Când îți iei mașină de spălat… (partea a II-a)

Am povestit deja momentele premergătoare unei noi decizii de cumpărare a unei mașini de spălat. Dacă pentru bărbați achiziția unei mașini pe patru roți e mai importantă ca nevasta, fiți siguri că și pentru femei achiziția unei mașini de spălat este treabă la fel de serioasă.

Mașina bunicii era cu mult peste „medie”, pentru că acel Albalux avea și storcător. Totuși, nu mai țin minte cine avea un Albalux și cu fierbător, ceea ce deja te dădea pe spate la acea vreme. Dacă bunica ar fi văzut cum aleg eu acum mașina de spălat… și câte butoane are, ori că te poți conecta cu telefonul la ea, ar fi zis clar că și-a băgat dracu coada, așa ceva nu e posibil.

După citit fișe tehnice o seară întreagă, a trebuit să iau o decizie. De felul meu sunt fidelă brandului. Am avut ani de experiențe frumoase cu Indesit, nu voiam să renunț. Însă… după buget, coane Fănică. Trebuia să mă încadrez și în alte criterii. Când trebuie să-mi iau ceva – orice, întâi mă hotărăsc la produs, apoi iau la rând toate magazinele, să văd la care e prețul cel mai bun pentru produsul pe care îl vreau. În final, pentru că nu am vrut să renunț la unele funcții, iar prețul era destul de important, am fost obligată să schimb brandul.

Citind despre produse, am constatat că nu sunt deloc, dar deloc la curent cu evoluția tehnologiei pe acest segment. Habar n-aveam ce e acela „Direct Drive”, apărut recent pe piață. Am înțeles esențialul, că nu e rotație pe curea și că e mult mai silențioasă. Nu prea încerc eu noutățile, sunt mai mult consumator de produse testate, însă toate comentariile adăugate la produs erau mai mult decât încurajatoare. Cele legate strict de produs…

Distracția a început când am căutat în familie prețul cel mai avantajos. Ne uitam după model, luam magazinele la rând, dacă cele de comparat prețurile nu erau satisfăcătoare. Strig „evrika”, o găsisem (opțiunea 1) la super preț. Dau link… ce zici tu, nu vezi, nu e 1300, e 1700! Eu nu și nu, îi arăt calculatorul meu. El – pe-al lui. Așa că am pus ambele laptopuri unul lângă altul și ne uitam ca doi tâmpiți pe același site, același link, la același produs, care afișa preț diferit. Imortalizăm minunea, decid să o pun în coș la mine, până mai schimbăm două vorbe și să dau comanda, apare ca produs indisponibil. La mine cu prețul meu, la el – cu prețul lui.

masina-spalat_LG_direct_drive

După alte două vorbe ce nu se pot reproduce, căutăm ceva asemănător. Am noroc, găsesc tot la 1300 o mașină, tot LG, care îndeplinea criteriile. Aveam emoții să nu se modifice prețul, sau să dispară din listă… oricum observ că algoritmul prețurilor e ceva așa, SF, de neînțeles… e ziua, ora și modificarea. Toate review-urile ok. Ba chiar mai utile decât prezentarea tehnică a produsului. Știam deja că e mai practic să pui alt furtun de alimentare, mai gros un pic, că poți dormi și tu și vecinii dacă speli noaptea, eventual chiar lângă ea, că nu deranjează decât la final, când cântă de bucurie că a terminat. Plus că nu ai minutele alea de așteptare să se deblocheze hubloul. Aflasem și cum se poate scoate melodia, căci pe unii îi enervase și găsiseră soluția.

Dar… mai toate mesajele îți recomandau să ai nervii tari cu livrarea produsului, că firma de curierat e una „internă” (sameday – emag) și că oamenii funcționează după reguli proprii, necunoscute muritorilor de rând. Culmea e că aveam chiar nevoie să spăl înaintea zilei de sâmbătă, așa că joaca de-a curierul nu era pe gustul meu.

O altă prostie pe care am făcut-o (deși pare ilogică în secolul XXI) a fost să plătesc online cu cardul. Nu știu dacă am eu ghinion, dar de câte ori am plătit cu cardul, am avut o „baftă” de milioane la livrare. Mereu, dar mereu a „intervenit o problemă de logistică” și nu s-a livrat cum trebuia. Orice alt produs, plătit la livrare, e fără probleme. Inclusiv cărți, nu vorbesc doar de electronice și electrocasnice. Dar poate sunt eu ghinionistă…

Lansez comanda. Livrabilă în ziua de 19, dar așteptați confirmarea. Vine confirmarea de plată și produsul va fi livrat pe 20. Vineri. Stau ca pe ace. Ultima dată pentru o altă chestie de mari dimensiuni, la Altex, am cotizat 50 lei urcarea, căci ei nu livrau decât la numărul de la adresă, nu la cel de la apartament. Acum mă pregătesc cu cash în consecință, deși urăsc, dar urăsc obiceiul ăsta românesc! Aș prefera ca la comandă magazinul să aibă acolo o taxă de urcat la bloc, să știu o treabă. Nu așa.

Se face vineri, ora 16. Nu aveam niciun semn. Sun la emag. Mvai, cum, produsul a fost preluat de curier de dimineață, stați liniștită, cerem să se urgenteze livrarea. Pe sistemul dormi liniștit, FNI veghează, vine ora 8 seara. Rufele pentru bagajul de duminica trebuiau spălate… și eu uitasem să stau de capul ălora. Sun iar la emag, discut cu o domnișoara cam paralelă cu realitatea. Era ora 20, la curier nu mai era nimeni, iar ea, conform educației de call-center, nu trebuia să-i promită nimic clientului. Era însă cert că habar n-avea ce e cu produsul meu, plătit în avans, bani pe care ei îi aveau în cont deja de trei zile. Singurul lucru util scos de la ea e că sameday lucrează și sâmbăta, cu program de la 9 la 14.

Îmi încep weekendul stând de vorbă cu robotul timp de jumătate de oră. Am intrat pe listă la nr. 22, cam la 2-3 minute mai avansam câte un loc. A fost cea mai plăcută convorbire cu un robot, măcar știi cât mai ai de așteptat… Prima discuție, aflu că produsul e într-adevăr la ei de ieri, că acum „se lucrează livrările” și că nu îmi poate răspunde cert dacă o primesc azi sau nu. Dacă știți scena cu Pinocchio din Shrek, când evită să spună adevărul… apăi exact așa m-am simțit eu la telefon. Rămâne să verifice și să mă sune. Vax albina, doar nu era să se obosească. După încă vreo oră și ceva de așteptare, iau iar de la capăt conversația cu robotul, the final countdown… dar de data aceasta, surpriză, ajung la 1 și mi se spune că apelul nu poate fi preluat. Și super-robotul îmi închide! Spumeg, formez iar, am mai multă baftă și aflu că… nu s-a procesat livrarea mea și cu siguranță nu va fi livrată sâmbătă. Măcar a fost sinceră. După ce mai spumeg o tură cu cei de la emag și mi se spune (doamne cât calm au oamenii ăia!) să completez și formularul de reclamații de pe site, mă resemnez că nu voi spăla în weekend… dar primesc toate asigurările că spăl luni.

23, luni. Primesc telefon cu noaptea în cap de la curier, că livrează până la 10. Pfai, deci nu trebuie să schimb programul zilei. Ți-ai găsit. La 10 sună băieții de pe mașină… să verifice că sunt acasă. Sunt, frate, aștept să vă tranșez. În spumele făcute sâmbătă la emag primisem asigurări că se livrează la ușa apartamentului, nu a blocului, și eram ferm hotărâtă să o trimit înapoi dacă cer ceva să o urce. Cum interfonul e defect și nu se poate deschide din casă, trebuia să cobor și aflam eu pretențiile. Peste weekend am avut musafiri. Luni mă întrebau dacă sigur mă descurc singură, sau vreau să mai rămână. Încă 4 brațe ar fi rezolvat problema. Au stat… s-a făcut 11… dar na, au plecat și ei. Doar mă dădeam vitează că mă descurc. La 12.30 nu-mi mai sună telefonul, sună direct soneria de la ușă. Mă gândesc o clipă cine o fi… surpriză, băieții cu mașina (găsiseră deschisă ușa blocului), nu comentează nimic, se prezintă, desfac produsul, verific să nu aibă nici cea mai mică zgârietură, semnez, mulțumesc…

O deconectez pe bătrâna, o scot și îi fac loc celei noi. Îl chem pe Andrei, ca bărbat în casă, să învețe cum se montează, cum scoți siguranțele, o conectezi la apă – asta când ai direct toată instalația făcută… Iau la cunoștință cu tristețe cu cine seamănă. Apoi distracția cu programarea, deși e simplu de tot. Și încep să spăl… Mă declar mulțumită și o țin în extazul ăsta toată ziua, căci o săptămână fără fusese un coșmar. Am testat programele de rufe sensibile, spălare rapidă, pături subțiri, bumbac clasic, și-am sărbătorit amândouă, eu și mașina, începutul unei frumoase prietenii, sper eu de cea mai lungă durată.

Cât despre emag&sameday – emag și-a cerut scuze – doar la reclamații ești obligat să răspunzi, au compensat cu un voucher care măcar acoperă transportul, dar curierul… Încă mă întreb de ce mi-au dat bip sâmbătă la amiază! Am sunat înapoi, dar a intrat iar robotul, care spunea că nu mai au program pentru public.

 

 

Cristina H.
Ultimele postari ale lui Cristina H. (vezi toate)
Posted in De-ale casei and tagged , , .

2 Comments

    • Când mi-am luat eu mașină de spălat prima dată, cred că ție încă ți le spăla mama pentru grădiniță :))))
      Hai, nu chiar, dar pe-acolo!
      Așa că ce să fac, evoluez mai greu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente