Să vedem, poate e un scenariu ipotetic. Sau poate nu. Am buchisit un pic ultimele texte publicate de minister și e un pic ambiguu cum se vor desfășura, pentru examenele naționale ale profesorilor, unele inspecții „la clasă“… Încă nu sunt foarte sigură, dar am așa un feeling confirmat parțial că … ni se pregătește (încă) ceva. Nu că n-ar fi posibil, nu-i așa? Tehnic orice este posibil, ia să vedem, cine ce oră are, sunăm profesorul pe telefonul de contact să trimită ACUM, dar acum! codul clasei la care are următoarea oră că… va fi inspectat!
Ce-i drept, nu mai poate nimeni să asculte pe la uși să dea buzna exact când trebuie, ca să dea bine la știri… nuuu, acum măcar trebuie să ceară să intre în întâlnire, deci teoretic trebuie să îi dai ok. Eu am încetat să mai fac haz de necaz, la noi e ca la nebuni. Probabil vrem să facem și noi ceva „ce n-au mai făcut alții“, să rupem știrile la BBC, CNN și care or mai fi. Uite, dom’le, ce treabă bună fac profesorii români!! I-am văzut noi, cu ochii noștri, că am făcut captură de ecran!
Ce părere aveți, dacă veți fi confruntați cu o asemenea situație, ca profesor, ca părinte? Ca elev – am întrebat-o pe fiimea, dar reacția ei nu poate fi redată în cuvinte, a spus chestii la care trebuie să pun BIP și nu e frumos să scriu. Acum serios, am înțeles, au pus pe toată lumea „să muncească“, pe unii „să se facă“, că na, așa fac și la oră, timpul trece, leafa merge.
Eu sunt, cum se zice, cu fundul în două luntrii… și profesor, și părinte. Îi judec și pe unii, și pe alții, prin prisma experienței mele, de om care răspunde întâi în fața propriei conștiințe.
Cum să vii tu, profesor, care din martie până acum nu ai întrebat măcar de copii, să faci mofturi, că nu îți place ce platformă folosesc și pentru orele tale să intre pe ce zici tu? Că tu nu poți să faci ore decât la 7.30 (dimineața), așa cum era în orar, și nu negociezi, că tu ai copil mic și nu poți altfel? Cum să începi să ai pretenții să-i apară numele copilului pe ecran fix ca în catalog, n-are inițiala tatălui, nu îl primești la oră? Cât de om ești? Nu te gândești că la toamnă vei privi copiii aceștia în ochi, care vor ști exact cât respect ai tu față de ei, față de munca și datoria ta? Și de data aceasta sunt sigură că nu ei vor pleca privirea! Să nu vii atunci să spui că e obraznic, că te tratează cu indiferență, că te desconsideră… tu ți-ai săpat singur groapa! După faptă și răsplată… vai, câte se vor întoarce ca bumerangul!
Ca părinte, sunt norocoasă. În primul rând că am copii mari. Apoi, că se descurcă. Și că au pe cine să întrebe. Și că au cu ce să intre pe net, slavă Domnului, aici chiar e bine. Și că stăm în zonă cu fibră optică și duce simultan trei conferințe video. Și că am imprimantă, deși cartușul începe să dea semne că se pensionează… Dar sunt părinți disperați, la limită, cu mai mulți copii, care nu știu cum să facă să împartă, ca în proverb, un pai la trei măgari. Nu știu dacă vă amintiți, era demult în folclorul școlii… Gigel, frate-tu de ce nu a venit la școală? – Pentru că e rândul meu azi să port cizmele… Cam așa și acum, de ce ai lipsit? A stat frate-miu la pc, n-am avut loc!
Azi îmi povestea o prietenă că fac lecția la oră fixă pe fluxul (chatul) clasei. Adică profesorul le pune text, ei transcriu în caiet, mai dau o replică, mai scriu ceva… Doamneee… asta e lecție? Chiar așa, să nu ai tu dorința aia de a face mai mult decât să citești ziarul la oră? Căci cam așa seamănă, deschideți la pagina x și conspectați. Pe bune? Doar ca să ne facem că muncim și avem „dovezi“??
Cum nu era destul de dărâmată școala, i-au mai tras una la temelie cu „obligativitatea“ asta. Măcar făceau copiii online lecții până acum cu profesorii care chiar își doreau asta. Acum sunt bieții de ei siliți să înghită toate frustrările celor obligați să muncească.
Și peste toate acesta, mai vii și la inspecție…?
Parcă văd… „Stimate domn profesor X. A picat măgăreața pe dumneavoastră în loteria de la inspectorat, a fost extras câștigător contractul de muncă cu numărul xx/xx. Vă rugăm să ne comunicați codul de acces pentru următoarea lecție live pe care o aveți cu clasa.“
Și… „Stimate domn inspector. Mulțumesc pentru onoarea de a afla că exist. Vă atașez procesul-verbal semnat online de clasa mea prin care părinții nu sunt de acord ca o persoană străină să se uite la copii timp de o oră fără niciun motiv real.“
„Stimate domn profesor. Vă rugăm să ne puneți la dispoziție datele de acces în clasa dumneavoastră online pentru verificarea activității.“
„Stimate domn inspector. Părinții clasei mele nu sunt de acord să răsfoiți dumneavoastră filmele, înregistrările și creațiile copiilor, căci n-ați semnat niciun acord gdpr cu ei.“
Cei care au făcut legea gdpr-ului… cred că râd și curcile de ei acum, căci a luat-o totul razna! În relația cu clasa mea am mers pe bun-simț reciproc și s-au extins cumva regulile din grupul clasei și asupra noii locații virtuale. Ce punem acolo e numai pentru noi. Cred că o singură dată am folosit o aplicație din clasă și am cerut acordul mămicii să folosesc filmulețul. În rest, pun buline pe fețele copiilor, așa mi se pare normal.
Dacă fișe de inspecție la clasă am văzut la viața mea, cam știu ce se urmărește, vă spun sincer că aștept cu nerăbdare să văd ce le mai trece prin cap acum. O singură chestie mi-am amintit-o acum… „profesorul folosește tehnologia în pregătirea lecției“. Se mai pune?
- A mai trecut un Întâi Decembrie - 2 decembrie 2024
- Un nai din hârtie pentru litera N - 24 noiembrie 2024
- Jurnal de profesor – clasa pregătitoare - 10 noiembrie 2024
Bună ziua!!!
….Amețesc , nu altceva…doar ca simplu părinte…Pe deasupra casnic și provincial…
Citind articolul m-am minunat dar și luminat puțin …Vă explic de ce…
Pt clasa 1,noi am ales Whatsapp. Avem o Dră. grozavă care face tot ce poate, le trimite filmulețe cum se leagă literele ,cum se rezolvă unele probleme etc…
Dar ieri am avut o surpriză de la dna ,ce îi indrumă la cercul de creații textile, la Clubul Copiilor…Ne-a transmis că de luni TREBUIE să intrăm pe o anumită platformă, la o anumită oră…Mulți părinți s-au speriat și au părăsit grupul. Dna, evident, a fost cam supărată…Firesc, și eu,cu 3 copii (unul student – cursuri la diferite ore ,unul licean iar unul în ciclul primar)m-am gåndit că îmi pierd echilibrul. Apoi dna a revenit cerându-ne să-i trimitem poze cu ce au realizat copiii în acest timp…Noroc că pe la noi casa și curtea sunt pline de ,,minuni „”din hårtie ,carton,ațe.. etc
In concluzie, mi s-a părut ciudată hotărârea bruscă a dnei de intra pe platformă. Și, sincer, după atåta ,,școală „” on line ,cui īi mai era aminte de cercul de origami???
Citind azi articolul dv m-am…luminat .
Deci, aventura totală să fii profesor în România zilelor noastre.
🤪🤪
S.I.
Silvia, mă bucur că ai scris! Salutări liceanului 😉 , mi-e dor de „năzdrăvanii” mei din generația muncitoare!
Da, porcăria de după Paște e că îi obligă și pe profesorii care nu au făcut nimic online să… facă ceva. Adică să dea și ei o fișă copiilor, să le spună un „Bravo!“ când le trimit înapoi și să aibă dovada magică cum că și-au făcut datoria și își merită salariul. De kkat, după părerea mea. Dar așa sunt unii, n-au rușine să se bată cu pumnul în piept că muncesc când de fapt…
Eu sincer îți spun că nu aș lucra nici picată cu ceară pe whatsapp, mi se pare crimă și pedeapsă să zumzăie telefonul în halul ăla! Nu îți închipui că nu o face, am familia, prietenii, plus cele 4 clase ale celor doi copii din dotare (cu diriga și fără diriga, normal). Pentru mine e prea mult, jur!
Apoi, sunt și o ființă ordonată, dacă îmi deschizi calculatorul și cauți ceva, te poți descurca și singură pe structura de foldere. Pentru mine o platforma e modul de a ține ordine în ceea ce lucrez cu copiii. Până la urmă nu contează ce platformă e, ci ca elevul să aibă toate lecțiile în același loc.
Și apropo de clasa întâi, am muncit câteva zile să o ajut pe colega mea să își organizeze clasa. Lucrase pe whatsapp până la vacanță și când mi-a arătat cum se chinuia să facă liste cu cine a trimis, foldere pe teme și toate așezate frumos, le scria listă cu greșelile… să le corecteze. Am rugat-o să aibă încredere în mine, să strângă un pic din dinți și să vadă cum e. Am învățat-o să le aducă în Paint să corecteze cu mouse-ul și să își facă classroom. Mai sunt detalii la care încă mă mai întreabă, dar e încântată. E de lucru încă să învețe și părinții că tema la română se urcă din pagina de română, nu din cea de mate, dar… se vor obișnui. Nu poți să fii la infinit nesimțit să i le arunci grămadă în brațe unui om care, pur și simplu, se străduiește să ajute copilul. pe motiv că „tu nu știi”. Dar ea știa?! A stat un weekend și a învățat, tu nu poti să cauti un buton??
Și ea la fel, trimite filmulețe cum se leagă literele… că na, onorabilul minister a scos manualele digitale ale editurilor de pe net, acelea în care găseai tocmai aceste lucruri… și ce ajutor nesperat ar fi fost acum!
Ce nu poate să facă e video, calculatorul e cam vechi, iar cu telefonul nu ar reuși decât să se audă. Însă se mai gândește și la asta!
Ca o concluzie, în România e o aventură să fii corect și să muncești, nu se știe cine stă la pândă să îți pună piedică… ești exemplu prost!
,,Năzdrăvanul „”licean își amintește cu drag de lucrurile învățate aici și păstrează bine cărțile primite .
Revenind la idee…
Sunt convinsă că dra s-ar fi descurcat foarte bine pe platformă, dar ne-a cerut părerea și majoritatea au preferat W.(unii nu au colaborat nici așa),iar unii au menționat că nu au calculator ori laptop.
De exemplu, o mămică are un telefon pt 3 copii din ciclul primar
Am realizat cåt e de cumplit să verifice astfel temele, de la aproximativ 15 copii ,4-5 pagini zilnic e o munca epuizanta. Și ,culmea, uneori observă și lipsa unui punct la final de propoziție.
…Noi știm cåt a muncit, dar că, acum ,,trebuie „”și vreo verificare pt justificare e aiurea.
După covid cred că se vor înmulți centrele de psihiatrie…
Vă dorim numai bine!!
Stii ce e fain? Classroom merge foarte bine și de pe telefon, mai ales când trebuie să fotografiezi temele și să le trimiți. Diferența nu e mare față de whatsapp din acest punct de vedere, tu tot faci poză. Dar pentru ea e enorm de mult de muncă.
Și eu vă pup pe toți!