Activitățile cu hârtie nu sunt ușor de pregătit, copiilor le place să fie provocați, și mai ales nu le place o activitate monotonă. Ceva trebuie să fie diferit. Așa că ieri le-am pregătit o temă adaptată după două numele din colecția Idei creative: o ciupercuță, realizată din cercuri îndoite, și un arici, „extras” dintr-un tablou mai amplu pentru a-l plasa lângă ciupercuță. Partea și mai dificilă a proiectelor e că nu trebuie să depășească o oră.
Am desenat modelele separat, pe o coală de hârtie. Cu cercurile nu a fost deloc greu, cartea indică câte și de ce dimensiune. Ariciul însă trebuia separat pe elemente, dacă sunteți familiarizați cu colecția știți cum vin modelele, suprapuse, și cum se copiază fiecare bucată. Copiii mei sunt prea mici pentru a trasa un contur, așa că pe un a5 am avut toate piesele (se vede în imagine). Am început să le colorăm. Voi insista pe colorat până ne va ieși, într-o singură direcție, uniform. Le-am arătat cum am colorat eu modelele, și s-au străduit, mult mai bine ca data trecută, să respecte indicațiile. Pentru culoarea pielii ariciului, cum nu avem un creion care să ne satisfacă pretențiile, am folosit tehnica frotajului, și am luat pe degețel portocaliu din cercul colorat astfel și am acoperit ariciul. A ieșit bine, se putea și mai bine. Dar copiii au fost impresionați de cum pot „rezolva” o problemă ce părea imposibilă.
A urmat partea de decupaj. Mai ușor pe cercuri, mai greu la arici. De îndoit le-am îndoit eu întâi pe ale mele, și ei s-au străduit după model. Așa cum le-au făcut, așa le-au lipit, eu nu intervin cu corecturi doar de dragul de a „ieși bine”. La final le-am lipit, am făcut un decor alb, decupat de mine cu trimmerul decorativ, lipit de ei pe un carton, ca suport.
Timp de lucru: cca 50 min. Vârsta medie: 4.5 ani.
Mi-a plăcut că au răsfoit un pic și cărțile luate cu mine, și mi-au sugerat că și prințesa din cerculețe e drăguță, și veverița decupată… le place colecția și abia așteaptă să mai lucrăm din ea!
- Anul electoral, școala altfel, nepăsarea și lipsa de viziune: schemă logică - 14 septembrie 2024
- Jurnal de început de școală - 9 septembrie 2024
- Cadouri pentru „doamna” în prima zi de școală - 31 august 2024
Felicitări, au ieșit grozav! Sunt întru totul de acord cu dvs. în ceea ce privește „corectarea” lucrărilor. Apreciez felul în care explicați modul de lucru și vă mulțumesc pentru idee :).
Mulțumesc!
Mă gândesc că poate sunt și destui părinți care vor să încerce, și nu le strică detalierea etapelor.