Învățare prin joc la istorie – cronologie

Disciplina istorie este una nu grea, ci foarte, foarte grea și puțini sunt cei care ajung să spună că „le place istoria“. Însă îți place ceea ce înțelegi cu adevărat.

Lecția de cronologie, făcută „clasic“, este mai mult decât plictisitoare, să recunoaștem. Însă un profesor extraordinar pe care l-am avut în facultate și-a început cursul spunându-ne că nu-l interesează să știm pe dinafară date, evenimente, ci să fim extrem de rapizi în a căuta răspunsul în ceea ce avem la îndemână. Am propus în articolul precedent o variantă de desfășurare a lecției dedicate acestui subiect.

Dacă considerați că, la clasa a IV-a, jocul rămâne o modalitate de învățare, și nu vă panicați când copiii se agită printre bănci și lucrează în grup, vă propun următorul joc: printați cartonașele din fișierul pus la dispoziție (paginile 11-17).

joc didactic cronologie istorie IV Pe fiecare cartonaș veți găsi un an, un eveniment, o fotografie și sursa acesteia. În cel mai optimist caz, am pregătit 35 de cartonașe, sper din tot sufletul că nimeni nu are atâția copii la clasă! (Dacă da… spuneți, și mai fac). Plastifiați dacă puteți înainte de a le decupa. Atașați o agrafă de birou fiecărui cartonaș, sau folosiți patafix, este mai rapid.

Folosiți de pe cartonaș doar anul menționat!

Spuneți-le copiilor că celelalte informații vor fi folosite în alt exercițiu, cu altă ocazie. Ele au doar rolul de a le stârni curiozitatea, evenimentele fiind legate de istoria noastră națională.

Luați una-două coli albe, de ambalaj, și rupeți fâșii pe lungime, de 15-20 cm lățime, pe care le îndoiți pe jumătate. Pe acestea, cu un marker, scrieți secolele, descrescător, începând de la secolul VI î.H., până în prezent. Segmentele dedicate trebuie să aibă măcar 15 cm din bandă. Dacă credeți că e mai ușor, puteți cumpăra panglică lată, pe care să scrieți, sau să întăriți materialul din hârtie cu bandă adezivă.

Dacă considerați că este mai simplu, paginile 2-9 din fișierul de mai sus se printează, se taie pe jumătate, și se lipesc corespunzător, pentru a obține banda.

La momentul jocului, prindeți banda de jur-împrejurul clasei cu patafix sau alt adeziv. Grupați copiii câte 4, în funcție de așezarea în bănci, și împărțiți în același timp cartonașele. Fiecare copil trebuie să identifice secolul anului ce apare scris mare pe cartonaș, să își noteze în caiet anul și secolul, apoi să caute pe banda lipită unde este secolul respectiv și să lipească/prindă cartonașul. Dacă nu se descurcă cu cifrele romane, cere ajutor colegilor. Se întoarce la grup și, împreună cu colegii, verifică dacă și ceilalți au rezolvat corect, folosind ceea ce și-au notat în caiete și axa timpului.

Greșelile identificate se corectează de comun acord, se fac schimbările necesare pe banda afișată. Pentru verificare, li se cere copiilor să privească șirul: anii trebuie să apară descrescător pentru perioada de dinainte de Hristos, crescător – după. Orice eroare sesizată în șir se analizează și se corectează, cartonașul fiind pus apoi la locul lui.

Sunt sigură că, dacă au terminat, se vor uita și la celelalte cartonașe, vor fi curioși să vadă „ce au și ceilalți“ și, de ce nu, să supravegheze modalitatea de rezolvare. Dacă le-a plăcut, pot continua exercițiul acasă, să caute singuri un eveniment, dacă pot – și o imagine despre acesta, și să realizeze un cartonaș după modelul celor utilizate la clasă, pe care să-l folosiți la exercițiile viitoare.

Cartonașele pot fi folosite și pentru identificarea deceniilor. Se trasează repede pe tablă 10 coloane, numerotate cu cifre arabe, de la 1 la 10, și copiii trebuie să își lipească cartonașul pe coloana corespunzătoare deceniului potrivit, după ce și-a notat în caiet răspunsul. La verificare, greșelile constatate se corectează cu ajutorul copiilor, cartonașele se așază la locul potrivit, și se face corectura și în caiet.

Atenție, la acest joc participă și cartonașele cu ani de dinainte de Hristos, dar copiii vor fi derutați, și vor tinde să le așeze în funcție de celelalte. Exercițiul poate fi și temă pentru acasă, copiii păstrează cartonașul și identifică deceniul, apoi, la verificarea de ora viitoare, se realizează jocul.

Sper să completez curând acest articol cu propria experiență, dar, până atunci, aștept sugestii de îmbunătățire.

– Ce ați făcut azi la școală? – Ne-am jucat… https://talentedenazdravani.eu/blog/2016/09/10/invatare-joc-istorie-cronologie/

A photo posted by Talente de Năzdrăvani (@talente_de_nazdravani) on

Am lucrat foarte mult la acest material și am decis să îl ofer doar celor care în ultimele patru luni au făcut o donație către acest site folosind PayPal sau cardul (există în partea de jos a formularului opțiunea de utilizare a cardului dacă nu ai cont de PayPal, unde sunt iconițele visa si mastercard, sau Revolut, la telefonul de contact al siteului). Menționați printr-un comentariu, după donație, ce material doriți. 




Cristina H.
Posted in Istorie, Jocuri și materiale didactice, Ora de Științe and tagged , , .

33 Comments

  1. Lucrez la grădiniță,dar fetița mea a trecut in clasa a IV-a si cred ca voi avea nevoie de aceste idei pentru a o face sa inteleaga si sa iubească istoria.Mulțumim!

    • 🙂 atunci puteți personaliza banda, dacă o faceți acasă. Eventual să scrie în stânga secolului anul de început, în dreapta cel de sfârșit
      Succes!

  2. Bună seara !
    Sunt cadru didactic şi am clasa a IV a pentru prima dată. Aş dori să mă ajutaţi cu cartonasele de la jocul pe axa timpului , dacă se poate . Le-am cautat aici , dar nu le gasesc deloc ! Apreciez mult cum aţi realizat primele ore de istorie.
    Vă mulţumesc !

    • Bună seara,
      În urma unei decizii mai complicate, acest material este disponibil începând din acest an numai pentru persoanele care susțin acest site cu o donație. La finalul articolului sunt disponibile linkurile, paypal sau cu cardul. Se specifică pentru ce material se face donația.
      Patru luni după momentul donației veți primi și alte materiale pe care le voi prezenta pe blog.
      Mulțumesc pentru înțelegere!

  3. Bună! Am donat pentru acest material(am specificat în donație) și aș dori cartonașele. Mulțumesc și spor în ceea ce faceți!

  4. Bună seara! Am făcut o donație prin PayPal, pentru acest material. Nu am găsit unde să fac specificația. Mulțumesc și mult spor în continuare!

  5. Buna ziua! Ma puteți ajuta cu un nr de tel pentru revolut? Nu reușesc sa văd iconițele despre care menționați in descriere, decât PayPal … mulțumesc!

  6. Buna ziua! Am facut o donatie. Doresc si eu materialul care include si cartonasele: Invatarea prin joc la istorie. Cronologia.

  7. Buna ziua.
    Unde putem dona pentru a avea acces la materialele pentru timpul istoric?
    Nu am nici PayPal nici Revolut.
    Multumesc

    • Așa cum este explicat în articol, prin PayPal sau Revolut la 0722-955-103, telefonul de contact de pe site.

  8. Buna ziua! Am sa va fac o donatie dar imi trebuie neaparat materialele in seara asta. Întai vreau sa stiu daca se pot trimite cat mai devreme astazi inainte sa fac transferul

  9. Bună ziua! Am făcut o donație. Îmi puteți trimite materialele, vă rog? Am nevoie urgentă de ele în seara asta, până la ora 9. Trebuie să fac proiectul didactic.

  10. Buna seara! Am facut donatia! Cand gasiti timp, va rog sa-mi trimiteti materialul pt jocul didactic „timpul istoric”. Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



decathlon.ro editura-arthur.ro%20
CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente