La fabrică, tot înainte!

Poate că pentru mine este o rămășiță a vechii educații „comuniste”, însă mie la pionieri mi-a plăcut enorm. Adoram programul de vizite/activități săptămânale și regret că nu mai avem și acum o modalitate accesibilă – a se citi gratuită – de a face lucruri interesante cu copiii. Am așteptat ca pe o bulă de oxigen Bucharest Science Festival, pentru că știam că vor avea o sumedenie de activități interesante, la care să poți merge cu copiii.

Din nefericire, am bifat mult mai puține decât mi-aș fi dorit, adică exact două, cu clasa mea. Prima, „Știința banilor”, atelier organizate de BCR în școală, a fost, cel puțin pentru mine, extrem de amuzantă. Copiii au luat sarcinile foarte în serios. Știu foarte bine ce e aceea nevoie, ce e aceea dorință, cum e bine să ne cheltuim banii și pe ce și de ce nu e ok să ne împrumutăm excesiv… căci mai avem de dat și înapoi cu dobândă. Dar… dacă luăm ca exemplu orice excursie… păi… pe ce dau prima dată copiii banii primiți?? Pe toate prostiile posibile. M-am bucurat însă, două săptămâni mai târziu, când le-am cerut să scrie despre această activitate, că au reținut esențialul. În impresiile scrise imediat după activitate, au notat că „știau” despre împrumuturi, dar nu și că trebuie să dai mai mult înapoi. „Au învățat” că trebuie să fie mai economi, să nu cheltuie banii „pe prostii”.

A doua, cea care a fost cu adevărat piatră de încercare, a reprezentat-o vizita la fabrica de margarină Orkla Foods, mai exact, unde se produce margarina Linco. Nu știu cât erau ei de curioși, însă eu muream de curiozitate. Iris la fel. Așa că, împreună cu o colegă, am plecat voinicește cu 40 de copii încolonați, aproape trei stații de autobuz pe jos, să vedem fabrica…

După ce fusesem la Danone, mă așteptam și aici la ceva instalații complicate. Însă… simplu de tot. Container să amesteci, dozator să pui în cutii, mașină pentru pus data de fabricație, mașină pentru împachetat, și foarte puțini oameni care mișcă de colo-colo paleții încărcați. Plus un laborator, unde copiii au avut parte de ceva experimente, pentru a înțelege ce e margarina. Dacă mă iau după ce „știau” copiii, era făcută din oase și mortăciuni, otravă curată. Mă bucur că măcar ne-am lămurit că e apă cu ulei. Oricum clasa mea a fost foarte încântată și de ieșirea din școală (doar am tăiat trei ore din program), dar și de ceea ce au văzut în fabrică, pentru cei mai mulți fiind prima vizită de acest tip, cu halate albe, echipament de protecție, reguli de igienă.

La final, gazdele, foarte drăguțe, ne-au servit cu prăjituri făcute cu margarină proaspătă. Apropo, cu ocazia asta am înțeles și eu de ce la prăjituri nu poți pune margarină normală. Din categoria „Mamele voastre știu…”, Iris îmi șoptea la ureche: „Poate mamele lor! A mea nu cred!” Am trecut cu brio de un episod care semăna ca reacție a fasole cu cârnați de la primărie pe 1 Decembrie, și ne-am întors la școală cu cadourile primite: cutiuță pentru gustare, un carnețel cu rețete și o formă-iepuraș pentru prăjituri.

Iris e foarte fericită. Notează în el orice rețetă prinde prin bucătărie. Are mult prea multe pagini pentru ce știu eu să fac, dar dacă o învăț să și topească zahărul fără să-l ardă, voi mânca muuultă cremă de zahăr ars de-acum înainte! Momentan eu îi las zahărul deja topit pe cratiță și de restul se ocupă ea. Vrea și rețeta de clătite… dar eu o fac „din ochi”, și n-am cum s-o ajut. E dezamăgită doar că nu vom folosi iepurașul. Vorba ei, poate din ipsos, fimo sau plastilină, prăjitură… nicio șansă!!

Anul acesta festivalul s-a încheiat. Dar setați agenda pe septembrie anul viitor și nu ratați evenimentele!

Cristina H.
Posted in Idei pentru timpul liber and tagged , , .

3 Comments

    • Roxana… păi… povestesc și eu câte un pic din ce mai fac pe lângă cele „clasice”. Că de la română, matematică… mai puțin 😀 .
      În schimb am avut câteva experiențe chiar plăcute la master, dar să văd când îmi fac timp să povestesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente