Corabia piratilor, carte 3D. Editura Teora

Corabia Piratilor, Editura Teora

Toată lumea vorbeşte în ultimul timp de Piraţii din Caraibe. Reclame peste tot, Andreiul meu nu visează decât bilet la cinema. TV-ul vuieşte, ba mai dă şi în reluare episoadele mai vechi din serie, nu cumva să scapi dacă nu ştii despre ce e vorba. O magie a piraţilor, care ne învăluie încet-încet.

De ce atâta nebunie pentru nişte personaje negative… n-am idee. Poate viaţa de răzvrătit este mult mai tentantă decât orice altceva.

La noi nebunia cu piraţii a început demult, de pe vremea lui Peter Pan. (să nu vă închipuiţi că am scăpat, doar pentru că am mai crescut un pic). Cine e Hook şi ce vrea el de la noi…? Copiii au inventat o sumedenie de jocuri cu piraţi, am colecţionat piraţi din ouăle de ciocolată, iar acum avem şi decor pentru jocuri cu piraţi. Corabia piraţilor, de la Editura Teora, se dovedeşte a fi o machetă minunată pentru a regiza jocurile celor mici.

Pe scurt, carte include o machetă pliantă, figurine din carton, şi o carte, pentru a pune în scenă povestea lui Jack, un ucenic de pe vas. Corabia, "Şarpele de mare" este în port, aşa că putem vedea ce se întâmplă înăuntru. Îmbarcarea este primul tablou, iar povestea include detalii despre aprovizionare şi pregătirea unei corăbi pentru a pleca pe mare. Marfa se află în port, aşteptând să fie dusă în magaziile de la fundul navei. Căpitanul Barton stă pe punte, supraveghind pregătirile de călătorie. Echipajul s-a îmbarcat. Aşezată la pupa, în partea din spate a corabiei, este timona. Acolo se află timonierul.

Urmează capitolul despre viaţa pe corabie. La bord sunt o mulţime de lucruri de făcut, pentru a păstra totul în ordine. Un marinar stă lângă catarg şi ridică velele. Dulgherul a îngenuncheat şi repară puntea. Jack este la bucătărie şi dă de mâncare găinilor din magazie. Marinarul de pe gabie priveşte vigilent la orizont. Bucătarul este tot la bucătărie, plănuind
masa următoare, alcătuită aproape în întregime din peşte sărat. Dacă nu ştiaţi, pesmeţii nu doar că mucegăiau, ori se înmuiau (şi erau oricum mâncaţi), dar mai făceau şi gărgăriţe… nu le scoteau, mâncau pesmeţii pe întuneric, să nu le vadă…

Corabia Piratilor, Editura Teora

Călătoriile pe mare erau nesigure (nu că acum ar fi altfel!). Şarpele de mare, aflat în largul mării, se întâlneşte cu o corabie.O fi a unei ţări prietene sau aducătoare de necazuri? Atacul piraţilor a început. Echipajul Şarpelui de mare se adună pe punte, ca să se lupte cu piraţii care au năvălit pe corabie şi sunt gata de luptă. Căpetenia piraţilor urcă la bordul Şarpelui de mare, gata să preia controlul. Piraţii au învins în luptă şi încep să ocupe corabia. Pe punte nu a mai rămar niciun marinar de pe Şarpele de mare. Corabia avariată a piraţilor a fost incendiată şi se scufundă în ocean. Barracuda, căpetenia piraţilor, stă în mijlocul punţii şi se adresează echipajului de pe Şarpele de mare. Poate vrea careva să i se alăture. Marinarii care nu vor să se alăture piraţilor sunt puşi în bărcuţa cu vâsle, lângă căpitanul Barton, şi trimişi în necunoscut. Piraţii ridică steagul negru, însemnul piraţilor, numit Roger cel Vesel. Şarpele de mare este acum o veritabilă corabie de piraţi.

Corabia Piratilor, Editura Teora

Spaima coastei, al treilea capitol, ne arată ceea ce însemna odinioară viaţa de pirat. Vechea corabie a piraţilor şi bărcuţa cu vâsle nu se mai zăresc. Şarpele de mare navighează spre coastă. Pe punte, piraţii şi Barracuda discută despre atacul care urmează pe coastă şi coboară ancora. Atacul a început. De pe puntea Şarpelui de mare bubuie două tunuri. Un tun puternic, de la fortul francez, le răspunde cu o salvă, dar este prea târziu. Piraţii cuceresc sătucul de pe coastă, jefuiesc localitatea şi îşi umplu sacii cu bijuterii, bani şi aur. Apoi se întorc la corabie, ridică ancora şi dispar cu prada.

Refugiul pe o insulă: Şarpele de mare se află acum la ascunzătoarea piraţilor, pe o insulă pustie. Ancora este coborâtă, iar pe punte nu mai este nimeni. Dulgherul corabiei repară catargul, care a fost avariat în cursul luptei. Jack este pe ţărm, ajutând la adunarea proviziilor, printre care apă proaspătă şi fructe. Unii dintre piraţi sapă gropi în nisip, ca să-şi îngroape partea lor de comoară. Este timpul să întinzi din nou pânzele, deci curăţă punţile şi ridică ancora. Dar fii atent, stă să izbucnească furtuna.

Naufragiaţi. Piraţii noştri sunt ghinionişti. O furtună a izbit corabia de un recif, făcându-i o spărtură imensă în carenă, pe partea laterală. Piraţii luptă pentru viaţa lor, şi se agaţă cu disperare de lemnul smuls din epava corabiei. Valurile violente l-au dus pe Jack pe plajă. Este singurul supravieţuitor, şi zace fără cunoştinţă.

Jack a fost salvat de pe insulă de o corabie militară, dar este închis în port şi judecat pentru piraterie. Stă înaintea judecătorului, speriat şi tremurând.
Un soldat lângă el, îl păzeşte. Judecătorul pare foarte serios, faţă în faţă cu Jack. Neavând probe in favoarea sa, Jack este condamnat la spânzurătoare. Deodată apare căpitanul Barton. El susţine mărturia lui Jack, povestind despre atacul piraţilor. Jack este achitat, şi povestea se termină cu bine.

Povestea în sine nu i-a atras foarte mult pe copii. Am desfăcut împreună şabloanele, am montat scenele, dar abia când am terminat eu cu partea "serioasă" a început jocul. Au aranjat singuri figurinele, după o poveste inventată pe loc. Au mai adus câţiva piraţi, mai mari şi mai fioroşi, ceva populaţie în port, nişte animaluţe în corabie… şi au ridicat ancora pe spre tărâmul imaginaţiei.

Ce îmi place mie la această jucărie? În primul rând, faptul că şabloanele s-au montat uşor. La catarge a fost nevoie de câteva inele cu bandă adezivă, cartonul este lucios şi nu am reuşit să-l lipim suficient de bine. Şi al doilea lucru, faptul că, oricât ar fi de mare, se strânge şi se poate păstra ca o carte normală în bibliotecă, căci dimensiunile sunt 25x18x8cm.

Pachetul include modelul corabiei, cartea (format A5), cu 24 pagini, lucioase, şi 10 pagini cu modele ştanţate.

Info preţ: Teora.ro, elefant.ro, eMAG.roBiblioteca Năzdrăvanilor

Cristina H.
Posted in Cărţi pentru copii, Editura Teora and tagged , , , , , , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente