Final de iarnă – tema 1(101)

Prima temă din această serie este una de colaj. Trebuie să confecționați un om de zăpadă dintr-un cub de hârtie. Cubul…normal, trebuie să îl confecționați tot singuri! Finalul va fi simplu, îl decorați după preferințe. Nu trebuie neapărat să reprezinte un „om” întreg, este suficient și doar capul. Sau, dacă cuburile sunt punctul vostru forte, puteți construi mai multe de dimensiuni diferite (3 cred că ajung) și să ridicați un om de zăpadă.

Cuburi desfășurate se găsesc destul de ușor pe net. Varianta cea mai simplă este să printați și asamblați unul. Varianta din care ai ce învăța este să desenezi singur modelul. Încerc să descriu cea mai simplă variantă la care m-am putut gândi pentru a rezolva această problemă astfel încât să nu fie nevoie de cunoștințe de geometrie complicate.

Decupați din hârtie luată dintr-un caiet de matematică un pătrat cu latura de 19 pătrățele. Pe un carton A4 așezați acest pătrat exact în colțul din stânga sus, astfel încât colțul pătratului și cartonul să coincidă. Marcați ușor, cu un creion, celelalte vârfuri ale pătratului și uniți-le cu ajutorul unei rigle. Mutați pătratul la dreapta, astfel încât muchia sa de sus să coincidă cu muchia cartonului, iar vârfurile din stânga cu semnele pe care le-ați făcut cu creionul. Marcați din nou pe hârtie cele două vârfuri din dreapta, uniți pentru a obține al doilea pătrat. Repetați operațiunea pentru a obține al treilea pătrat. Decupați pe muchia de jos, cea care se continuă de la primul la ultimul pătrat, și pe ultima muchie din dreapta, apoi îndoiți pe muchiile verticale dintre pătrate (primul și al doilea, al doilea și al treilea). Repetați operațiunea, să aveți alte trei pătrate, separate, îndoite, apoi folosiți bandă adezivă pentru a le asambla cu primele astfel încât să obțineți un cub.

A doua variantă este să desenați a doua serie de pătrate mai în interiorul foii. Pe fiecare latură a pătratului ar trebui să marcați (nu trebuie să fie perfect) un spațiu util pentru asamblare. În loc să adăugați bandă adezivă pe exterior, acestea pot fi lipite pe interior. Pentru inspirație, la construcție puteți vedea acest fișier, pe care, dacă nu sunteți mulțumiți de propriul rezultat, îl puteți printa.

Față de un cub desfășurat „clasic” (îl aveți în fișier), schema de mai sus are avantajul că vă oferă dintr-un carton A4 cel mai mare cub posibil (cu latura de 9,5 cm), altfel, desfășurat complet, cea mai mare latură este 6,5 cm și se pierde multă hârtie.

Încercați să interveniți cât mai puțin și să lăsați copilul să decidă, să strice, să o ia de la capăt! Nu există „corect” sau „greșit”, mai ales la partea de decor.

Pentru cei foarte mici puteți decupa cubul, dar implicați-i la partea de asamblare și lăsați-i singuri la partea de decor, indiferent ce iese!

Spor la lucru!

Tema se desfășoară în perioada 29 ianuarie – 4 februarie 2018.
Pentru întrebări, folosește formularul de contact de mai jos (sau adresa de mail participanti@talentedenazdravani.eu).
Tot ce pot să reamintesc este că trebuie să respecţi cerinţele, să lucrezi singurel şi să nu trişezi! Nu vrem să vedem creațiile părinților.
Scanează (dacă este posibil) sau realizează o fotografie, de preferat la lumina zilei, fără bliţ, şi trimite creaţia ta până la data specificată în intervalul de desfășurare la adresa participanti@talentedenazdravani.eu (de preferat în format .jpg). Nu uita să adaugi numele complet, localitatea de domiciliu, vârsta și clasa, pentru a putea organiza expoziția virtuală.
Distracție plăcută!

Participanți:

Sara Fabiana Andreia C., 10 ani, Moisei - Maramures

Sara Fabiana Andreia C., 10 ani, Moisei – Maramures


Dacă vrei să primești pe mail tema săptămânală, chiar când este anunțată, abonează-te aici.
Dacă vrei să fii la curent cu articolele de pe blog, abonează-te aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.