Tema săptămânii:


Dacă vrei să fii la curent cu articolele de pe blog, abonează-te şi le primeşti pe mail.

Agenda de lucru

februarie 2015
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Ian    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Cutiile din pod

Boomerang isi schimba infatisarea!

Boomerang

Boomerang, postul de televiziune îndrăgit de oameni de toate vârstele din întreaga lume, va fi relansat pe 2 februarie ca un post global de animaţie. Postul de televiziune se va adresa copiilor  şi va încuraja familiile să urmărească împreună programele, care vor conţine atât desene animate clasice, cât şi contemporane. Alături de noi episoade din animaţiile clasice precum Tom şi Jerry, Looney Tunes şi Scooby-Doo, Boomerang va oferi în această primăvară telespectatorilor români seriale noi, contemporane, printre care: Inspector Gadget, Jungle Bunch şi Mr. Bean. În plus, Boomerang va avea o nouă înfăţişare, spre încântarea telespectatorilor săi.

„Turner repoziţionează Boomerang în întreaga lume pentru a sublinia importanţa postului de televiziune ca un post pentru copii şi pentru familie, aducându-l mai aproape de Cartoon Network, celălalt canal pentru copii aparţinând Turner. Cele două posturi se completează reciproc: în timp ce Cartoon Network se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani, Boomerang este destinat, în principal, copiilor cu vârsta între 4 şi 8 ani şi familiilor acestora”, a declarat Hannes Heyelmann, Senior Vice President şi Managing Director pentru Europa Centrală şi de Est. „Vom difuza pe Boomerang seriale care înfăţişează personajele de desene animate ce au fani dincolo de generaţii, implicând în acest proces copii, părinţi şi bunici. Părinţii şi bunicii se vor simţi ca acasă cu Boomerang, pentru că vor recunoaşte o mare parte dintre serialele pe care le urmăreau în copilărialor.”

„Inspectorul Gadget” ne prezintă personajul cu acelaşi nume, care este echipat cu o varietate de dispozitive care îl ajută să dezlege până şi cele mai încrucişate mistere. Norocul este de partea lui chiar şi atunci când trebuie să confrunte inamici de talie internaţională. Foarte rar se întâmplă ca aceştia să îl pună în pericol, dar, surprinzător, Gadget este cel care se pune singur în situaţii dificile, spre mirarea tuturor. Când nepoţica Penny şi câinele său fidel, Brain, sunt alături de el, Gadget este de neoprit. Serialul poate fi urmărit din 2 februarie, de luni până vineri, de la 16:55.

„Patrula junglei în acţiune” este povestea fascinantă a lui Maurice, un pinguin care a crescut în junglă şi care crede că este un tigru feroce. El este întotdeauna însoţit de fiul său adoptat, Junior, un peşte tigrat, pe care îl învaţă să fie cea mai de temut fiară din junglă. Maurice este pus la mare încercare, căci, în curând, trebuie să apere jungla de pericolele iminente. Bunii săi prieteni, Miguel, Gilbert, Fred, Beatricia, Al şi Bob sunt alături de el şi împreună devin eroii junglei. Serialul va fi difuzat din 9 februarie, de luni până vineri, de la 16:30.
În luna aprilie, este programat să înceapă celebrul „Mr. Bean”. Caracterul puţin aiurit al lui Mr. Bean ne trimite într-o lume plină de încurcături. Mr. Bean are o inimă mare, mai ales atunci când vine vorba de ursuleţul Teddy, idei măreţe şi un noroc incredibil de mare de a da mereu de bucluc! Serialul poate fi urmărit începând cu 13 aprilie, de luni până vineri, de la ora 17:25.

Dincolo de prezenţa sa pe micul ecran în mai mult de 250 de milioane de case din întreaga lume, în 2015 Boomerang va fi susţinut şi de platformele digitale şi mobile reîmprospătate, inclusiv de un website nou, care oferă activităţi exclusive, jocuri şi conţinut pentru a înfăţişa o experienţă completă pentru toţi vizitatorii. Fanii mai tineri vor putea să se bucure de jocuri gratuite adecvate vârstei, cu personajele lor favorite, în timp ce utilizatorii mai în vârstă pot afla mai multe despre personajele lor preferate şi despre seriale.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Bufnite - Animale salbatice din hartie, colectia Idei creative

Dintre ultimele apariţii ale colecţiei Idei creative, Animale sălbatice din hârtie este unul pe care îl pot lucra lejer cu copiii la grădiniţă, aproape în întregime, pentru exerciţiile de decupaj. Nu copiază singuri modelele, asta fac eu, pe calculator, separ elemelentele pe foi colorate diferit, le printez, iar ei doar le decupează şi le lipesc. Pentru bufniţele de azi am printat picioarele şi ciocul pe carton portocaliu, ochii pe carton alb (copiii au apreciat că i-am făcut direct, nu le-am dat de decupat trei cercuri… :) ), corpul pe un model de coală, burtica pe o alta. Foile folosite sunt cele din pachetul „În grădină”, de la Daco, pe care le-am tăiat pe dimensiune A4 să intre în imprimantă.

idei-creative101-casa4

Pentru cele două bufniţe au avut nevoie de cca 30-45 min, în funcţie de vârstă şi de îndemânare. Destul de mult timp au folosit pentru negocieri, pentru a împărţi şi combina paternurile, să se hotărască care cu care se asortează, dacă îi place colegei din stânga, şi ce te faci cu cea din dreapta care nu are aceleaşi gusturi… :) . Plus că trebuia să-mi placă şi mie!! Aici am rezolvat repede, le-am spus că, dacă mă hotăram, aveau doar un singur model.

idei-creative101-casa1 Despre modelele propuse în volum am mai povestit şi luna trecută, când am realizat modelul cu iepuraş şi vulpiţă. Din acelaşi volum e pe listă modelul cu şoricei. Găsiţi detalii aici. Cartea o puteti cumpăra din în librăria online a editurii Casa, sau în alte librării: Libris (transport gratuit), eMagelefant (transport gratuit in Bucuresti si Cluj, cu ridicare din librarie centrală), Librarie.netAdevarulShopBestKids.

Atelierul de creatie |  Biblioteca Năzdrăvanilor 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Pinguini si foci - Accesorii mignone - Editura Casa

Accesorii mignone din pasta polimer, idei creatve 92

Iarna aceasta a fost pentru mine şi pentru Iris o perioadă în care ne-am simţit minunat lucrând împreună. Însă perioada de lucru a debutat cu un studiu atent al colecţiei Idei creative, de la editura Casa, şi selectarea mai multor proiecte. Printre cele alese au fost şi pinguinii şi focile din numărul 92 al colecţiei, Accesorii mignone din pastă polimer. Nu au intrat însă în maratonul de iarnă, din mai multe motive, cel mai puternic dintre ele fiind acela că se încadrau mai mult la proiecte de iarnă, puteau fi prezentate şi în ianuarie, nu neapărat în seria de Crăciun. Însă, combinat cu numărul 99 – Modelarea plastilinei, am ajuns la alte rezultate.

În primul rând, pasta polimer (fimo) nu este chiar deloc un material ieftin, şi, dacă nu lucrezi constant cu el, dai cam banii degeaba. M-am gândit să iau doar roşu, şi să fac crabii. E încă în plan, pentru la vară. Dar cum voiam acum pinguinii, am ales plastilina uşoară. Mai sunt aici pe blog câteva articole despre acest material, cu proprietatea lui minunată că se usucă la aer fără a-şi modifica forma şi culoarea. Accesorii de bijuterii mai aveam câteva, aşa că ne-am apucat de joacă. Iris a început cu foca, a continuat cu omul de zăpadă, căsuţa, timp în care eu aveam ceva de împărţit cu pinguinii şi bufniţele. La final am lucrat amândouă la pitici, am împărţit piesele şi am realizat machetele.

Plastilina uşoară am luat-o de la librărie (Amos), şi nu ne-am dat seama că am luat alb fosforescent. Ne-am dat seama seara, când nu ştiam de ce luminează omul de zăpadă . Altfel nimic nu se observă în timpul zilei.

Ambele volume menţionate mai sus se bazează pe aceleaşi tehnici de modelaj. Aveţi nevoie de răbdare şi exerciţiu pentru a [citeşte mai departe]

La circ... dar la ce fel de circ?!

fb_share_quidam

Măcar odată în viaţă aproape fiecare dintre noi a ajuns la circ, fie că a fost un circ de târg, itinerant, ori unul ca cel din „Dumbo”, pe care cred că toţi îl recunoaşteţi mai mult sau mai puţin în realitate. Experienţa mea cu spectacolele de circ are aproape aceeaşi vârstă cu mine, căci am mers de mică. Nu ştiu dacă e de vină memoria mea de copil, puternic impregnată de afectivitate, dar parcă acum vreo 30 de ani spectacolele erau mai frumoase. Ceea ce am regăsit, peste ani, împreună cu copiii mei, la Bucureşti ori prin alte părţi, era dezamăgitor de sumbru. Un pic de lumină pe această linie au adus-o festivalurile de circ „Leul de Aur” desfăşurate în Capitală, unde spectacolele (neapărat cele de dinaintea stabilirii câştigătorilor, când îşi dădeau silinţa!) erau la un nivel parcă mai ridicat. Însă acea „artă a circului” pe care o căutam încă rămânea departe…

De Cirque du Soleil am auzit demult, într-un film. Apoi i-am admirat online, şi am avut fericirea de a putea, în 2012, la final de an, să iau biletele la primul lor spectacol în România. Zece luni, aproape un an, am visat la spectacol. Zece luni am văzut reclamele, zece luni am zâmbit singură, ştiind că voi fi acolo. Nouă luni Andrei m-a tocat mărunt. Vreau şi eu la Alegria! Nouă luni a visat, nouă luni a sperat, nouă luni a plâns… nouă luni am reuşit să tac şi să-i fac, la împlinirea celor 10 anişori, o surpriză de proporţii. Eram la mare, seara, a doua zi era ziua lui. Nu mai avea răbdare, scotocise toate bagajele, voia musai să afle ce primeşte. Am scos o carte… şi vă puteţi închipui reacţia. Am tras plicul şi i l-am întins. I-a mai trecut un pic, ce şi-o fi [citeşte mai departe]

Copiii si Facebook-ul

fb

Ieri ar fi trebuit să abordez acest subiect, într-o manieră mai publică decât sunt obişnuită aici pe blog, însă timpul nu mi-a permis. M-am gândit însă toată ziua la acest subiect, şi încercam să mă gândesc de ce tocmai acesta a fost ales?! Am reuşit în cele din urmă să leg cap la cap câteva elemente… Zilele trecute primesc un link cu o „invitaţie” pe facebook, la „ziua Izabelei”, considerat în categoria celor amuzante. Văzând pozele şi porcăriile postate acolo, nici măcar nu i-am dat atenţie. Seara, la o discuţie, Izabela revine, şi aflu detalii: au scos evenimentul. Ce nu înţelesesem eu, în graba mea de a-mi scoate din program toţi devoratorii de timp: Izabela era o fetiţă de 11 ani, din Constanţa, care a decis să-şi sărbătorească ziua acasă, şi să facă invitaţiile „modern”, pe facebook. Numai că… evenimentul a fost postat public, oricine putea da Join şi comenta, s-au strâns mii, comentarii care treceau de limita imaginaţiei. Ca lucrurile să fie frumoase, Izabela postase şi adresa, undeva în Constanţa, cu stradă şi număr. N-am văzut, dar am auzit că a ajuns şi la ştiri… A mai fost se pare un asemenea caz, când mulţi nebuni chiar s-au prezentat la eveniment, încât a fost nevoie de intervenţia poliţiei.

Ieri ar fi trebuit să vorbesc despre copiii mei şi conturile lor de facebook. Da, au conturi de facebook, şi avem şi reguli. Însă mă întreb, uneori cu groază, câţi părinţi intră pe contul de facebook al copiilor lor… şi câţi ştiu exact la ce să se uite?

Regula 1. Parola contului de facebook nu poate fi schimbată fără acordul meu. Îmi pare rău, dar asta e realitatea. Dacă are nevoie de intimitate, există jurnalul din bibliotecă. Pe net nu. Regula se extinde pentru orice activitate online, trebuie [citeşte mai departe]

Viata la pol - tema saptamanii: pinguini

pinguin-cusut

Am profitat din plin de vacanţă, şi am reuşit să schiţez câteva idei generale pentru anul ce vine. Aş fi vrut, recunosc, să prelungesc vacanţa… cel puţin până ies eu din sesiune, dar Năzdrăvanii sunt nerăbdători, şi cum deja am primit întrebari din seria „Când începem anul acesta?”, m-am mobilizat un pic şi am terminat temele pentru cele trei săptămâni care urmează.

Viaţa la pol este o temă care se repetă, pe final de iarnă, începând de la grădiniţă. Ar trebui să se fixeze cu această ocazie suficiente noţiuni ca pe la clasa a IVa să nu mai auzim cum că Fram mânca pinguini… dar întotdeauna e loc de mai bine. Ca primă temă le-am cerut copiilor să construiască unul sau mai mulţi pinguini, în funcţie de vârstă. Idei sunt foarte multe, trebuie doar căutate. Aş prefera ca în momentul în care alegeţi varianta pe care o puneţi în practică să nu fie una uşoară, sau una pe care aţi mai încercat-o şi ştiţi că „iese”. Alegi una mai dificilă, care să vă pună un pic la încercare. Detaliile cerinţelor, precum şi creaţiile copiilor vor fi afişate în pagina dedicată concursului.

Am căutat şi aici pe blog câţiva pinguini. Nu am găsit foarte mulţi, şi nu toţi potriviţi cu tema, în schimb am mai descoperit câteva proiecte potrivite cu tema generală a concursului. Sper ca săptămâna aceasta să pot adăuga încă un model.

Spor la lucru!

[citeşte mai departe]

Pentru o lume mai buna, deschide o carte

citeste_povesti

Înainte de Crăciun, adică tocmai când magia şi poveştile se întâlnesc şi dau vieţii reale acel farmec de neuitat, editura ALL şi Next Advertising au iniţiat o campanie parcă ruptă din Arabella: personajele a coborât din basme şi au luat puterea, instaurând un guvern „de poveste”, pentru a atrage atenţia copiilor, dar mai ales adulţilor că cititul şi ora de lectură, introdusă în orarele şcolare, nu sunt o glumă.

Normal, fiecare are libertatea de a alege dacă se va supune sau nu acestei noi autorităţi. În fruntea guvernului proaspăt instaurat la iniţiativa Editurii ALL, Prim-Ministrul Harap-Alb are puterea de a crea locuri de muncă pentru personajele poveştilor rămase fără job (din lipsă de cititori, nu de alta). Din postura de ministru al Finanţelor Publice, Prâslea cel Voinic garantează creşterea numărului de pagini citite pe cap de locuitor, iar ministrul Educaţiei, Ileana Cosânzeana, face reforma învăţământului introducând lectura de seară în programa obligatorie.

Observ cu tristeţe cum copiii citesc din ce în ce mai puţin, cum frumoasele noastre poveşti stau pierdute în rafturile bibliotecilor. Sau cum au ajuns să citească, dar se mulţumesc să înţeleagă în context, şi limba noastră îşi pierde farmecul. Dacă mă uit în top la vânzările de carte pentru copii, traducerile sunt cele care ţin primul loc, şi în niciun caz titluri consacrate, ci cele comerciale, cu limbaj sărac, acţiune simplă, eventual cât mai multe imagini, gen bandă desenată. Cum să se dezvolte gândirea, dacă noţiunile sunt puţine? Cum să faci deducţie, analiză, dacă acţiunea este simplă? Cum să-ţi dezvolţi imaginaţia, dacă nimic nu o provoacă, totul este primit de-a gata? Dacă nu citeşti „cărţi fără poze”, cum să ajungi în acea lume de vis pe care numai mintea ta o poate construi?

Copiii au nevoie de un model… ca să citeşti, trebuie să-i vezi pe [citeşte mai departe]

Craciun fericit!

craciun2014_omuleti_plastilina

Crăciun fericit, şi o vacanţă liniştită vă dorim tuturor!

Decoratiuni de Craciun si glob din cerculete elastice

glob_loom_bands

Undeva pe la a douăzecea creaţie a maratonului de Crăciun am început să număr zilele rămase. Atunci am râs copios amândouă! Atât de bine numărasem zilele încât nu erau 30, ci 31 până la Crăciun. M-am simţit ca-n Ocolul Pământului în 80 de zile. Totul calculat la minut, şi totuşi, calculul e greşit. Aşadar, maratonul ar fi trebuit să se numească „31 de idei”, pentru că azi o vom prezenta pe ultima cu număr de ordine. Pentru mâine v-am pregătit o supriză, fără număr .

Cum a fost? O experienţă unică pentru amândouă. Am lucrat în echipă sau separat, ne ajutam una pe cealaltă, mai ales că nu stăm deloc bine cu timpul. Ne-am panicat în ultima săptămână, că nu reuşim să terminăm. Mai erau ceva guri rele care ne spuneau că ne stresăm aiurea, că doar nu observă nimeni… ei bine, noi observam, şi când ne-am propus proiectul a fost o provocare pe care ne-am lansat-o singure. A văzut şi ea ce înseamnă să lucrezi contra-cronometru, cu program, cu termen de predare. Un exerciţiu foarte util cred eu pentru orice copil, şi pe care aici pe blog îl fac de ceva ani.

Ce ne-a lipsit? Timpul. Am fi vrut mai mult. Eu aş fi vrut mai mult timp liber simultan, căci îmi dau seama că mai am încă multe s-o învăţ, şi exerciţiul acesta la foc continuu a fost unul nemaipomenit pentru ea. Am variat tehnici, materiale, am căutat soluţii… Ea ar fi vrut mai mult timp, ca să preia din sarcini. Aşa ajung la creaţiile de azi, realizatele din celebrele şi discutatele loom-bands.

După reportajul acela cum că sunt cancerigene, afacerile înfloritoare cu ele au scăzut dramatic. Iris şi colegele ei au renunţat la brăţări, deşi era o nebunie curată. A hotărât să nu le mai [citeşte mai departe]

Violenta verbala raneste! Campanie UNICEF de prevenire a violentei verbale împotriva copiilor

unicef_violenta_verbala

În preajma sărbătorilor ne gândim din ce în ce mai mult la cei apropiaţi, la familie, dar şi la copii. La urma urmei, Crăciun este o sărbătoare a copiilor, o zi în care ne dăm peste cap ca ei să fie fericiţi şi să zâmbească. Câţi însă dintre noi fac diferenţa între diversele tipuri de violenţă? Dintre toate cea mai dureroasă nu este, cum ar părea la prima vedere, cea fizică. Cea verbală crează răni adânci, care pot sângera zeci de ani. Am văzut destui părinţi care chiar se laudă cu faptul că nu-şi lovesc copilul. Nu mă laud, căci nu sunt perfectă. Însă îmi spun, de fiecare dată, că a lovi un copil este dovada că tu eşti un om slab, că nu poţi găsi altă soluţie. În cazul violenţei verbale este şi mai greu. Este obligat să te asculte, este obligat să vadă monstrul din tine. Când ştim că am întrecut limita? Priviţi-i în ochi. Am ridicat tonul, i-am certat, le-am făcut morală cu orele… însă încep să învăţ când e prea mult. Când luminiţa din ochi se stinge, e timpul să-mi iau o pauză. E greu să renunţi la etichete, la umilinţe, la comparaţii. E greu să-l aduci la nivelul de partener de discuţie, pe care să-l respecţi, şi să-ţi câştigi respectul, nu să ţi-l impui. Ce este violenţa verbală? Este acea construcţie de cuvinte care te deranjează, care te răneşte, care te face să suferi. Nimeni nu trebuie să treacă prin asta, şi are dreptul să protesteze şi să fie protejat.

Este acum în desfăşurare campania UNICEF de prevenire a violenţei verbale împotriva copiilor. Am ales să sprijin campania, nu pe mail, sau SM, cum a pornit, ci am cerut informaţii suplimentare, pe care vi le redau mai jos. Merită citite!

Deşi de multe ori [citeşte mai departe]