Sah pentru copii, Editura Teora

Sah pentru copii, Manual distractiv, Editura TeoraŞahul… acest sport al minţii care ne fascinează de mici. Şi cum să nu placă, când îl vezi pe tata, pe bunicul, pe unchiul, privind aproape nemişcaţi, ore în şir, o tablă plină de pătrăţele albe şi negre. Şi tot mişcă nişte ciudăţenii diforme, cică piese: turn, regină… rege! Uite, Cal, ăsta seamănă a cal!

Apoi auzi cuvintele magice, şah-mat! Unul e fericit, unul îşi înclină regele la pământ.

Mi s-a părut întotdeauna un sport minunat. Te învaţă răbdarea, gândirea, strategia, sacrificiul şi compromisul. Şi nu este deloc sângeros… mă rog, aici depinde, poţi juca o variantă pe pc, cu animaţii video din seria jack-spintecătorul… dar poţi spune că piesele sunt prizonieri, nu-i nevoie să-i decapitezi.

Nu sunt un bun strateg, şi nu mă omor să joc şah. Nu prea am răbdare, şi nici nu mă pricep să pierd la jocuri (poate nu era rău să concurez la Talente, îmi mai educam un pic etica jocului). Dar să revin la şah.

Cum cu bunicul nu te poţi juca decât un număr limitat de jocuri, şahul este unul dintre ele. De ziua lui, Andrei a primit de la un prieten un şah mic, magnetic. Iar bunicului i-a revenit misiunea de a-l învăţa… ba a mai învăţat-o şi pe Irisuca, să aşeze piesele.

Iar eu sunt responsabil cu materialul didactic. Un manual distractiv, Şah pentru copii, este disponibil la Editura Teora. Cu coperţi groase, din carton caşerat, în genul Enciclopediilor pentru copii, lucrarea este tipărită pe hârtie groasă, lucioasă, de bună calitate. Cele 60 de pagini color prezinţă jocul de la apariţie, istoric, primele elemente, prezentând apoi piesele şi principalele reguli. Se trece apoi la strategiile cele mai avantajoase pentru începutul, desfăşurarea şi încheierea unei partide. Sunt învăţaţi notările, pentru a putea „citi” o partidă de şah. Uf, ca o paranteză, mă apucase şi pe mine zelul la un moment dat, să refac partide celebre… ce mi-am mai batut capul cu înşiruirea cumplită de litere…

Revenind la lucrare, aceasta se încheie cu câteva exerciţii, partide în desfăşurare, pe care copilul trebuie să le continue.

Lucrarea mi s-a părut interesantă, oferă un ghid util pentru iniţierea în acest sport, după ce ai învăţat piesele. Dar este nevoie de cineva care să-i explice unui copil mai mititel, căci abia de la 7-8 ani cred că o poate folosi singurel.

Sah pentru copii, Manual distractiv, Editura Teora

Sah pentru copii, Manual distractiv, Editura Teora

Sah pentru copii, Manual distractiv, Editura Teora

Şi… în încheiere… răsfoind-o Irisuca, a văzut un model de şah în care piesele sunt figurine. Paji, prinţese, cavaleri… vrea şi ea unul. Mda, şi mie mi-ar fi plăcut când eram mică…

Info preţ Teora.ro, eMag

Cristina H.
Posted in Cărţi pentru copii, Editura Teora and tagged , , , .

2 Comments

  1. Noi i-am cumparat Theodorei o tabla de sah de la Horezu………..este fascinata de sah, table si mai este un joc care se numeste Butoiasele (dame pe vremea noastra)…multumim de ideea cu carticica…….stii cumva si cat costa?…………merci…pupicei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente