Bucharest Science Festival – ediția 2017

Ca aproape în fiecare an la mijlocul lunii septembrie, vă invitat să nu ratați evenimentul care se desfășoară în București la sfârșitul acestei luni: Bucharest Science Festival. De câțiva ani, prin inițiativă privată, se desfășoară în capitală o sumedenie de manifestări și nu pot să nu constat că devine din ce în ce mai interesant. Activitățile nu se repetă, este mereu ceva nou, ceva de descoperit și mai ales ceva de învățat. A cincea ediție a Bucharest Science Festival este organizat de Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) și de Planeta Științei.

Anul trecut, spre exemplu, mi-a plăcut enorm atelierul de experimente. A fost el mai mult de fizică decât de chimie, dar copiilor le-a plăcut să încerce separarea amestecurilor. Ca profesor, am învățat mult din modul în care poți realiza experimente improvizând atunci când nu ai la dispoziție nimic (ca dotare în școală – eprubete, pâlnii, truse etc.). Toată activitatea în sine este deosebită, și nu pot decât să vă încurajez să mergeți.

Știu că este greu de mers cu școala. Numai când mă gândesc câte hârtii am de completat și de strâns săptămâna viitoare mi se învârte capul, dar de câte ori poți vizita o fabrică alimentară? Cu clasa mea voi merge la fabrica de margarină, pentru că putem face excursia pe jos, ca o mini-drumeție. Cu copiii „din dotarea familiei” încă nu am ales evenimentele, căci e mai ușor accesul ca părinte. Evenimentele din categoria „Cum funcționează” sunt, după mine, cele mai faine din festival! Îmi pare enorm de rău că nu există și la noi autobuzul școlii, să pot pleca simplu chiar și în celălalt capăt al orașului.

Și ajung la o dilemă… în București, toți părinții, fără excepție, dacă îi întrebi acum, sunt acum în fibrilații maxime că nu vor beneficia copiii de educație corespunzătoare pentru că nu mai lucrează suplimentar din auxiliare. În același timp, organizatorii festivalului au emoții că evenimentele organizate pentru public, cu acces liber, nu vor avea audiență. Dat fiind faptul că acum copiii vor avea mai puține teme, pentru că nu există suport, este momentul să arătați că sunteți cu adevărat interesați și implicați în educația lor și veți merge la cât mai multe dintre activitățile propuse.

Anul acesta demersul început la București va fi preluat în țară în cadrul Zilelor științei de la Adjud-Vrancea (programul aici) și Râșnov-Brașov (progamul aici). Și, dacă vrei cu adevărat să susții educația altfel, printează de aici afișul evenimentului și roagă profesorul de la școală să-l afișeze, și să afle cât mai mulți copii.

Bucharest Science Festival, 2017, ASUR

Vă recomand să vedeți programul conferințelor din festival, și în mod special:

  • Joi 28 sep, Food Evolution – Cum decidem cum să ne hrănim? (vezi eveniment), Program: 19:00 – 20:30, Parteneri: AgroBiotechRom, Editura Humanitas, European Biotechnology Week, Unde: Libraria Humanitas de la Cismigiu – Bd. Elisabeta nr. 38, București. „Food Evolution” pune în discuţie ideile preconcepute despre organismele modificate genetic. Cu ocazia European Biotech Week, veţi avea posibilitatea să vedeţi documentarul şi să purtaţi o discuţie prin Skype cu scenaristul şi producătorul lui, Trace Sheehan.
  • Vineri 29 sep, Educaţia în perspectiva celei de-a patra revoluţii industriale (vezi eveniment), Program: 18:00 – 20:00, Parteneri: Institutul Francez, Contributors.ro, Unde: Institutul Francez , Bd. Dacia nr. 77, Bucuresti. În ce măsură este adecvat actualul sistem de educaţie pentru a face faţă unei lumi în schimbare accelerată? Ce funcţionează bine şi ce ar trebui schimbat? Care este rolul părinţilor în acest demers?

Personal vreau să ajung neapărat la cea de-a doua. Este însă în același timp cu „Nopțile cercetătorilor”, desfășurate la Muzeul Antipa și Muzeul de Geologie. Aștept afișarea programelor, pentru că mi-am invitat de data aceasta și părinții și copiii din clasă să participe. Sper să le pot împăca pe amândouă, căci aș vrea foarte mult să-mi revăd unul din profesorii cu adevărat speciali din facultate.

Și pentru că vreau cu adevărat să vă uitați pe program, lansez un mini-concurs. Adăugați, până începe festivalul (27 septembrie), un comentariu la acest articol, care să conțină un link către unul din evenimentele ce se vor desfășura, o argumentație – de ce l-ați ales, pentru ce vârstă (bănuiesc că pentru copilul propriu), și de ce credeți că i-ar fi util. Premiul va fi un calendar al evenimentelor științifice pentru perete, pe care îl voi expedia către trei participanți, pe care îi voi selecta împreună cu organizatorii festivalului. 

Cristina H.
Posted in Idei pentru timpul liber and tagged , , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente