Riglete pentru tablă magnetică, un proiect finalizat

Acum cinci ani am început clasa pregătitoare cu o multe de planuri, date peste cap de o altă mulțime de situații pe care nu le-am prevăzut. Îmi propusesem ca, odată ce copiii aveau setul cu riglete pentru activitățile matematice, să am și eu unul pentru tablă, cu magnet.

Toate bune și frumoase, însă nu mi-am închipuit atunci provocările de la clasă, lucruri care au devenit mai urgente decât confecționarea de materiale didactice. Deși îmi place să le pregătesc și să se potrivească planurilor mele, atunci chiar nu am mai găsit timpul necesar. Pandemia a fost ultima lovitură, când ne-am revenit și din asta, deja terminam clasa întâi. Ideea a rămas undeva acolo, agățată de un neuron, că sigur îmi confecționez la seria următoare.

„Sigur” s-a transformat pentru o clipă în: „ia vezi dacă nu găsești de cumpărat”. Am găsit ceva, dar piesele erau prea mici ca să se vadă bine, și mai puține decât aveam nevoie, pentru un material folosit la tablă, frontal. Așa că, dacă le-am vrut mai mari, a trebuit să le fac eu. Proiectul în sine, varianta digitală, nu a fost mare lucru, pentru că aveam deja setul de riglete printabile, după ce confecționasem mini-set magnetic. Mai greu a fost să găsesc materialele necesare.

Căutând furnizori

În mintea mea, rămăsese din vremuri de demult ideea unui suport ușor, o spumă între două cartoane. Ce-am găsit n-a fost așa, este mult mai dens și mai solid decât știam. Și mai greu de tăiat, normal. Slavă cerului că mi-a fost efectiv lene și am acceptat să plătesc în plus ca să mi le taie în benzi înguste, pentru că nu s-au tăiat cu cutterul așa ușor cum credeam eu!

Apoi, autocolantul. Și acesta a fost printat la dimensiune. De ce nu mi-o fi venit ideea să cer să fie tăiat!? Mi s-a părut mie că nu e mare lucru cu o riglă de metal, pe placa de tăiere (în diagonală)! Am făcut economie fix unde nu trebuia. Însă l-am dovedit! Dar lipitul drept, uniform, s-a făcut în echipă, de una singură terminam poimarți!

Însă gândisem eu că, dacă le imprim combinate astfel încât să compună o zece, se vor tăia ușor la îmbinare. Ideea a fost foarte bună, am economisit materialul, pierderile au fost zero. Se adaugă la consumabile un deget arătător pus grav în pericol, șters de cutter, cu un strat nou de epidermă. Alte două degete au fost traumatizate de apăsat pe cutter ca să taie „frumos”.


Însă rezultatul… face toată munca!

Serios, arată așa frumos pe tablă că nu mai pot de dragul lor. Când le-am testat – colile magnetice sunt la școală – copiii se tot învârteau printre picioarele mele: Ce sunt astea? La ce folosesc? Ne jucăm cu lego?

riglete set tabla magnetica

Mi le-am combinat să iasă și adunarea până la 20, deși aici n-am fost inspirată să introduc mai multe piese de 5 și 6. Acum stau și mă uit la planificare, parcă nu mai trece timpul să încep să le folosesc! Și chiar dacă setul e gata, tot trebuie să găsesc un mod inteligent de a le avea la îndemână într-o cutie, cumva, lângă tablă, pe cea de-a doua catedră din clasă, care e plină cu toate materialele didactice necesare. Asta imediat după ce rezolv cutia  alfabetarului pentru tablă, și aceea o altă provocare.

Presimt că nu o să mă plictisesc în scurta vacanță care va urma. Trebuie să fixez planșele cu litere pe pereți, să fac ordine în dulapuri, unde am înghesuit diverse și n-am apucat să le organizez. Și să văd cum repar niște jaluzele, ca să nu le mai bată copiilor din spate soarele prin fereastră. Eu aș putea foarte bine să fiu și vampir, în jumătatea din față a clasei nu ajunge nicio rază, că nu are pe unde.

Informații tehnice pentru set:

50cm lungime și 5 lățime la piesele de 10 unități. Sunt câte două pentru 9, 8, 7, 6, 5, 4, trei pentru 3, cinci pentru 2, zece pentru 1. Pentru 10 am făcut zece piese, în ideea că zeci zeci formează o sută, deși seturile din comerț includ mai puține. Cu totul (suport, autocolant, magnet), materialele m-au dus la 220 lei/set, fără să calculez timpul și munca. Mai am materiale pentru încă un set, dar pe care nu l-am montat, aștept să-mi reîncarc bateriile, dacă e cineva interesat. (EDIT: setul a fost revendicat. La cerere, se poate confecționa într-un timp decent.)

Între timp, mă gândesc cum aș putea face, mai ieftin, trusă Logi pentru tablă…

Cristina H.
Ultimele postari ale lui Cristina H. (vezi toate)
Posted in De-ale școlii, Jocuri și materiale didactice and tagged , , .

4 Comments

  1. Bună ziua!
    Din ce material sunt făcute rigletele?
    Care este dimensiunea colii printate?
    Va rog , dacă nu e cu supărare, să mi dați și documentul pe care l- ați printat.
    Mulțumesc..

Lasă un răspuns

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



decathlon.ro editura-arthur.ro%20
CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente