În mijlocul naturii, de Susanne Riha

Dragostea de cărți se cultivă de la vârste mici, odată cu dragostea de oameni și animale. Dacă n-ai învățat-o devreme, cu greu sau deloc o vei mai învăța mai târziu. E drept că există și excepții, copii pentru care părinții s-au străduit, dar pur și simplu materialul nu era compatibil cu cărțile. Însă pentru alți foarte mulți copii, a nu avea cărți în preajmă e un handicap ce cu greu poate fi recuperat. Sunt copii care au maldăre de jucării, dar cărțile sunt undeva, puse sus, că „le rup”. Da, știu senzația, am simțit că-mi rupe mie sufletul când a făcut praf „Albă ca Zăpada”, însă am sacrificat-o pe ea ca să salvez altele, mai târziu. Cu timpul a început să aibă grijă de ele, să nu le mâzgălească, să le coloreze doar pe cele de colorat.

In mijlocul naturii. Descoperă anotimpurile, Susanne Riha, Univers EnciclopedicBiblioteca de acasă a fost importantă, și este în continuare. Însă un rol fantastic l-a avut cea de la grădiniță, unde fiecare aducea, definitiv, sau doar pentru o săptămână, o carte, poveste sau enciclopedie, pentru a o arăta colegilor, și a o discuta cu toată lumea. Mi-am propus ca în clasa mea să dau colțului de lectură importanța pe care trebuie să o aibă, și, pe lângă contribuțiile copiilor și părinților, voi avea și eu partea mea. A fost unul din motivele hotărâtoare pentru care am ales „În mijlocul naturii. Descoperă cele patru anotimpuri”, de Susanne Riha. Cei mici, care încă nu știu să citească, vor descoperi secretele cu ajutorul părinților (și pentru mulți dintre aceștia vor fi secrete descoperite împreună cu cei mici!). Cei mari vor avea plăcerea să buchisească singuri texte scurte, informative, cu informațiile esențiale despre vietățile din jurul nostru, plante sau animale.

Copiii au nevoie de aceste texte informative, nu doar de literatura pentru copii. Trebuie să se obișnuiască cu ele, să filtreze informația, să rețină esențialul. Altfel, când vor începe orele de științe, apoi istorie, geografie și celelalte, vor avea o mare problemă în a asimila datele. Se vor crampona în memoratul de paragrafe întregi, fără sens și fără utilitate, pe care le vor uita instant. Lucrul cu texte informative permite structurarea noțiunilor, alcătuirea de clase, criterii, ce le va permite ulterior folosirea rapidă și la obiect a acestora. Abia atunci putem spune că „a învățat ceva”.

Ce putem învăța În mijlocul naturii ? În primul rând se consolidează, dacă nu se formează acum, noțiunile generale despre curgerea timpului. Este un volum ce poate fi folosit ușor în etapa calendarului naturii, iar printre sutele de imagini cu „copacul anotimpurilor” ce circulă pe net, coperta volumului mi se pare foarte reușită, cu zăpada așternută și frunzele care cad. În interior, urmează pagini duble dedicate fiecărei luni a anului, grupate pa anotimpuri și cu coduri corespunzătoare de culoare. Informațiile despre plante și animale sunt prezentate pe imagini asemănătoare dioramelor de la muzeul Antipa, în care surprinzi un instantaneu de natură, apoi analizezi cine e prezent, cu ce se ocupă, ce culoare are, și oferi un minim de informație despre fiecare.

Spuneam mai devreme că este utilă la orice vârstă. Științele naturii nu au fost pasiunea mea, și nici în familie nu am avut încurajări în acest sens. Dar când au început să apară primele „de ce-uri” ale copiilor, le-am simțit lipsa. Ce copac e acela, cine face fructele ca ghemotoacele ori aripioarele de libelulă, ce floare e asta…? Vă sună cunoscut?

in_mijlocul_naturii_riha_univers_enciclopedic_2

Pe lângă temele generale dedicate fiecărei luni, se adaugă:

  • Arborele cu frunze căzătoare pe parcursul anului (imaginea de pe copertă, completată cu explicații despre modul de creștere, hrănire și înmulțire al plantelor.)
  • Circuitul apei în natură
  • Păsările călătoare
  • Hibernarea și repausul de iarnă

În plus, lucru pe care nu-mi amintesc să-l fi văzut în alte enciclopedii, există rubrica „Ocrotim natura” pe fiecare pagină, în care se dau sfaturi utile – cum ar fi utilizarea mușuroaielor de cârtiță pentru ghivecele cu flori, sau specii ce trebuie protejate deoarece sunt pe cale de dispariție.

Volumul îl puteți achiziționa direct din librăria editurii Univers Enciclopedic Junior (unde puteți răsfoi primele pagini), sau din librăriile online eMag, Libris, librarie.net. Am fost curioasă cine este autoarea, ce lucrări a mai publicat, și am descoperit cu mare plăcere că are o întreagă serie de lucrări pentru copii pe tema științelor naturii, ceea ce explică și diversitatea informațiilor din enciclopedia pe care eu am răsfoit-o în traducere din limba germană.

Lectură plăcută!

Cristina H.
Posted in Cărţi pentru copii, Editura Univers Enciclopedic and tagged , , , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.decathlon.ro editura-arthur.ro%20
CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente