Cum pregătim caietele pentru școală?

Este perioada de foc, săptămânile în care goana după rechizite și „pregătirea de școală“ ating cote maxime, mai ales dacă școlarul este mic. Dacă de clasă m-am ocupat, a venit rândul materialelor elevilor. Am pregătit, cel puțin pentru clasa mea, un scurt filmuleț ajutător pentru pregătirea caietelor de școală. Da, și ele se pregătesc!

Cine pregătește caietele?

Exceptând școlarii care nu știu încă să scrie, fiecare elev e dator să își pregătească singur caietele proaspăt achiziționate. Pune copertă, etichetă, scrie frumos numele pe prima pagină a caietului. Pentru cei care vor să protejeze planeta și să utilizeze mai puțin plastic, există opțiunea coperților din hârtie. Acum ceva timp am avut chiar un concurs pe această temă și am pregătit atunci un filmuleț ajutător pentru confecționarea unei coperți.

Apoi, nu consider că părintele care scrie etichetele caietului este de vreun ajutor real. Sincer, nu am reușit până acum să identific motivele.
– Scrie urât copilul. Așa, și? Scrie cum poate el. La următorul caiet se va strădui și va scrie mai frumos, nu?
– Nu se încadrează în spațiu. Ok, nu e ușor. Dar poți exersa, pe foi separate, cum să îi încapă numele pe cinci pătrățele.
Am mai constatat că uneori e mai simplu să le scrii tu și să nu-ți bați capul să ai răbdare cu copilul… Mda, acest caz nu îl comentez.

Cum scriem pe un caiet?

Am început din clasa întâi să folosim caietele. Totuși, când se terminau, trecerea la un nou caiet nu era atât de simplă. Am învățat demult câteva reguli, nici n-aș ști să spun de la cine… de la doamna sau de la părinți, și ei profesori.

  • Pe prima pagină a caietului scriem numele, clasa, scopul utilizării caietului. Această „etichetă“ poate fi centrată, în mijloc, sau în partea stângă jos. Principalele probleme sunt cu încadrarea numelui într-un spațiu restrâns, mai ales școlarii mici având probleme în a-și modifica scrisul conform dimensiunii indicate.
  • O greșeală pe care o tot întâlnesc de ceva vreme: folosirea celei de-a doua pagini a caietului. Sper să reușesc anul acesta să scap de această problemă.
  • Caietul începe efectiv cu pagina 3.
  • Opțional, pot fi numerotate paginile. Prefer în stânga jos, în spațiul liber de lângă linie, unde nu poate încurca conținutul. De ce vreau să numeroteze? Păi… poate reușesc să dezvăț unii părinți de obiceiul smulgerii foilor din caiet.
  • Modelul meu este cu litere de tipar. Opțiunea este a fiecăruia, nu este o regulă.

Ceea ce vedeți în videoclip este opțiunea mea pentru aranjarea în pagină. Cât timp avem un spațiu înainte și după titlu, un alineat, este suficient. Copiii însă sunt încă mici și nu știu nici să centreze din ochi, nici să așeze fără repede clare (atâtea pătrățele, atâtea rânduri…). Dacă la școală este stabilită o regulă, folosiți-o până devine rutină.

Cum procedez eu?

Aveam două opțiuni: să trimit filmulețul părinților și să cer pregătirea caietelor conform imaginilor sau să pregătesc împreună cu copiii, în prima zi de școală, caietele. Am ales-o pe a doua.

Le-am cerut în mailul informativ de ieri (care cuprinde și lista de rechizite) să aibă la ei un caiet tip II și unul cu pătrățele, neatinse, așa cum au fost cumpărate. Mi-am propus ca în prima zi, dacă tot am scăpat de coșmarul festivităților, să facem ceva util: să învățăm să scriem etichete. Voi rula pe proiector filmulețul de mai sus și voi pune pauză de câte ori e nevoie. M-am gândit mult dacă să înregistrez și explicații, însă fiecare părinte sau profesor care decide să îl folosească poate adăuga propriile comentarii pentru a spori interacțiunea cu copiii. Apoi, „pauza“ este absolut necesară pentru ca piticii să aibă timp să scrie…  nu?

Sper să aibă coperți transparente, să completăm și spațiul de pe copertă lăsat pentru etichetă. Pentru „exterior“ le voi pregăti etichete personalizate, cu fotografie. Au fost foarte utile în clasa pregătitoare, atunci când ei erau responsabili cu împărțirea caietelor și se recunoșteau după poză. Realizez că este foarte posibil să nu avem voie nici în acest an să strângem caietele teanc și utilitatea acestui model de etichete să fie zero. Însă sper în continuare.

Acestea fiind spuse, vă doresc succes în noul an școlar! Îmi doresc să avem cât mai multe ocazii să ne bucurăm că suntem împreună, sănătoși, să trecem peste obstacole fără prea multe sacrificii!

Cristina H.
Posted in De-ale școlii and tagged , , , .