Concursul: Provocările lui Mărţişor (71-3)

Etapa a treia: 17-23 martie 2014

Săptămâna aceasta încheiem concursul organizat împreună cu Editura Paralela 45, și m-am tot gândit la temă. Dacă copiii au fost atât de încântați de căsuțele pentru păsărele, am avut pentru această săptămână mai multe variante, inspirate din Cartea experimentelor științifice, despre care puteți citi aici. Temele vor fi diferite.

Piticii vor pregăti un buchet de flori „mutant”. Pentru acesta au nevoie de flori albe (nu cred că mai găsiți ghiocei, puteți încerca cu narcise, garoafe sau orice alte flori), puțină cerneală sau colorant alimentar, un pahar cu apă. Dacă aveți cerneală de mai multe culori, puteți colora florile diferit. În buchetul pentru concurs vor fi cel puțin trei flori. Ce aveți de făcut: pentru fiecare culoare pe care o puneți în apă pregătiți un pahar separat, cu o culoare cât mai intensă. În fiecare pahar, câte o floare. Pune paharele pe pervaz, la lumină, timp de o zi. A doua zi vei vedea rezultatul muncii tale. Fotografiază florile împreună și trimite fotografia la concurs.

Ce s-a întâmplat?

Apa urcă prin codița florilor până ajunge la părțile lor extreme, proces numit acțiune capilară. Vei vedea aceasta când floarea […] va căpăta culoarea apei în care este așezată. (Tom Robinson, Cartea experimentelor științifice, Editura Paralela 45, 2013, p.11)

Năzdrăvanii și Școlarii vor pregăti un vulcan. Pentru acesta veți avea nevoie de o sticlă de 0,5l, care va reprezenta coșul principal al vulcanului. În jurul ei veți construi conul vulcanului din pământ, nisip, ipsos, papier-mache, orice material aveți la dispoziție. Vulcanul va fi pregătit pe un suport solid, cu care veți putea merge afară să realizați experimentul. Realizați macheta vulcanul cât mai reală cu putință. Fotografia pentru concurs o veți realiza înainte de experiment, căci experimentul final va fi realizat opțional, împreună cu părinții (afară, pentru a evita dezastrul produs în casă de erupție). Pentru explozia vulcanului, umple 1/3 din sticlă cu praf de copt, peste care torni cu un ibric oțet în care ai amestecat câteva picături de colorant alimentar roșu. Vulcanul va erupe, din craterul improvizat curgând o spumă roșie ce imită lava.

Dacă vrei să știi mai multe despre vulcani, Tom Robinson recomandă acest site, unde vei găsi legături către toți vulcanii cunoscuți din lume. (T. Robinson, op.cit., p. 86.)

Inspiraţie maximă şi spor la lucru!

Tot ce pot să reamintesc este că trebuie  respecţi cerinţele, să lucrezi singurel şi să nu trişezi!

Realizează o fotografie, de preferat la lumina zilei, fără bliţ, sau scanează şi trimite creaţia ta până la data specificată în intervalul de desfășurare la adresa participanti@talentedenazdravani.eu (de preferat in format .jpg). Nu uita să adaugi numele complet, localitatea de domiciliu şi vârsta.

Cadrele didactice care doresc să participe la concurs pot înscrie un singur copil din clasă.

Participă la toate probele concursului şi acumulează puncte la fiecare etapă, căci pentru stabilirea câştigătorului final punctele obţinute la fiecare probă se cumulează. Poţi participa la această probă chiar dacă nu ai participat şi primele probe ale concursului.

Concursul Provocările lui Mărțișor beneficiază de 5 premii oferite de Editura Paralela 45, cuprinzând fiecare cele patru apariții din colecția Portalul magic.

Pentru fiecare temă rezolvată, copiii care participă primesc o şansă la tragerea la sorţi pentru a câştiga unul dintre premii. Premiile nu vor fi cumulate, chiar dacă vor ieşi la extragere ambele sau toate trei numerele aparţinând unui singur copil. Un participant va primi un singur premiu, iar pentru celelalte premii se va trece la o nouă extragere.

Cadrele didactice care doresc să participe la concurs pot înscrie un singur copil din clasă.

Premiile nu pot fi transformate în bani, şi se expediază numai la adrese de pe teritoriul României. În cazul unui premiu nerevendicat în 3 zile de la anunţarea norocoşilor (pe blog, la secţiunea “Din culisele concursurilor“), acesta se va acorda prin tragere la sorţi celorlalţi participanţi. Prin revendicarea unui premiu se înţelege adăugarea unui mesaj, în cadrul articolului dedicat, care să conţină adresa şi datele de indentificare.

Tragerea la sorţi va avea loc în data de 25 martie 2014. Câştigătorii vor fi anunţaţi public, nu personal fiecare în parte, iar pentru a fi la curent cu detaliile următiţi articolele de pe blog prin intermediul abonamentului, realizabil aici.

 Participanţii etapei:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.