Şcoala pensulelor

Şcoala pensulelor

Şcoala pensulelor

În sfârsit! Asta îşi spuse Naz când a plecat din sertarul cu plastilină. O auzise pe Ani râzând şi abia aştepta s-o întâlnească. Avea şi noutăţi pentru ea, se anunţase tema săptămânii pentru ultima etapă a concursului: pictură după model. Brrr, cam înspăimântător modelul, un dovleac fioros de Haloween! Dar până la urmă este doar o pictură, nu?Două sertare mai sus Naz i-a auzit clar vocea.

– Aniii!!! Ce faci draga mea? De când nu ne-am văzut!

– Naz…? Ce-i cu tine aici, în zona pensulelor? Am auzit că mă cauţi, şi voiam să-ţi fac o vizită, dar nu mi-am dat seama că e atâta grabă!

– Ani, am o veste minunată pentru tine! Năzdrăvanii noştri au inventat un nou joc, „de-a concursul”. E nemaipomenit, să-i vezi cât suflet pun, câtă pasiune, şi cât se amuză dându-şi puncte! Ar trebui să vizitezi şi tu expoziţia, eu sunt tare mândru de ceea ce au realizat cu mânuţele lor!

– Da? Am văzut că era agitaţie în cutia de creioane şi se auzea ceva şi din sertarul cu plastilină…

– Hai Ani, am nevoie de tine! Avem o nouă probă de pictură în concurs, trebuie să mă ajuţi să le conving pe colegele tale cele stufoase să se joace împreună cu noi.

– Ah, Naz, nu pot chiar acum! Tocmai au venit de la librărie câteva pensule mici, şi trebuie să mă ocup de ele. Sunt proaspăt ieşite din fabrică, şi le explicam ce au de făcut, căci n-au fost niciodată la Şcoala pensulelor. – Ok, te aştept. Pot să asist şi eu la lecţie? – Cum să nu! Spuse Ani, şi se întoarse la Pensulici, cei trei elevi noi.

Naz se aşeză comod pe un tub de tempera şi o asculta pe Ani vorbind…

… Pensulici, o să reuşiţi în timp să realizaţi si voi peisaje la fel de frumoase ca suratele voastre. Dar trebuie să ţineţi cont de câteva reguli.

Prima dintre ele se referă la apă, căci nu poţi vorbi de acuarele fără să avem nevoie şi de apă. Înainte de a dansa prin rozeta de vopsea, stai un pic la înmuiat în pahar. Apoi, cu câteva picături de apă în plus, înmoaie culoarea. De multe ori este uscată, şi dacă nu dansezi suficient în rozetă, primii paşi pe hârtie vor fi decoloraţi.

Dacă vi se pare că la ieşirea din paharul cu apă v-aţi înmuiat prea tare, faceţi câţiva paşi pe un şerveţel sau un burete. Apa în plus nu va ajunge astfel în acuarele.

– Ani, cum ştim dacă am luat suficientă culoare?
– Bună întrebare, Pensulici-Roz. Este suficientă culoare atunci când ridici pensula şi culoarea nu se scurge.

Dacă ai luat prea multă, vei face o sumedenie de picături până la coala de hârtie. Iar când vei picta, culoarea se va scurge, hârtia se va înmuia şi se va rupe, iar în cel mai bun caz culoarea se va usca greu sau se va amesteca cu celelalte culori vecine.

– Şi ce putem face să nu amestecăm culorile?

– Dacă ai greşit, şi ai pus prea multă apă, mai bine iei o pauză şi aştepţi să se usuce culoarea. Apoi poţi adăuga cu grijă o nouă culoare, fără să le amesteci. Sau, poţi picta cu o nouă culoare peste cea existentă, care s-a uscat între timp.

Şi acum Pensulici, la joacă! Pentru prima lecţie, vreau să faceţi cerculeţe colorate!

Apoi se întoarse către Naz.

– Ce spuneai? Avem un nou concurs?
– Daaa, îţi povestesc imediat…

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.