Concursul: Afară-i toamnă (79-2)

Etapa a doua: 13-19 octombrie 2014

Tema acestei săptămâni este una cu un grad ridicat de dificultate, pentru toate grupele. Veți avea nevoie de o variantă de a printa, sau a copia direct de pe ecran fișele de lucru pe care le găsiți aici.

Tema a fost inspirată de una din noile apariții de la editura Casa, sponsorul acestui concurs, „Perspectiva”. Lucrarea, destinată copiilor un pic mai mari, provoacă însă și cititorii mai mici la desene „altfel”. Am ales câteva teme simple, pe care sper să le ducem la bun sfârșit. Veți avea nevoie de creioane colorate, un creion de grafit și o riglă.

Piticii vor folosi prima pagină a documentului indicat mai sus. Cubul alb va trebui colorat, dar selectiv. Folosiți câte o culoare pentru fiecare față vizibilă, urmând ca cele „invizibile”, aflate în spate, să nu fie colorate. Cubul este desenat respectând regulile geometriei în spațiu, muchiile opuse fiind perfect paralele. Dacă nu puteți printa fișa, redesenați cubul, copilul urmând să coloreze doar fețele. Reguli de colorare: colorați în interiorul chenarului, fără a depăși marginile; mișcați creionul într-un singur sens, pentru o colorare uniformă; la final, folosiți o ascuțitoare pentru a obține puțină mină colorată din creion, și, utilizând tehnica frotajului, uniformizați cu degețelul sau o bucățică de hârtie.

Năzdrăvanii vor încerca să deseneze un cub după regulile perspectivei, stabilind, undeva pe foaie, după modelul din pagina 2 a documentului indicat, un „punct de fugă”. Desenați într-un colț un pătrat perfect. Puteți utiliza un șablon, o formă, orice vă este de ajutor. Stabiliți apoi punctul de fugă în partea opusă a foii, și uniți acest punct cu fiecare dintre cele 4 colțuri ale pătratului. Desenați apoi încă un patrulater care să aibă laturile paralele cu pătratul nostru, iar colțurile pe liniile pe care le-am trasat. Aceste linii „ajutătoare” trebuie trasate ușor cu creionul de grafit. Uniți apoi colțurile pătratului mic cu cele ale pătratului mare, și conturați muchiile vizibile ale cubului. Colorați fețele vizibile după aceleași reguli ca la grupa Piticilor.

Cameră în perspectivăȘcolarii au de departe cea mai grea temă, și am emoții. Sunt sigură că se vor descurca să deseneze interiorul unei camere! Aveți ca indicații paginile 3 și 4 ale documentului, 3 – orientativă, 4 – o puteți printa/redesena. Pornind de la pagina 4, și folosind o rigla și un creion (nu apăsați, să puteți șterge ușor dacă greșiți!), continuați în interiorul dreptunghiului mic muchiile oblice, până când liniile se întâlnesc. Acela este punctul de fugă (ar fi util ca înaite de această temă să încercați să o rezolvați, pentru voi, pe cea a năzdrăvanilor).
Pentru a desena covorul, stabiliți pe muchia de jos a dreptunghiului mare două puncte, aflate la distanțe egale de colțuri. (Măsurați cu rigla) Uniți aceste puncte cu centrul (punctul de fugă). Trasați apoi două linii paralele cu muchia de jos a dreptunghiului. Punctele în care acestea se întâlnesc cu liniile venite din centru reprezintă colțurile covorului. Pentru această temă este obligatorie doar desenarea covorului. Atentie! Dacă decorați covorul, desenele se supun aceleiași reguli – trasați liniile ajutătoare!

Similar cu covorul se desenează ferestrele, stabilind punctele pe muchia verticală. Acestea rămân la alegerea voastră. Respectând aceleași reguli se pot desena și alte obiecte în cameră, aflate pe pereții laterali (tablouri, dulapuri etc.) Dacă veți pune un tablou pe peretele „din spate”, acesta va avea însă o formă dreptunghiulară, și nu va fi deformat.

Desenul trebuie să fie colorat.

Inspiraţie maximă şi spor la lucru!

Pentru întrebări, folosiţi pagina dedicată concurenţilor, sau adresa de mail de mai jos dacă nu ați mai participat până acum și nu aveți cont activ. Solicitați pe mail, la înscriere, crearea contului.

Tot ce pot să reamintesc este că trebuie respecţi cerinţele, să lucrezi singurel şi să nu trişezi!

Realizează o fotografie, de preferat la lumina zilei, fără bliţ, şi trimite creaţia ta până la data specificată în intervalul de desfășurare la adresa participanti@talentedenazdravani.eu (de preferat in format .jpg). Nu uita să adaugi numele complet, localitatea de domiciliu şi vârsta. Pentru inscrierea în concurs este obligatorie și trimiterea unei imagini-martor, autorul cu creația în mână. Aceasta nu va fi publicată pe site, doar prima imagine, conținând doar creația.

Cadrele didactice care doresc să participe la concurs pot înscrie un singur copil din clasă.

Participă la toate probele concursului şi acumulează puncte la fiecare etapă, căci pentru stabilirea câştigătorului final punctele obţinute la fiecare probă se cumulează. Poţi participa la această probă chiar dacă nu ai participat şi la prima probă a concursului.

Editura Casa

Concursul Afară-i toamnă beneficiază de 5 premii oferite de Editura Casa. Fiecare premiu conține două volume la alegere din colecția Idei creative, disponibile în librăria online a editurii la finalul concursului.

Pentru fiecare temă rezolvată, copiii care participă primesc o şansă la tragerea la sorţi pentru a câştiga unul dintre premii. Premiile nu vor fi cumulate, chiar dacă vor ieşi la extragere ambele sau toate trei numerele aparţinând unui singur copil. Un participant va primi un singur premiu, iar pentru celelalte premii se va trece la o nouă extragere.

Cadrele didactice care doresc să participe la concurs pot înscrie un singur copil din clasă.

Premiile nu pot fi transformate în bani, şi se expediază numai la adrese de pe teritoriul României. În cazul unui premiu nerevendicat în 3 zile de la anunţarea norocoşilor (pe blog, la secţiunea “Din culisele concursurilor“), acesta se va acorda prin tragere la sorţi celorlalţi participanţi. Prin revendicarea unui premiu se înţelege adăugarea unui mesaj, în cadrul articolului dedicat, care să conţină adresa şi datele de indentificare.

Tragerea la sorţi va avea loc în data de 28 octombrie 2014. Câştigătorii vor fi anunţaţi public, nu personal fiecare în parte, iar pentru a fi la curent cu detaliile urmăriţi articolele de pe blog prin intermediul abonamentului, realizabil aici.

Participanţii etapei:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.