Programul de încurajare a lecturii în școala de azi mi se pare unul dintre cele greu de implementat. M-am apucat zilele trecute de citit noua lege a educației, n-aș vrea să mă ia toamna prin surprindere și, printre multe prevederi care se încadrează la „Mare e grădina Ta, Doamne!“, am găsit că se înființează programul „O carte pentru fiecare“. Bine, la câte comitete și comiții, programe și reînvieri de institute sunt, acesta cred că are toate șansele să treacă neobservat.
Nu-mi vine să cred că au trecut patru ani de când am început seria acesta de elevi și m-am străduit ca lectura să fie printre preocupările principale. E drept că n-am putut face dragoste cu de-a sila, unde părinții chiar nu m-au susținut, n-am avut de ales și am renunțaț. Anul trecut am avut un program de lectură maraton, întins pe durata întregului an școlar.
Copiii au avut de citit 8 cărți (pentru Fb, 6-7 pentru B, 4-5 pentru S), pe care le prezentau în fața clasei până la 1 iunie. În general a mers bine, în stilul greierele și furnica, adică toamna și iarna nu prea am avut prezentări, chiar dacă eu îi tot avertizam că nu vor mai avea timp în primăvară să prezinte toți. Apoi au început, dar cum în fiecare oră de limba română era posibilă o singură prezentare, în luna mai s-a lăsat cu lacrimi, că nu mai erau locuri.
Ce rea am fost!
Recunosc, chiar am fost, și mi-a trebuit foarte multă putere și să rămân pe poziții, să nu cedez. Nu ar fi învățat nimic din acest proiect dacă eu încălcam regulile stabilite la început. Și sper că acest ou fierbinte pe care l-au servit să le folosească în anul ce vine, dar și mai târziu. Avem și o mulțime de proverbe potrivite situației: Porcul nu se îngrașă în Ajun., Omul înțelept își face iarna car și vara sanie.
Am trecut și peste reproșuri, că din vina mea nu va reuși copilul să citească patru cărți, că i-am deturnat lectura când am hotărât ca în Școala Altfel să facem toți atelier pe „Charlie și Fabrica de ciocolată“, și așa am obosit că, atunci când văd că omul nu înțelege ce-i explic, scriu Fb în catalog. Nu mai am energia de a duce lupte inutile. Îi înțeleg perfect pe salvamari, cât de frustrați sunt când oamenii intră în apă peste sfaturile lor.
Când am tras linie, programul de lectură nu a stat chiar atât de rău. Au participat la program doar elevii clasei care nu aveau cerințe educaționale speciale. Au citit. Însă așa cum sunt eu obișnuită, văd mai repede partea goală a paharului, adică doi copii care n-au citit deloc, și nu pentru că nu știu să citească, sau cu greu, una-două cărți tot anul.
Nouă luni de zile… nu e normal. Nu e normal nici măcar o carte la două luni, în condițiile în care aveau libertate să aleagă (cu acordul meu, ca să nu văd cărți de clasa întâi), la vârsta la care cititul îți este necesar pentru dezvoltarea ta ca individ.
În clasa a patra, sunt și mai rea!
Sunt absolut sigură că aceasta va fi reacția copiilor când, la 1 septembrie, le va apărea în platforma G-Classroom tema de la lectură. De data aceasta, cărțile sunt repartizate lunar, trebuie să ai o prezentare în fiecare lună calendaristică de școală. Ceea ce urmăresc de fapt e capacitatea lor organizatorică. Vreau să își facă un plan de lucru, să se țină de el, să își respecte un termen de predare. M-am uitat, toate lunile au cel puțin 15 zile de școală, suficiente pentru ca toți cei care vor participa la program să se manifeste creativ.
Au și o listă de recomandări, sunt destule și la biblioteca clasei, iar în septembrie pot prezenta ce au citit în vacanță. Clasa a patra are menirea, după părerea mea, să te pregătească cu seriozitate pentru stilul de lucru din gimnaziu, când temele sunt multe, diferite, și ai nevoie de un plan organizatoric. Nu mai merge să pleci la joacă și undeva, seara, doar să arunci cărțile în ghiozdan, că „n-ai nimic de scris“. De-acum temele presupun însușire de noțiuni noi, lecții de citit, materiale de parcurs.
Ce va urma, vom vedea vara viitoare.
- A mai trecut un Întâi Decembrie - 2 decembrie 2024
- Un nai din hârtie pentru litera N - 24 noiembrie 2024
- Jurnal de profesor – clasa pregătitoare - 10 noiembrie 2024
Bună ziua,
Mă numesc Gina Caba, am mai corespondat pe tema manualelor. Pe 4 septembrie orele 18.30 organizez o discutie pe zoom cu tema Cartea școlară-trecut, prezent și viitor. Printre invitați este și dl. Cristian Presură coordonatorul unui colectiv de autori de manual de fizica. Voiam sa va invit la aceasta intalnire online si sa sustinem cu mai multa tarie ideea manualului netransmisibil. Chiar voi lansa această provocare participanților și vedem și noi cum inteleg altii. (Am avut cu 2 saptamani in urma surpriza neplacuta ca o tanara sa sustina ca ar fi bun… manualul unic!!!). In asteptarea raspunsului, va doresc un an scolar nou plin de satisfactii. Cu respect,
Mulțumesc!
Am răspuns pe mail.
Dragă Cristina,
Dacă ai o listă de lecturi recomandate pentru clasa a IV-a, m-ar interesa și pe mine.
În ceea ce privește modalitatea de control și evaluare a lecturii, am încercat și eu mai multe variante, de-a lungul timpului, fiecare cu punctele ei tari și slabe. E clar, însă, că, fără implicarea părinților, nu poți forma copilului deprinderea și plăcerea de a citi. Timpul dedicat lecturii la școală este insuficient, iar verificarea în detaliu a lecturii fiecărui copil e dificilă.
Anul trecut eu am ales, pe rând, două cărți din care copiii aveau de citit săptămânal câte 2-3 capitole. O oră pe săptămână, discutam în clasă despre capitolele respective: prezentam pe scurt conținutul lor, dezbăteam anumite situații apărute în carte, copiii își exprimau părerile pro și contra,.etc. Pe lângă aceasta, ei au avut un caiet de lectură în care aveau de scris, săptămânal, un mic rezumat al capitolelor respective. Periodic verificam aceste caiete.
Bineînțeles că elevii pasionați de lectură au citit mai mult decât doar aceste cărți. Însă ceea ce am urmărit a fost să-i oblig cumva pe cei care, cu un an înainte, nu citiseră nimic, așa cum ai spus că ai pățit și tu, să citească și ei împreună cu noi măcar aceste două cărți.
Închei solicintându-ți din nou lista cu recomandări pentru lectură pentru clasa a IV-a. Te îmbrățișez și îți doresc un an școlar cu satisfacții!
Nu e neapărat o „listă”, am luat-o pe cea din programă și am mai adăugat cărți pe care le-am citit și le-am considerat în regulă pentru clasa mea. Mai bine zis, pentru unii, cărora le și spun ce aș vrea să citească, nu chiar orice. Și m-am mai gândit să fie și cărți care se găsesc acum, dacă doresc să le cumpere.
Referitor la lectura în grup a aceleiași cărți, am făcut anul trecut așa în Școala Altfel, au pregătit toți (mă rog, cu excepții) „Charlie și fabrica de ciocolată”. Activitatea le-a plăcut, ei au propus să repetăm experiența anul acesta, am pus în scenă procesul copiilor obraznici din carte și i-au acuzat/apărat pe baza informațiilor obținute. Unii s-au pregătit, aveau listă de citate cu acuzații/fapte, alții au fost foarte creativi la capitolul „scuze”.
Însă e foarte dificil, dacă nu au toți cartea… și nu îi poți obliga să o cumpere, biblioteca e la patru stații de noi și nici ei nu au 15 volume.
Am optat pentru prezentări orale (ce e scris oricum ajunge la mine) să îi forțez să-și învingă teama de a vorbi în public. Și merge, acolo unde și părinții pun limite și copiii fac tema. Vom vedea ce aduce anul acesta, în trei zile află și ei condițiile temei, dacă nu mai apar, 😀 , s-a lăsat cu revoluție.
Un an școlar liniștit îți doresc!