Tema săptămânii:


Dacă vrei să fii la curent cu articolele de pe blog, abonează-te şi le primeşti pe mail.

Agenda de lucru

septembrie 2014
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Aug    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Cutiile din pod

Crazy silicon loops, sau nebunia cerculetelor de cauciuc

loom-bands

Ne-a prins din urmă, întâmplător, la supermarket. Am zărit un pacheţel, cu brăţară inclusă. Le-am împletit pe primele, apoi a mai vrut. În nebunia brăţărilor, acestea sunt doar un model. A vrut apoi alte modele… ocazie cu care am descoperit că există şi suport pentru împletit, iar combinaţiile sunt aproape infinite. Sau improvizezi suportul din două furculiţe.. dar nu merge pentru toate modelele găsite pe net. Am descoperit astfel o nouă idee de cadouri, mai ales că vor urma, curând, primele aniversări. Am căutat variante pentru materia primă, ceva mai ieftine, dacă este posibil, şi mai variate. Am găsit setul din imagine la 30 lei, şi am trecut la treabă. De brăţări s-a plictisit aproape instant după ce i-am arătat pe net alte modele. E mai interesant să confecţionezi brelocuri decât brăţări!!

Cele care foloseau „furculiţele” erau în franceză, şi cum instrucţiunile sunt mai mult decât simple, a înţeles. După bufniţă şi peşte are planuri mari, dar o las să lucreze. Deocamdată încă are culori disponibile. La finalul filmului de mai jos găsiţi şi alte recomandări, simplu de confecţionat.

Am profitat şi m-am aprovizionat şi pentru grădiniţă, o punguţă cu inele şi cârlig – 1,5 lei. Voi vedea dacă fetele pot face mai mult decât un model simplu, ceea ce mi-aş dori enorm. Există în comerţ variante ajutătoare, deocamdată în magazinele de hobby, ca Art&Hobby sau Kids Magic Store, unde găsiţi suport de lucru, materiale, cutii cu separeuri. Am văzut diferenţe calitative între inelele via China, care par feliate dintr-un tub de cauciuc, foarte subţiri, şi inelele pe care le-am găsit noi la casă în Auchan, mult mai tari, perfect cilindrice. Dar pentru distracţie şi exerciţiu nu cred că contează atât de mult. În plus, cele cilindrice nu cred că s-ar întinde atât de uşor între furculiţe.

Spor la lucru!

Atelierul de creatie

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Eu am o lama noua

Circulă de ceva vreme (adică cam de când a început anul şcolar) pe net o imagine, scoasă dintr-un instrument didactic, care se pare că a indignat enorm de multă lume, pusă pe fapte mari… La început am ignorat, căci furtunile în pahar de obicei nu mă tentează, dar îmi „place” cum toată lumea tresaltă de nervi pentru povestea cu „lama”.

Că manualele sunt pline de tot felul de minunăţii, nu neagă nimeni. Că se pot face mult mai bine, e adevărat. Că avem acum două serii de elevi în şcoli fără manuale şi nu iese nimeni în stradă, şi mai adevărat. Vai, dar povestea cu „lama” trebuie înfierată! şi la TV, neapărat!

Părinţii care au stat în clasa I, primul semestru, cu abecedarul în braţe lângă copil, nu vor reacţiona la textul de mai sus. De ce? Pentru că ei ştiu că literele se învaţă pe rând. Cu fiecare nouă literă, creşte numărul de cuvinte, apoi propoziţii, pe care le poate compune copilul, care pot fi incluse într-un text sau într-o dictare. Am zis că e ireal să te chinui în stilul acela, dar când ajungeam la dictare, şi la limitele impuse… Doamne… mulţumeam fiecărei zile care trecea şi mai aducea o literă nouă!

lama

Textul de mai sus, dacă nu mă înşel, este un exerciţiu la litera „ă”. După ordinea din abecedar pe care o am eu – a, m, u, n, i, e, r, c, o, l, ă -, fix aceste litere se folosesc. Vă provoc, dacă sunteţi aşa indignaţi, să alcătuiţi voi, cu literele de mai sus, un text cursiv, de câteva propoziţii. Atenţie, nu aveţi voie să folosiţi nici ortograme. După primul text, treceţi la al doilea, şi pentru caietul auxiliar, şi pentru caietul de la afterschool. Abia apoi căutaţi cui aparţine materialul tipărit, şi faceţi o propunere de îmbunătăţire.

Problema cu textul de mai sus e alta: copiii habar n-au ce e o lamă. Nu mai există de vreo 10 ani… nici bunicul, care se încăpăţâna să folosească vechiul lui aparat de ras, nu mai are. O văd doar în poza din abecedar. Cum taie o lamă? Generaţia 30+, care a mai stat şi singură pe-acasă, ştie cu siguranţă, că doar, dacă nu-ţi mergea ascuţitoarea, dădeai fuguţa la baie, luai „o lamă nouă”, şi rezolvai problema. Dacă nu aveai Pic, şi trebuia să ştergi discret urma de cerneală din caiet, tot o lamă foloseai, apoi radiera. Am mers cu lama în penar la şcoală… şi nu ne-am tăiat între noi.

Reacţionau şi părinţii noştri, un Ai grija! mereu îl puneau în propoziţie. Dar noi am fost generaţia cu cheia de gât, care era cu mult mai capabilă decât generaţia de azi să identifice un pericol. Da, noi aveam lamă… copiii noştri nici nu ştiu cum arată! Aveţi grijă, sunt în clasa I copii care nu ştiu nici ce este acela ac, aţă, nu le identifică utilizarea din imagini. Acolo de ce nu se reacţionează?!!?

PS. Bănuiesc că niciun părinte de elev clasa I în acest an şcolar nu e indignat de imagine, pentru că nu s-a lovit de ea în manual. În acel manual desprins din povestea „Hainele noi ale împăratului”!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)

Cursa de orientare - Festivalul Stiintei, Bucuresti 2014

busola

Cele mai faine amintiri din şcoala generală le am de la cursurile profesorului nostru de geografie, un om de care îmi aduc aminte cu foarte mare plăcere. De la el am învăţat despre munte cam tot ce ştiu, şi tot el ne-a dus în pădure, cu busola, la primele cursuri de orientare. Când am scris zilele trecute articolul despre Festivalul ştiinţei, care se va desfăşura săptămâna viitoare la Bucureşti, am remarcat imediat în program cursa de sâmbătă, din parcul Grozăveşti.

Aşa că am pus mâna pe telefon, am rezervat două locuri – participarea se face numai cu rezervare -, am completat fişele de înscriere şi aşteptăm acum nerăbdători să vedem cum va fi. Am scotocit şi după busole. Una e ok, cealaltă – mai mult jucăria lui Andrei, nu pare. Cine are de-acasă poate veni cu ea, cine nu, primeşte acolo.

Detalii despre atelierul organizat de Academia 1,61 puteţi obţine direct de pe pagina consacrată evenimentului, aici, unde găsiţi şi datele de contact pentru rezervări. Tot ce mai trebuie e o vreme frumoasă, fără ploaie, căci în acest caz evenimentul se anulează.

Noi ne-am mai pus pe „listă” Insectele – experţi criminalişti, de la Antipa, şi probabil expoziţia de la MNIR, tot luni, dacă ieşim în oraş. Andrei ar vrea mult la „Porniţi motoarele!”, la Romaero, dar vizita se face numai cu grupuri organizate de la şcoală… .

Sper că, dacă nu v-aţi făcut încă un program, v-am ajutat să vi-l faceţi.

Exploreaza Galaxia Copiilor - concurs

galaxia-copiilor

Primul concurs din această toamnă vine cu surprize de la Editura Galaxia Copiilor (parte a grupului editorial ALL), care începe să aibă o colecţie frumoasă pentru copiii de toate vârstele. O altă surpriză pentru cititorii editurii este noua pagină de Facebook dedicată Editurii Galaxia Copiilor, unde puteţi fi la curent cu apariţiile editoriale şi veţi găsi concursuri pentru copii.

Dacă vă plac cărţile din Galaxia Copiilor, puteţi câştiga unul dintre cele patru premii oferite de editură, participând la concursul acestei săptămâni şi răspunzând printr-un comentariu la următoarea întrebare:

Ce carte din colecţia Galaxia Copiilor, care apare în antetul paginii de Facebook, aţi citit sau intenţionaţi să citiţi şi din ce colecţie face parte? [accesaţi pagina aici] Adaugaţi răspunsul într-un comentariu la acest articol.

Vor fi patru câştigători şi patru premii oferite, fiecare premiu cuprinzând un volum din Fetiţa cu chibrituri şi Trolul fără inimă (2 premii) şi Neghiniţă şi Prinţul dorinţă (2 premii). Pentru detalii accesaţi linkul de pe fiecare titlu.

Premiile vor fi acordate prin tragere la sorţi, iar câştigătorii au la dispoziţie 24h pentru a revendica premiul. Premiile beneficiază de livrare gratuită.

Fiecare participant are dreptul la un singur comentariu. Vă rog ca în rubrica “Nume” să folosiţi numele real complet către care va fi făcută expediţia (nu se acceptă decât adresă poştală pe acest nume), şi verificaţi dacă adresa de mail este scrisă corect. Concursul se va desfăşura între 18-25 septembrie, ora 21:00.

Comentariile validate ca participante la concurs vor primi un număr de ordine la aprobare. Nu vor fi numerotate comentariile care nu îndeplinesc condiţiile solicitate (nume real complet, răspunsul la întrebare, IP unic), şi nu vor participa la extragere, dar vor fi vizibile pe pagină. Verificaţi în timp util înscrierea în concurs (până la 25 septembrie, ora 21:00). La momentul extragerii, lista participanţilor [citeşte mai departe]

Cine e Unchiul Bunic?

Unchiul-Bunic-(4)

Postul de televiziune pentru copii Cartoon Network a anunţat că va lansa toamna aceasta trei noi seriale de comedie originale, „Unchiul Bunic”, „Steven Univers” şi „Clarence”. Reunite sub denumirea Cartoon Network – Noua Generaţie, animaţiile au fost create de Studiourile Cartoon Network din Statele Unite şi sunt semnate de nume precum Peter Browngardt („Să-nceapă aventura”).

„Unchiul Bunic” este serialul care va deschide seria premierelor pe 22 septembrie şi va fi difuzat de luni până vineri, de la 17.20.

Creat după scurtmetrajul cu acelaşi nume, nominalizat la Premiile Emmy®, noua animaţie urmăreşte trăsnăile Unchiului Bunic, un personaj „magic”, care este în acelaşi timp şi unchiul, şi bunicul tuturor copiilor din lume. Unchiul Bunic are parte de foarte multă aventură şi poate rezolva orice problemă cu ajutorul bunilor săi prieteni, Domnul Gus, Pizza Steve, Tigroaica zburătoare, uriaşă şi reală şi Borsetă. Toţi se deplasează cu magica rulotă a Unchiului Bunic, care are opţiunea pilot automat şi ascunde un număr imens de camere de joacă, una mai trăsnită ca cealaltă. Serialul a fost creat de Peter Browngardt, care a colaborat şi la realizarea fenomenului animat „Să-nceapa aventura”.

Pentru a crea acest personaj, Peter Browngardt s-a inspirat din propriile experienţe de viaţă. “Când eram mic, părinţii mei aveau o mulţime de prieteni apropiaţi, care nu ne erau rude, dar pe care îi numeam “unchi”. Erau adevărate personaje, oameni cu personalităţi deosebite, care făceau împreună cu noi tot felul de trăsnăi, cum ar fi construirea unui tun cu care să arunci cartofi în pădure – lucruri de felul acesta, nebuneşti şi haioase. Mi s-a părut amuzant să fac un astfel de personaj animat: un unchi bunic cu puteri magice, care rezolvă tot soiul de probleme de-ale copiilor şi îi poartă în diferite aventuri.”, a povestit Browngardt.

„Unchiul Bunic” a înregistrat un real succes în [citeşte mai departe]

Bucharest Science Festival, 22-28 septembrie 2014

Bucharest Science Festival 2014 - astronaut dr. David Hilmers_001

Sunt puţine comunicatele de presă care ajung la mine pe mail şi care mă conving încă din titlu să le acord imediat atenţie, şi nu numai atât, să le şi public pe blog. Mă bucur – şi nu-mi încap în piele, nu glumesc!- când văd iniţiative ca cele ce aparţin ASUR şi Parentime. Cele două organizaţii au adus în Bucureşti, de câţiva ani, o serie de evenimente pe placul meu. Sunt încântată că nu am ratat niciunul, încă de la prima ediţie, desfăşurată timid la mall-ul din Băneasa. Îi felicit pe organizatori, pentru că au reuşit să crească de la an la an, să dezvolte proiectul, pâna la varianta acestui an, care m-a lăsat fără grai. După ce veţi parcurge programul de mai jos, sunt sigură că veţi fi de acord cu mine.

Pornind de la cunoaşterea ştiinţifică şi gândirea critică, temele propuse sunt foarte atractive. Sunt sigura că Andreiul meu va vrea la întâlnirea cu astronautul, (şi va vedea de ce insist atât pe limba engleză!), dar şi la Lumea lui Stephen Hawking, autorul unei trilogii pe care o adoră (detalii: George şi Bing-Bangul). Nici discuţiile despre sex nu sunt de lepădat, mai ales dacă aveţi acasă un adolescent. Poate nu e musai să-l însoţiţi…

Dacă din cele de mai jos vă atrage atenţia ceva, vă rog lăsaţi-mi un mesaj. Dacă ajung şi eu, mi-ar face mare plăcere să ne cunoaştem! Bucharest Science Festival începe luni. Timp de o săptămână, expoziţii, conferinţe şi dezbateri, experimente şi demonstraţii, proiecţii de documentare vor deschide participanţilor perspective noi asupra Universului şi vieţii. Programul festivalului este disponibil la www.BucharestScienceFestival.ro.

”Am pregătit zeci de evenimente interesante pentru a doua ediţie a festivalului, la care pot participa oameni de toate vârstele. Avem ateliere ştiinţifice pentru copii, expoziţii şi proiecţii de film pentru [citeşte mai departe]

Suna clopotelul. Despre punctualitate

Pentru a descarca fisierul, dati click pe imagine.

Am început ieri să las libere gândurile, şi, cu cât le las mai mult, îmi dau seama că se lovesc de lucruri care nu îmi sunt tocmai pe plac. Azi le voi lăsa un pic pe tărâmul punctualităţii, pentru că tot este prima săptămână de şcoală, şi cei mai mulţi dintre cititorii mei sunt părinţi sau cadre didactice.

Punctualitatea este, după părerea mea, o calitate care se educă, şi care ţine în mare, mare măsură, de gradul de civilizaţie. Îl admirăm toţi pe Carol I, primul nostru rege, dar câţi ştim ceea ce l-a enervat cumplit când a venit în România? Faptul că punctualitatea era o noţiune atât de abstractă încât aproape lipsea cu desăvârşire. A mers până acolo încât le-a făcut cadou oamenilor politici ai vremii ceasuri, poate aşa reuşeau să înţeleagă noţiunea de „întâlnire programată”. Nu mă hazardez să trag de aici concluzia că suntem un popor necivilizat, ci că trebuie să învăţăm că punctualitatea este o dovadă de respect pentru celălalt. Trec de introducere, şi ajung la subiectul principal: punctualitatea la şcoală. Cele mai dure legi de punctualitate le-am primit de la profesori. Ai întârziat, ai absenţă. Tragedia era când începeau să se strângă… Erau scutiţi de această lege colegii care veneau la şcoală cu trenul, şi care, oricât de devreme s-ar fi trezit, nu aveau cum să facă trenul să zboare. Dar dacă în cele mai multe cazuri ei ajungeau în timp util (şi se trezeau la 5, 6 dimineaţa!), noi, cei din oraş, ce scuză aveam? Ne trezeam la 7.15… şi nu aveam „timp”.

Am ajuns la catedră, şi, la rândul meu, aplicam regula. Intram în clasă când suna clopoţelul, şi în mai puţin de două săptămâni nu am mai avut întârziaţi, pentru că [citeşte mai departe]

Gânduri la început de an scolar

15 septembrie. Zi cu mari emoţii, zi pe care o aştepţi şi o urăşti în acelaşi timp. Singura mea zi, copil, cu adevărat fericită, a fost în clasa I, când aveam ghiozdan roşu cu Albă ca Zăpada, adus de tata de la Capitală, şi au mers cu mine ambii părinţi. În rest, am fost mereu singură, exceptând a VIIa şi aVIIIa, când mama a predat la mine în şcoală. Este motivul pentru care azi dimineaţă inima mea s-a rupt în două… pentru că am ales între cei doi copii ai mei. M-am frământat toată vacanţa, de când ştiam că vor merge la şcoli diferite. Am ales să merg cu Andrei, după ce mi-am făcut 1000 de procese de conştiinţă, că el e primul copil, că se spune că pentru primul ai mereu o slăbiciune. Am ales să merg cu el, pentru că era terminat de emoţie, pentru că mergea la şcoală nouă, cu colegi noi, la gimnaziu. Aproape că am plâns când am auzit că ambele festivitaţi sunt la ora 9, şi nu s-a inventat încă teleportarea.

Ne-am trezit devreme. Am trezit-o pe Iris, i-am împletit părul. Andrei a mâncat, apoi ne-am îmbrăcat repede, toţi, ca la armată. La 8 eram gata, şi am făcut poza noastră de început de an, cu amândoi. Iris ne-a spus pa… un pic tristă, un pic emoţionată. Ea e „mare”. Merge singură la şcoală. Pe doamna o ştie, prietenii o aşteaptă, a fost ok cu înţelegerea. La sfârşitul anului am zis că merg cu ea. şi mă rog ca festivităţile să nu se suprapună, să merg la amândoi! Pentru prima dată mi-am dat seama ce uşor e să fii singur la părinţi, ai parte de toată atenţia!

Apoi am mai realizat ceva… toţi părinţii au liber în prima zi de şcoală, numai [citeşte mai departe]

Pom-Pom Monsters Salon - Klutz - monstri din ciucuri

monsters-saloon2

Anul trecut dibuisem în colecţia de la Klutz o carte care mi-a plăcut foarte mult: Pom-Pom Monsters Salon. Pe lângă modelele propuse, cartea avea uneltele utile pentru a confecţiona ciucuri multicolori necesari pentru a confecţiona micii monstruleţi. În cele din urmă am cumpărat cartea, iar rezultatul a fost mult mai prezentabil decât ceea ce am reuşit eu să improvizez toamna trecută.

Cartea am comandat-o online, pe BookDepository. Dacă nu cunoaşteţi librăria, vă spun doar că au transport gratuit oriunde în lume, singurul „inconvenient” fiind că trebuie să plătiţi online, cu cardul sau din cont de Paypal. E un pic de bătaie de cap, dar merită.

Am învăţat să fac ciucuri rotunzi când eram prin generală şi trăia încă o mătuşă foarte dragă (făcea şi nişte plăcinte demenţiale!). Îmi confecţiona ciucuraşi mici, folosind verigheta. Mi se părea atunci extraordinar, faţă de ciucurii alungiţi pe care îi realizam eu eu. Tot ea mi-a arătat, pe cercuri tăiate din carton, cum să fac ciucuri mai mari. Inconvenientul era că cercurile de carton nu aveau viaţă lungă, şi era mai greu să „umpli” spaţiul cu aţă. Semicercurile oferite de cartea de la Klutz sunt din acest punct de vedere minunate. Nu mai trebuie să imiţi cusătura, este suficient să bobinezi repede cantitatea necesară pe fiecare parte, apoi le îmbini. Mai mult, semicercurile sunt duble, şi permit, prin spaţiul dintre ele, introducerea unei unelte de tăiat, foarfecă sau cutter.

Setul conţine şi accesorii – lână colorată, pieptăn, lipici, fundiţe, ochi mobili, piese din spumă eva pentru gură, limbă, dinţi. Sunt şi 3 pagini cu elemente detaşabile – pantofi, ochelari, gheare, aripi, pentru a completa micii monstri. Pe lângă cele 9 modele explicate detaliat, pentru a înţelege cum se îmbină culorile, cum se tund cu efect, cartea mai include şi o galerie de „coafuri”, peste [citeşte mai departe]

Da o sansa în plus educatiei, 15 – 16 noiembrie 2014, Bucuresti

În perioada 15 – 16 noiembrie 2014, la hotelul Rin Central Hotel – sala Nicole Iorga, sub titlul« Dă o şansă în plus educaţiei », Antonia Noël, formator în Metoda ESPERE® şi invitata sa Daniela Dumitrescu, psiholog şi psihoterapeut, vor aborda cele mai noi teme privind educaţia copiilor. Astfel, influenţa noilor tehnologii în vieţile noastre, problemele de adaptare ale copiilor la mediu şcolar, comunicarea copilului prin limbajul corpului sau rolul şcolii în educaţie vor fi temele abordate.

Prin cele 3 conferinţe şi cele 2 workshopuri derulate pe parcursul celor 2 zile destinate părinţilor, cadrelor didactice, psihologilor, medicilor şi tuturor celor care lucrează şi/sau sunt în contact cu copiii, participanţii vor descoperi, din perspectiva Metodei ESPERE®, modalităţi concrete de a face faţă acestor problematici.

Specialistul în comunicare Antonia Noël va transmite participanţilor o serie de unelte şi tehnici de abordarea a relaţiei adult – copil, specifice Metodei ESPERE®. Această pedagogie a comunicării prezintă o abordare psihologică a copilului care permite dialogul, empatia şi întreţinerea unei relaţii părinte-copil sănătoase şi echilibrate.

Antonia Noël este singurul trainer din România certificat de către Institutul ESPERE International din Paris care susţine conferinţe/workshopuri de parenting şi dezvoltă cursuri prin Metoda ESPERE® în instituţii, şcoli şi întreprinderi. Ea este consultant şi formator în comunicare relaţională, trainer CNFPA, jurnalistă, colaboratoare la diverse emisiuni de televiziune, autor pentru copii şi, nu în ultimul rând, mama lui Alexandre, în vârstă de 9 ani, de la care învaţă zi de zi să-şi desăvârşească meseria de Părinte.

Daniela Dumitrescu este psiholog clinician, psihoterapeut format în terapia cognitiv-comportamentală şi hipnoză clinică, formator în Metoda ESPERE®, specializat în somatică şi comunicarea prin limbajele corpului. Experienţa sa de peste 10 ani în practica terapeutică oferă părinţilor posibilitatea de a înţelege şi de a depăşi dificultăţile relaţionale legate de limbajele simbolice şi comportamentele atipice ale [citeşte mai departe]