Vino sa cunosti Uniunea Europeana, Editura All

vALLuntarSunt puţine campaniile care chiar îmi plac. Cea iniţiată de Editura All, vALLuntar, este una dintre ele. Pentru cei care mă urmăresc de ceva vreme nu este o noutate faptul că încerc să acord atenţie cărţilor pentru copii, cel puţin celor care îmi trec prin mână sau poposesc pe rafturile bibliotecii.

Campania iniţiată de grupul editorial All îşi propune încurajarea lecturii şi a voluntariatului. Deşi multe dintre cărţile editurii îmi făceau cu ochiul, am ales în cele din urmă tot o carte pentru copii: Vino să cunoşti Uniunea Europeană, Instituto Geografico DeAgostini. De ce am ales-o? În primul rând pentru Andrei, care a făcut o adevărată pasiune pentru atlase şi geografie în general. A doua, pentru că încă din facultate m-au impresionat lucrările realizate sub coordonarea Institutului DeAgostini, şi am luat acest lucru ca un certificat de calitate al lucrării. În plus, era o lucrare destinată elevilor.

Cartea mi-a făcut o impresie deosebit de plăcută la prima atingere. Copertă groasă, cartonată, iar la interior file lucioase, tipărite exemplar. 56 de pagini pentru o expediţie în ceea ce înseamnă Uniunea europeană. M-am simţit un pic ca şi cum aş fi avut în braţe lista cursurilor de la "Integrare europeană", dar mult mai plăcute, însoţite de hărţi şi explicaţii. Să nu înţelegeţi greşit, informaţia nu este expusă la un nivel savant, ci doar accesibil publicului mic prin intermediul unui atlas tematic.

Cei mici reuşesc să afle ce înseamnă "Europa", altceva decât continentul geografic, este o entitate cu o istorie comună care locuieşte de două mii de ani acest spaţiu. Aflăm cum a luat naştere Uniunea, începând cu nucleul de cinci state, şi integrarea treptată a celorlalte. Mai interesant de dezbătut a fost capitolul despre ce înseamnă a fi cetăţean european, Andreiul meu, ca orice român din generaţia tânără, visând doar cum să plece mai repede într-unul din marile oraşe vestice… mai ales acum, ca "poate". Ei, între a avea dreptul şi a pleca e o diferenţă… pe care ei încă sunt prea mici să o înţeleagă.

Vino sa cunosti Uniunea Europeana, Editura AllCe a învăţat destul de repede au fost instituţiile europene şi oraşele unde îşi au sediul. Nu asociate însă :D. Tot e bine, măcar le ştie. Şi are suficient timp să aprofundeze. Şi cum totdeauna ai ce învăţa, capitolul despre moneda unică m-a surprins. De exemplu, ştiaţi că pe bancnote sunt desenate ferestre şi portaluri, simboluri ale deschiderii şi cooperării între statele europene? Iar pe spate, poduri, simboluri ale legăturii realizate?

O hartă simpatică prezintă geografia fizică a Europei, principalele lanţuri muntoase, podişuri, câmpii, fluvii şi lacuri. Harta este însoţită de o rubrică "ştiaţi că", din care aflăm, de exemplu, că cel mai lung lanţ muntos -1300 km, este cel al Carpaţilor.

Dacă ne oprim la paginile despre limbă, religie, oraşe, ne vom întreba cum poate exista unitate cu o atât de mare diversitate. Secretul stă în comunicare şi toleranţă. Acestea fac posibilă existenţa unei pieţe unice, a unui sistem integrat de transport, dar şi un sistem integrat de învăţământ, o piaţă de muncă liberă. Lucrarea ar putea fi recomandată din aceste motive multor adulţi, mai ales cei 30+, care nu au studiat la şcoală acestă istorie recentă a Europei.

Vino sa cunosti Uniunea Europeana, Editura All

Vino sa cunosti Uniunea Europeana, Editura All

Vino sa cunosti Uniunea Europeana, Editura All

A doua parte a lucrării este de fapt un set cu cărţi de joc, ce poate fi decupat din cele 8 file cartonate. Pentru fiecare stat membru al Uniunii avem 3 jetoane, unul cu amplasarea geografică, al doilea cu moneda folosită şi al treilea cu drapelul naţional. Cu ajutorul lor pot fi improvizate mai multe jocuri, cu 2 sau mai mulţi jucători.

Avem încă de aprofundat câteva capitole, mai ales că trebuie să le citim împreună, să fiu sigură că le şi înţelege. Deocamdată mă depăşeşte clar la aeroporturi, autostrăzi şi porturi…

Vino sa cunosti Uniunea Europeana, Editura All

Acest articol a fost scris în cadrul campaniei vALLuntar iniţiată de Grupul Editorial All. În cadrul campaniei, pentru fiecare articol scris, echipa ALL va lucra 15 minute pentru un centru ales de bloggeri, iar pentru fiecare comentariu referitor la carte şi la campanie se mai adaugă încă 3 minute de voluntariat.

Validarea comentariilor:
Comentariile ce vor primi minute vor fi validate de către un reprezentant al Editurii ALL la un interval de o săptămână şi vor fi făcute publice. Dacă un utilizator a dat mai multe comentarii la postul cu recenzia, se va lua în calcul un singur comentariu. Munca voluntară va fi făcută de o echipă ALL în perioada 26 martie – 8 iunie (cu posibilitate de prelungire în cazul în care numărul de ore este prea mare).

Ţinând cont de cele de mai sus, vă invit să postaţi un comentariu la acest articol. Consideraţi că este un lucru util să încurajăm copii de mici să cunoască Uniunea europeană şi valorile care stau la baza ei, folosind lucrări adecvate vârstei, cum este cea prezentată mai sus?


Lucrare recomandată de Editura All.

In librarii: Libris.ro, Elefant.ro, librarie.net, Libraria Emag

Cristina H.
Ultimele postari ale lui Cristina H. (vezi toate)
Posted in Cărţi pentru copii and tagged , , , , , .

42 Comments

 1. Ca de obicei recomandarile tale pentru carti se potrivesc manusa pentru noi. Mi-ar placea sa o poata citi si baietii mei. Si, da, cred ca ar fi folositoare si pentru noi, parintii, sa fim informati atunci cand ne intreaba. Insa eu vad aceasta carte – atlas in mana doamnei invatatoare si dezbatuta la clasa, avand in vedere ca nu toti parintii si-o permit, pretul fiind destul de mare. Imi inchipui ce lectie interesanta ar iesi.

  • Ma gandesc ce frumos ar fi sa aiba fiecare clasa sala ei proprie, incuiata, si sa putem improviza o minibiblioteca. Daca ii invatam sa respecte cartile, fiecare poate duce o carte de acasa, pentru o perioada, iar in pauze sa nu mai alerge ca bezmeticii, ci sa deschida o lucrare de acest gen.

   Merci pentru comentariu!

 2. Neaparat o sa iau si eu cartea. Voi gasi multe raspunsuri la intrebarile Marei, cu siguranta. Foarte interesanta abordarea si, daca e si cu joc, cu atat mai mult.
  Iar campania vALLuntar este de nota 10, particip si eu chiar daca nu am ales o carte pentru copii, dar nu e timpul trecut inca 🙂

  • Din pacate pentru mine orice alta carte s-ar fi potrivit ca nuca in perete cu biblioteca nazdravanilor. Acum ma gandesc la o a doua carte, si sa vedem ce pot alege… imi face cu ochiul atlasul cel mare, geografic, tot de la deagostini… ma mai gandesc un pic :).

 3. arata foarte bine si interesant cu siguranta o vom lua si noi,
  cred ca cel mai bine se poate invata si memora prin joc .
  odata cu cei mici si noi caci noi nu le stim pe toate.

 4. Intradevar o carte foarte interesanta atat pentru copii cat si pentru parinti.Copiii sunt atat de curiosi si dornici sa inteleaga toate informatiile la care au acces.Aceasta carte ii pot lamurii asupra intrebarilor pe care le au si totodata le dezvolta interesul de cunoastere cu privire la lumea in care traiesc .Astfel , parintii sunt siguri de informatiile corecte pe care le asimileaza copilasii lor.Felicitari realizatorilor !

 5. Din acest Atlas Geografic este foarte interesanta ideea de a prezenta cum a fost construita Uniunea Europeana si anume :ca” o casa europeana comuna”,alaturi de informatiile legate de mediul geografic,limbi,obiceiuri,institutii…Scrisa pe intelesul copiiilor, pare o carte foarte utila pentru cultura lor generala si ar putea ca in viitorul apropiat sa le foloseasca,pentru ei ca oameni ce se vor deplasa in spatiul european.Datele din acest atlas le vor fi necesare,oricum ,la scoala,pe parcursul anilor.In concluzie: pare a fi carte nu numai interesanta ,ci si foarte utila scolarilor,mai ales ca inteleg ca este tiparita in conditii grafice deosebite.

 6. Foarte interesanta cartea 🙂
  Din ceea ce ai scris,dar si imaginile postate ma duc si mine cu gandul la cursul de „Integrare europeana” 🙂
  M-ai facut curioasa,mai ales in ceea ce priveste jocul de carti: m-a atras faptul ca are si cartonas cu moneda nationala (jocuri cu steaguri am mai vazut,dar cu monede nu)
  Sper sa se adune cat mai multe minute si sa fie o actiune de voluntariat puternica 🙂

 7. Recunosc ca atunci cand mi-ai zis de carte, am fost tare tentata s-o iau si eu, stii ca imi plac mult cartile pentru copii. Insa Andrei si Iris cresc si Eliza vine din urma si o imprumutam de la tine. Adevarul e ca tot ce e marca deAgostini e foarte fain, tin minte si acum ca vedeam acum 15-20 de ani reclame pe canalele italienesti la tot felul de atlase si albume si muream de invidie ca n-avem si noi asa ceva. Ma bucur ca le avem acum.

 8. Interesanta carte si ingenios realizata. Cred ca va fi de folos in fiecare casa si clasa si de ce nu si „autoritatilor”, care nu stiau cate stelute sunt pe steagul Uniunii! Cat despre pauzele copiilor, acestea sunt pt relaxare….iar la ei cititul nu prea e o relaxare…si putina alergatura e chiar recomandata…sa fie mai linistiti la ora…sa li se mai oxigeneze creierul…

 9. Foarte interesanta,intr-adevar! Multumesc pentru recomandare! O s-o caut si eu pt ca voi avea nevoie sa ne pregatim pt un concurs legat de U.E. pe 14 martie…nu stiu daca am voie sa spun numele concursului… 🙂

 10. Interesanta carte! Chiar daca e pentru elevi, sunt convinsa ca oricine pune mana pe carte mai are cate ceva de aflat / invatat.
  Felicitari pentru alegere si felicitari editurii ALL pentru campanie si initiativa!

 11. e genul de carte de care avem si noi nevoie! mai ales ca nu mai suntem in tara… fiica-mea e inca mica, dar ii plac hartile si ii place sa invete lucruri noi! trebuie sa vorbim cu bunicii sa ne trimita si noua cartea!

  mult succes in toate!

 12. Eu cred ca o astfel de carte este utila nu doar copiilor mici, dar si celor mai mari. sunt foarte multi adulti care nu cunosc nici 5% din notiunile despre care spui ca se vorbeste in carte, asa ca ar fi o achizitie buna in orice familie. macar avem sansa sa invatam alaturi de copiii nostri intr o forma interactiva si placuta, calea sigura pentru acumularea de cunostinte utile si trainice.

 13. Mi-a placut intotdeauna geografia si chiar ma gandeam cum as putea sa trezesc si interesul elevilor mei(mai ales ca ei sunt micuti, clasa a III-a si cu unele probleme).
  Ar fi minunat s-o avem in biblioteca noastra personala dar si in biblioteca scolii.
  Cartea mi se pare interesanta si accesibila tuturor.Multumim si de aceasta data pentru recomandarea facuta si felicitam Editura ALL pentru campanie si initiativa!

 14. mie mi se pare foarte interesanta si, pe cat de interesanta, pe atat de educativa.
  cred ca o voi cumpara si eu pentru copilul meu
  pentru ca le trebuie la scoala.
  eu nu stiam despre ea, asa ca mi-a prins bine ca
  mi-ai semnalat-o.

 15. foarte interseant si necesar mai ales pentru copiii nostri.Este nevoie in prezent de mai multa cultura ,care sa formeze personalitati de perspectiva

 16. Foarte interesanta aceasta carte. Ar fi bine sa fie cumva promovata si in scoli, nu doar prin intermediul nostru al cadrelor didactice(care am auzit de ea si daca o aducem la scoala se interpreteaza ca avem cine stie ce bonusuri din vanzarea ei) ci si de editura sau de reprezentantii ei. Mai ales ca exista Ziua Europei care niciodata nu trece neobservata prin scoli, adica sunt sigura ca si colegele mele organizeaza diverse activitati dedicate acestei zile.
  Succes!

 17. Pingback: Campaniile saptamanii 13-19 februarie din blogosfera romaneasca | refresh.ro

 18. Nu ma incadrez in targetul acestei carti insa am si eu finuta si nepotica si nu strica sa fac liste de lecturi pentru ele. Cand fac un cadou unui copil, ma gandesc instant la o carte (sper ca in timp sa n-ajunga sa ma urasca pentru ca nu o sa le aduc mereu jucarii :D)

 19. O carte interesanta pentru copii putin mai maricei. Din recenzia scrisa si exemplificari pare foarte bine realizata si atractiva. Astept sa mai creasca fetita si o voi cumpara si eu.

 20. Foarte interesanta aceasta carte.
  Sunt convinsa ca oricine pune mana pe aceasta carte are ceva de aflat si de invatat.
  Nu ar fi rau ca toata clasa politica sa lectureze aceasta carte.
  Felicitari pentru alegere si felicitari editurii ALL pentru campanie si initiativa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente