România la ceas aniversar – activitate cu copiii la școală

Școala mea este o școală mică, învățăm într-un singur schimb. La parter e câte-o clasă de primar, la etaj câte una de gimnaziu. Copii avem puțini, căci suntem plasați între școli de fițe și la noi „nu dă bine” dacă vii. Ba folclorul din cartier ne-a lipit atâtea etichete că la noi parcă e școala groazei. La primar lucrurile nu sunt deloc așa. Puțini copii la clasă – 20 la mine, fix cum prevede legea, sunt atmosfera de vis. Apuc într-o oră să-i scot la tablă, să le văd caietele, în clasă nu ne călcăm în picioare, dacă vrem facem chiar ring de dans.

Normal că nu puteam rata nici noi manifestările de Centenar, trebuia să marcăm momentul. Cum la primar eu am clasa a IV-a și sunt singura care „face istorie”, nici n-a fost nevoie să întreb cine se ocupă, mi-am luat rolul în primire. Am discutat cu profesorul de istorie de la gimnaziu și pe 5 noiembrie dăm startul unui concurs de postere prin care să celebrăm evenimentele din urmă cu 100 de ani.

Am ales o listă de teme, am discutat cu doritorii și am stabilit criteriile de evaluare. Sunt foarte curioasă cum vor arăta și dacă tot ceea ce am discutat cu copiii mei la clasă, la fiecare proiect, se va vedea acum. De copiii de la gimnaziu se ocupă colegul meu. Și pentru că este concurs, vor avea parte și de premii, pentru că școala are asociație de părinți pe care încercăm să o implicăm să schimbăm puțin lucrurile.

Pe lângă acestea m-am hotărât să fac și ceva „practic”, dar și util pe viitor. Am așteptat cu nerăbdare volumul al II-lea al seriei pe care Editura Litera tocmai a scos-o la chioșcuri din „Istoria ilustrată a României și a Republicii Moldova”, deoarece promitea harta României Mari. În naivitatea mea, nici nu mi-a trecut prin cap că nu va fi măcar A3, sau 50x70cm… nu visam mai mare. Inițial nici n-am observat insertul, m-am întors la chioșc să întreb dacă nu aveau hartă separat cumva… Harta mult trâmbițată e un A4, așa că, dacă o cumpărați, să luați fix pentru volume.

Planul meu de a avea o hartă la clasă a picat.

Am trecut la planul B. Folosind orice aveam la îndemână pe net (aici este una destul de ok la rezoluție pentru print), să construiesc ceea ce aveam nevoie pentru activitate. Cum m-am priceput, am redesenat contururi, am șters ce era în plus, și am ajuns la următorul suport de activitate:

România Mare harta de colorat Se vede că nu sunt cartograf, nici măcar pricepută în grafică de acest gen, dar mă va ajuta să duc la capăt ce mi-am propus: întâi de toate, să realizeze care sunt și unde se situează provinciile istorice ale României. Apoi, care erau granițele Regatului înainte de Primul Război Mondial și cum s-a dublat suprafața la 1 Decembrie 1918. Intenționez să colorez harta, cu creioane. Fiecare grup va primi o provincie de care se va ocupa, eventual să ne și jucăm – culori reci pentru Vechiul Regat, culori calde pentru provinciile care se alătură.

Construim astfel România Mare așa cum și-au dorit-o, secole de-a rândul, românii, și pe care și-o vor dori mereu, chiar dacă această dorință e adânc îngropată în suflet de tratatele între state. Îmi tot spun că istoria are „prostul obicei” să se repete. Poate că data viitoare când vom fi din nou în fața unui miracol vom ști ce avem de făcut ca să nu-l pierdem. Pentru mine, Marea Unire a fost și va rămâne un miracol, unul dintre acelea rare de care poporul român a avut parte și care ne-au marcat cursul istoriei.

Pe hartă intenționez să prindem mici fotografii (urmează să văd cât de mare pot printa harta, e pregătită în format A0) care să amintească de acei ani zbuciumați: la Târgu-Jiu, Ecaterina Teodoroiu, mausoleele de la Mărăști, Mărășești, Soveja, Regele Ferdinand la Iași, Regina Maria în ținută de infirmieră pe front, Castelul Peleș, Palatul Cotroceni, Sala Unirii la Alba-Iulia, Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernăuți, unde s-a semnat unirea Bucovinei,  Palatul Sfatului Țării de la Chișinău… Fiecare cu o poveste pe care sper să o cunoască deja din posterele care le abordează.

Harta o voi trimite mâine, prin newsletter, tuturor abonaților, nu e nevoie să o cereți. Dacă vi se pare utilă și nu sunteți înscriși pe lista de newsletter, vă puteți abona aici și urmează să o primiți.

Voi cum sărbătoriți Centenarul?


Edit: începând cu data de 4 noiembrie 2018 materialul este disponibil doar la cerere persoanelor care au realizat în ultimele trei luni o donație către site  pe PayPal,  reveniți cu comentariul și specificați adresa de pe care ați donat pentru a primi harta.

România Mare Harta

România Mare Harta

Cristina H.
Ultimele postari ale lui Cristina H. (vezi toate)
Posted in Istorie and tagged , , , .

48 Comments

    • Foarte ciudat că apare aceeași adresa cu nume diferit… oricum nu asta influențează cât de repede răspund la mesajele primite :(.
      Verificați dacă ați primit materialul, domnule Dan/Ovidiu…

    • Am verificat lista abonaților la newsletter, nu figurați. Vedeți indicațiile de abonare în articol.

  1. O idee minunata pe care nu doresc sa ratez a o pune in practica la clasa. Așadar mi-ar placea sa beneficiem și noi de harta. Mulțumim!

  2. Bună seara! Vă rog să îmi trimiteți și mie harta României Mari! Mulțumesc si felicitări pentru toate activitățile pe care le desfășurați. Sunteți o sursă de inspirație pentru mine 🙂

    • Am verificat lista abonaților la newsletter, nu figurați. Vedeți indicațiile de abonare în articol. Materialele nou adăugate pe blog sunt disponibile numai pentru abonați.

  3. Buna seara! Va rog sa imi trimiteti si mie harta Romaniei Mari. Va felicit pentru materialele minunate pe care ni le puneti la dispozitie. Multumesc!

  4. Buna!
    O idee minunata! Mi-as dori si eu materialul!
    Si noi pregatim sarbatorirea Zilei Nationale. Vom face un mic spectacol la scoala. Am invatat deja 4 cantece si lucram la o minisceneta cu discursuri ale unor personalitati ale vremii. Mult spor in toate!

    • Am trimis.
      La noi nu se agită lumea așa tare, iar eu prefer variantele în care copiii lucrează efectiv ceva. Învață mai mult.

  5. Bună ziua! Felicitări pentru toate materialele pe care le realizați și pe care le împărtășiți. Vă rog frumos, dacă este posibil să-mi trimiteți și mie harta.

  6. Bună ziua!
    Felicitări pentru tot ceea ce realizați cu și pentru copii! Vă rog frumos, dacă este posibil să îmi trimiteți și mie harta.

  7. Pingback: Cocardă | Talente de Năzdrăvani

  8. Buna,
    As dori si eu harta Romaniei. Sa vedem ce reuseste sa inteleaga la 7 ani. I-am citit tema saptamanala cu realizarea unei cocarde in interiorul careia lipim logo-ul cu 100 ani de la unire. Imediat a aparut intrebarea ” pai inainte nu exista Romania, cum adica unite?” Asa ca urmeaza sa ii explic pe baza articolelor postate de dvs. foarte utile.

    • Am verificat lista abonaților la newsletter, nu figurați. Vedeți indicațiile de abonare în articol.
      Materialele nou adăugate pe blog sunt disponibile numai pentru abonați sau donatorilor.

  9. Bună seara! Aș dori harta României Mari daca se mai poate. Urmăresc blogul de ani buni și nu o dată temele publicate le-am aplicat cu drag la clasa spre încântarea elevilor mei. Vă mulțumesc!

    • V-am trimis. Recunosc și eu că de ani buni mi-aș dori să aflu mai des când se întâmplă să fie folosite proiectele… însă RAR primesc poze, tag pe facebook, cu „uite ce-a iesit”, sau feedback… „nu e chiar cum ai zis tu, era mai simplu astfel…” 🙂

  10. Bună seara! Felicitări pentru tot ceea ce faceți! Dacă mai este posibil,vă rog frumos să îmi trimiteți și mie harta,când aveți timp! Mulțumesc!

    • Momentan nu am acces la aceste fisiere, au rămas blocate pe vechiul laptop care zace neresuscitat. Dacă reușesc să le recuperez, vi le trimit.

Lasă un răspuns

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



decathlon.ro editura-arthur.ro%20
CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente