Suport de creioane din materiale reciclate

Am adăugat de-a lungul timpului aici pe blog mai multe articole despre cum să confecționezi singur un suport de creioane încăpător. Până la urmă nu e mare filozofie, orice recipient poate fi transformat să susțină o cantitate mai mare de instrumente de scris. Important este ca forma acestuia să fie cât mai stabilă astfel încât să nu se răstoarne.

În topul preferințelor mele pentru reciclat în acest scop sunt cutiile cuboide sau cilindrice, multe disponibile și de pe la aranjamentele florale dacă sunt de mici dimensiuni. Urmează apoi cutiile de plastic de la cd-uri (cele de la tuburi cu 50 de bucăți, dar și cele de la 100 pot fi folosite) și ultimele acceptabile, dacă nu există altă soluție, găletușele de iaurt.

Nu sunt mare fan al folosirii penarelor la școală deoarece sunt consumatoare de timp. Până îl deschide, până găsește în cele trei compartimente ceea ce caută, până îl scoate și apoi bagă la loc pe sub elastic, operațiune care se soldează uneori și cu ruperea vârfului, te trec toate apele privind. Așa că un suport vertical mi se pare mult mai practic, mai ales dacă este suficient de mare să cuprindă toate instrumentele cu care se lucrează.

suport creioane galetusa iaurt

Se detașează partea superioară a găletușei și se îndreaptă cu o foarfecă tăietura. Se acoperă cu bandă adezivă și se decorează. 

De ce să nu cumperi unul și să alegi o variantă reciclată?

În primul rând, pentru că este un mod de a face educație ecologică. Nu arunca ceva ce poate căpăta o altă destinație utilă, poate chiar mai utilă decât un suport achiziționat și care va fi mult mai mic. Apoi, poți continua cu educația financiară, ai economisit niște bani pe care îi poți pune în pușculiță sau cu care poți cumpăra altceva ce nu îți poți confecționa. Și, de ce nu, educație artistică: obiectul trebuie decorat cu gust, să fie cât mai plăcut integrat în mediul de lucru.

Pentru toate cele de mai sus am decis ca la clasa mea să confecționez împreună cu copiii aceste suporturi de creioane. Dacă de cutii potrivite te lovești mai rar, de găletușe de iaurt/smântâna de câte ori vrei, de minunatele cutii de cd-uri mai greu, mai ales de când nici nu se prea mai folosesc în practică, toată lumea are stick usb. Totuși, sunt încă multe centre de xerox/print care vând cd-uri la bucată. Ei bine, ei le achiziționează la tuburi de… ghici! 50 și 100 de bucăți. Așa că te duci frumos și începi exact ca în Filantropica (mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește nimic). Adevărul merge întotdeauna: ne-a cerut de la școală pentru orele de lucru manual, nu aveți un tub care nu vă mai trebuie? Lor oricum le sunt mai folositoare celelalte părți ale cutiei, cu suportul pe care stau înfipte cd-urile, se pot lipsi de capac dacă impresionați cu cererea. Și nu, nu este cerșit. Este reciclare! Ei oricum le aruncă la un moment dat.

Cu ce poți decora?

Practic – cu orice ai la îndemână. Ai grijă doar să folosești un adeziv potrivit pentru plastic. Am făcut la început cu hârtie, apoi am descoperit autocolantele. Fie folie autocolantă, colorată, luată la metru de la raioanele de tapet din magazinele de bricolaj casnic, fie, mai apoi, benzi decorative ori chiar bandă pentru izolarea firelor electrice, pe care am descoperit-o în supermarketuri într-o mulțime de culori. Foarte rezistente și adezive la plastic sunt benzile de sigilare a pungilor alimentare (cum e cea roșie de la pungile de pâine), dar sunt disponibile în mult mai multe variante de culori. Le recomand însă utilizatorilor mai experimentați, se desprind mai greu când vrei să corectezi o aplicare, cele electrice sunt mai practice. După realizarea decorului de plastic pot fi folosite abțibilduri de orice tip. Dacă nu se lipesc prea bine, puteți aplica peste ele o bandă lată de scotch.

La final, o întrebare

Care credeți că sunt motivele pentru care suntem reticenți, în general, când vine vorba de reciclat și folosit ceea ce putem produce astfel? La sfârșitul primei săptămâni de școală voi premia unul dintre cititorii acestui articol care acceptă să răspundă provocării cu două cutii de carton din care pot fi confecționate două suporturi asemănătoare celui din imaginea de mai jos. 

Cristina H.
Posted in Ce pot face doua maini dibace and tagged , , .

5 Comments

  1. Nu înțeleg nici eu reticența față de reciclarea/reinventarea utilității multora dintre obiectele pe care le aruncăm deseori. Eu am în clasă CUTIA INIMĂ VERDE, unde adunăm de toate: cutii de conserve de porumb , doze, cutii de medicamente, muuuulte altele. Avem un proiect caritabil la care participăm anual cu produse realizate în special din aceste materiale. De Ziua Bolilor Rare, în 28 februarie, am confecționat mărțișoare din dopuri de plută.
    Îmi place suportul propus: o să îl realizez cu siguranță!
    Mulțumesc mult pentru idee!

    • Eu abia aștept să văd ce iese… i-am anunțat pentru marți să își aducă cele necesare, vreau să fac astfel suporturile de creioane, să încapă în ele și creioane, și carioci, și markere… tot! Până la urmă ei se vor distra cu siguranță să lipească minunile astea de benzi în toate felurile…

  2. A fost o idee super! Anul acesta, fiecare din cei patru a avut câte o idee personală de realizat și dăruit. Cel puțin, teoretic.
    Întrucât eu am fost ocupată cu ale mele, n-am putut să le acord sprijinul pentru finalizare celor harnici și conștiincioși, cu atât mai puțin, sprijinul și susținerea pentru demarare celor care nu se urnesc singuri.
    Băiatul a fost cel mai pragmatic: a dorit să facă un desen de toamnă, cu copaci arămii și o bancă în parc!
    Astfel că, aseară, înainte de culcare și în loc de povestea de noapte bună, i-am ajutat și eu, și soțul, pe 3 din 4, să facă aceste suporturi pentru creioane. Entuziasmul lor a fost mare, doamnele s-au bucurat, eu n-am mai apucat să le fotografiez!
    Mulțumim!

    • Ce mă amuză e că, lucrate cum trebuie, nici nu se prind cei care le văd ce sunt la origine!!

  3. Pingback: Desenarea literelor la clasa pregătitoare | Talente de Năzdrăvani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente