Învață să faci animăluțe din hârtie. Origami pentru copii – editura Teora

Învață să faci animăluțe din hârtie. Origami pentru copii - editura TeoraDe la editura Teora am multe din colecțiile practice pentru copii, și cele din seria „Cum să desenez” le-am folosit intensiv la grădiniță, mai ales când voiam să decorăm repede cu un desen reușit. Au rămas cele mai folosite și acasă, ori de câte ori copiii aveau de desenat „ceva”, găseau cu siguranță un model. De aceea am decis să adaug raftului de activități practice și Învață să faci animăluțe din hârtie. Origami pentru copii. Am încercat în mai multe rânduri să introduc origami printre activitățile copiilor, însă succesul unei astfel de activități nu poate fi garantat.

Ca o paranteză, nașul meu cel mic avea la grădiniță opțional de origami, și venea acasă cu niște creații de mă minunam eu. Secretul „succesului” era că profesorul le făcea de fapt jucării, iar copiii erau încântați. Am testat „rețeta” cu nepoata mea. Nu știu cum s-a făcut, dar ne-am întâlnit în parc chiar în ziua în care aveam rucsacul plin cu cărți și, după ce am răsfoit mai multe, a vrut să-i fac animale. Așa că am executat, la comandă, câteva. Ea stătea cu cartea, ca la restaurant, și dădea comanda… le-am făcut atunci din hârtie albă, și ea le-a colorat cum a vrut, apoi au devenit jucării. Încercarea de a lucra cu ea se lovea de lipsa răbdării și exercițiului, normal pentru 5 ani.

De menționat că la grădiniță, origami se execută cu o îndoire la grupa mică, două-trei la mijlocie, trei sau mai multe la grupa mare, în funcție de experiență. E normal ca tehnica să nu fie deloc spectaculoasă la un număr atât de mic de îndoituri, dar vă provoc să lăsați copilul complet singur să vedeți câte îndoituri poate executa corect. Ai mei la grădi nici diagonala nu o nimeresc. Gândiți-vă că la grupa mică trebuie să înțeleagă întâi regula pătratului, ușor de confundat acum cu dreptunghiul, care se introduce abia la grupa mare. Apoi, nu poți să-i spui „îndoim pe diagonală”, că nu știe ce-i aia. Și nici „vârfurile opuse” nu e o noțiune ușoară! Va trebui să vadă și să facă…

N-am lucrat cu copii atât de mici, eu accept la curs doar de la grupa mare și clasele primare, tocmai pentru că merg pe consolidare de deprinderi, și programa mea nu include și etapa inițială de formare a acestora. Și chiar și în acest caz, origami mi-a dat cele mai mari bătăi de cap!

Volumul de la Teora include 20 de modele, unele simple, care se pot realiza la 5 ani, altele pentru școlarii mici, și chiar pentru cei de gimnaziu, căci nu sunt deloc ușoare. La început sunt incluse două pagini cu tipurile standard de îndoituri – munte, vale, cute etc. – , ca apoi fiecare model să fie detaliat. Cu exerciții și un adult alături, copilul poate învăța relativ ușor, și își va confecționa singur jucării pe care le va prețui cu siguranță mai mult decât pe cele cumpărate.

Origami se mai lovește și de altă dificultate, aceea a materialelor. Acum se găsește pe piață hârtie origami în diferite dimensiuni, scapi de calvarul pregătirii pătratului, care trebuia să iasă exact, altfel ratai proiectul din prima fază. Însă sunt destule proiecte care solicită hârtie cu două fețe diferite. Cu hârtie glasată am rezolvat relativ problema, cum este pinguinul, maimuța sau ursul, dar am folosit ghilotina să tai pătrat perfect. Însă la papagal, unde trebuia galben cu verde, nu aveam nicio șansă… poate doar să colorăm manual și apoi să realizăm proiectul.  Mai jos aveți „reușitele” mele. Origami nu este punctul meu forte, și nu am avut nici răbdarea de a realiza toate cele 20 de modele.

Învață să faci animăluțe din hârtie. Origami pentru copii - editura Teora

Cartea o găsiți în librăria editurii Teora (cu reducere), sau în librăriile online librărie.net, Cărturești, Libris, elefant.

Cristina H.
Posted in Cărţi pentru copii, Editura Teora, Origami.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.decathlon.ro editura-arthur.ro%20
CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente