Planșă de lucru pentru învățarea numerelor naturale

Anul trecut, când încă eram clasa a doua, le-am pregătit copiilor o „jucărie” pentru a învăța mai ușor scrierea numerelor până la 1000. Ne-am descurcat bine cu ea și ei se distrau plimbând benzile.

Anul acesta toate au început prea repede. Timp între finalul meu de examen și începutul școlii nu am prea avut, ca să mă gândesc ce și cum fac. 5 septembrie a venit parcă mult prea repede și, dacă anul trecut le-am pus pe bancă semne de carte, anul acesta am zis să folosesc cât mai bine puținul timp pe care îl am la dispoziție. Am pregătit planșe de lucru pentru învățarea numerelor naturale.

Gândește pe termen lung

Cum foliile achiziționate anul trecut sunt din ce în ce mai puține, m-am gândit că nu strică puțină economie și să pregătesc planșa astfel încât să fie utilă și anul viitor. Chiar dacă în clasa a treia învățăm numerele doar până la 10 000, și aș fi avut nevoie doar de patru casete, am anticipat și am confecționat-o până la un milion.

De ce nu am inclus și clasa milioanelor? Pentru că nu o folosim. Copiii scriu 1 000 000, dar noi învățăm numerele doar până aici, așadar numai formate din șase cifre. Ca să nu trec totuși mai departe fără să o menționez, în clasa a patra voi avea pe perete o planșă-suport pentru învățarea numerației unde clasa milioanelor va fi prezentă cu toate ordinele, mai ales pentru cei dornici să învețe.

Cum intenționez să folosesc materialul

Cea mai mare problemă la clasele mici, când pui o întrebare, e că toți vor să răspundă. Și dacă găsești soluția să le dai tuturor ocazia este cel mai bun lucru pe care îl poți face. În fond, evaluezi imediat toată clasa și asiguri feedback celor care au nevoie. Știu că scrierea numerelor îi atrage, cel puțin la început. Pe lângă numărătoarea pozițională clasică, cea improvizată pe tablă cu magneți, să formezi un număr după dictare se poate face și în scris.

Pentru planșa cu casete, intenționez ca eu să dictez numărul, ei să îl scrie cu marker nepermanent, apoi ridică să văd și eu. După validare, șterg cu un șervețel uscat, dacă este umed, următorul număr nu se va putea scrie. Sau compară cu vecinul de bancă, dacă apar diferențe caută singuri greșeala.

Este mult mai ușor cu un material de mari dimensiuni, pe care cifrele se văd de la distanță, decât folosind caietul, pe care ar trebui să îl dea colegului sau să mă plimb eu la fiecare să văd ce-a scris – o soluție cronofagă, fără efecte pe termen lung.

„Fabricare”

De când se știu, profesorii confecționează materialele didactice, uneori sacrificând cantități enorme de timp, bani din buzunarul propriu și foarte rar sunt apreciați cum se cuvine. Pentru acest material, se printează (preferabil color) planșa (vezi detalii mai jos).

Eu le-am tăiat întâi pe jumătate cu ghilotina, apoi le-am așezat la 5mm una de cealaltă într-o folie și le-am plastifiat. După ce s-au răcit, am tăiat din nou folia pe jumătate. Produsul obținut astfel are margine sigilată de jur-împrejur.

Pentru că două dintre colțuri, la tăiere, devin drepte și înțeapă, am folosit un dispozitiv pentru rotunjirea colțurilor. Poate neimportant, dar la cei mici… în ultimul timp bați dinainte drobul de sare în perete, nu știi ce tragedie apare că s-a înțepat într-un material dat de doamna la școală!

Am inclus în documentul pentru print și două file care mie îmi sunt utile, atât la clasa a treia, cât și la clasa a patra. Sunt numărători desenate. Le printez, le dau copiilor câte trei pe un rând (sau două la clasa a patra) și le lipim în caiete. Le folosim pentru scriere, citire, comparare, chiar și pentru operații.

Bețele numărătorilor au marcaje, indicația pentru ei e să deseneze câte o biluță în fiecare interval, altfel sunt tentați să le facă mici și înghesuite, ceea ce e greu și pentru mine la verificat, dar și aproape inutil când vrei să compari două numere vizual, folosind numărătoarea.

Invatarea numerelor naturale

Fișerul poate fi descărcat gratuit de aici timp de o săptămână după publicarea articolului, după care este disponibil doar la cerere persoanelor care fac sau au făcut în ultimele 3 luni o donație către site.

Cei care au donat prin PayPal l-au primit deja la adresa de mail pe care au folosit-o pentru donație, dar și cei care au folosit cardul (există în partea de jos a formularului opțiunea de utilizare a cardului dacă nu ai cont de PayPal, unde sunt iconițele Visa si Mastercard) la adresa de mail menționată în tranzacție. Se poate utiliza și Revolut, la telefonul de contact al site-ului. Vă rog ca în momentul unei donații ulterioare datei publicării articolului să solicitați, printr-un comentariu, cu aceeași adresă de mail, materialul dorit. 

Mulțumesc pentru sprijin, pentru înțelegere și pentru respectul acordat muncii mele de-a lungul timpului.

Dacă vrei să fii la curent cu articolele de pe blog, abonează-te aici.

Cristina H.
Ultimele postari ale lui Cristina H. (vezi toate)
Posted in De-ale școlii, Jocuri și materiale didactice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente