folding

glob_iris_folding

Tot căutând idei pentru a realiza şi câteva felicitări de Crăciun, ne-am amintit de tehnica iris folding, care s-ar potrivi de minune unul glob. Cum trebuia să fie ceva „sclipitor”, am scormonit printre hârtii, am găsit şi sacrificat o pungă de cadouri şi o coală de hârtie glasată aurie. Despre această tehnică găsiţi online o sumedenie de informaţii, dar se poate realiza şi fără ghid, dacă aveţi la îndemână un echer, cu care să controlaţi unghiul drept al elementelor lipite.

Am adăugat glitter auriu, o fundiţă, câteva steluţe, şi felicitarea este gata.

Spor la lucru!

Atelierul de creatie | Proiecte de Crăciun

*Proiectul face parte din maratonul 30 de idei de Crăciun.

Ren din dop de pluta

ren_dop_pluta

Un proiect care poate fi realizat cu uşurinţă de copii mici este renul din dop de plută. Cred că poate fi confecţionat şi dintr-un dop normal, însă un dop de şampanie este mai indicat (rămân datoare tuturor prietenilor care nu aruncă dopurile de plută, acum, de sărbători!).

Se pictează dopul, de preferat maro. Se poate lăsa şi natur, dar e mai puţin spectaculos. Aveţi nevoie de ochi mobili, nu foarte mici, deşi Iris i-a ales prea mari pentru gustul meu – dar gusturile nu se discută, şi ea e autorul. Nasul este un ciucure roşu. Pentru coarne, tăiaţi pe jumătate un fir de sârmă pluşată, nu foarte pufoasă, şi din fiecare parte tăiaţi, din nou, una sau două bucăţi mai mici, depinde cât de „bătrăn” este renul. Merge să răsuciţi pe un creion jumătăţile, şi să îi faceţi coarne ondulate, ca la modelul prezentat aici. Elementele au fost lipite cu silicon.

Folosiţi apoi o croşetă pentru a perfora dopul, suficient de adânc pentru a înfige sârma.

Spor la lucru!

Atelierul de creatie | Proiecte de Crăciun

*Proiectul face parte din maratonul 30 de idei de Crăciun.

Mandala cu oameni de zapada

idei creative mandale din hartie

Acum vreo săptămână v-am povestit despre numărul 98 al colecţiei Idei Creative, Mandale din hârtie. Nu ne-am putut abţine, era prea drăguţă, şi am confecţionat încă una, cu oameni de zăpadă.

Cartea o găsiţi în librăria online a editurii Casa, sau în alte librării online: libris (transport gratuit la orice comandă), BestKids, eMag, AdevarulShop, elefant (transport gratuit în Bucureşti şi Cluj, cu ridicare din librărie), librarie.net.

Biblioteca Năzdrăvanilor | Atelierul de creatie | Proiecte de Crăciun

*Proiectul face parte din maratonul 30 de idei de Crăciun.

Ren din cârlig de rufe

ren din clema de rufe

Renul din cârlig de rufe este o idee din numărul 60 al colecţiei Idei creative, Figurine din sârmă pluşată. Nu sunt propuse aici modele exclusiv din acest material, sunt îmbinate o mulţime de idei, dar despre acestea am mai povestit pe blog în trecut, aici, unde puteţi vedea şi alte creaţii.

Varianta de iarnă a avut nevoie de o clamă din lemn, pictată în roşu. Îmi pare rău că nu am avut acrilic, să şi strălucească, sau măcar lac de finisaj. Capul renului este decupat din fetru, după modelul inclus în carte, lipit apoi pe carton, căci nu aveam fetru gros. Sârma pluşată a fost împărţită în jumătate, şi ambele părţi răsucite pe un creion subţire. Nu am tăiat firul de sârmă, este lipit primul pe clemă, apoi am adăugat capul. Pentru decor – ochi mobili autoadezivi, şi două buline de fetru roşu sau spumă eva. Timpul de execuţie este extrem de scurt, durează mai mult uscarea clemei pictate.

La fel de rapid se poate confecţiona şi îngeraşul, pentru care există, de asemenea, un model.

Cartea o găsiţi la: Librăria Editurii Casa, Libris.ro, Elefant.ro, Libraria eMag , Librarie.net

Atelierul de creatie | Proiecte de Crăciun | Biblioteca Năzdrăvanilor

*Proiectul face parte din maratonul 30 de idei de Crăciun.

Îngeri din hârtie - idei creative, nr. 102

ingerasi din hartie, idei creative 102, editura Casa

Continuăm azi seria ideilor faine cu un cor de îngeri din hârtie, realizaţi după modelele din numărul 102 al colecţiei Idei creative, abia apărut la editura Casa, Îngeraşi din hârtie. Remarc cu plăcere că nu este un număr „greu”, materialele sunt la îndemână, sau pot fi procurate destul de uşor, iar numărul include şi două pagini mari cu modele multiplicabile cu uşurinţă. Propunerile au fost dintre cele mai diverse, dar m-am oprit cu Iris la cele care ni s-au părut mai uşoare, şi pentru care nu aveam nevoie de scanner. Nu de alta, dar copiatul modelelor de mână, aşa cum apare în explicaţii, nu e punctul nostru forte.

Primul model ales a fost cel din decoraţiunea pentru farfurie, cu care s-a descurcat aproape singurică. A tăiat o jumătate pentru corp, apoi patru optimi pentru aripi şi mâneci. Am ajutat-o să prindă capul (există o contragreutate pe interior), şi să-i pună boneţica. Dacă vă aventuraţi pe acest model, e ideal să aveţi un decor mai gros. Al nostru a fost extraordinar de subţire, iar pe partea fără dantelărie am lipit o a doua foaie, ca întăritură. Însă efortul lui de a sta în picioare este unul considerabil. Iris îl vede ca decoraţiune pentru vârful bradului, mai ales că este destul de măricel. Acum să vedem cum îl vom fixa.

Al doilea model este extrem de simplu de realizat. Bătăi de cap mi-a dat foaia cu pattern muzical; nu am găsit pe nicăieri, aşa că am confecţionat una (aici). Am salvat o imagine, pe care am prelucrat-o şi aranjat-o pentru un format printabil A4. Se printează faţă-verso pe un carton, dacă nu, pe două foi, şi se lipesc între ele. Eu am printat pe foaie, am decupat, am lipit apoi partea decupată pe aceeaşi foaie, invers, şi am tăiat [citeşte mai departe]