Perforator fluture, sau cum să nu arunci banii în vânt

Facebook e de-a dreptul minunat. Afli o mulțime de lucruri, îți faci prieteni care uneori intră și în viața ta reală. Însă cel mai simplu e să afli acolo de „afaceri avantajoase”. Știu că e greu să fii la catedră, salariul este așa cum este, constat pe pielea mea. Orice bănuț în plus e mană cerească și respect toate colegele care nu se mulțumesc cu salariul și muncesc ceva peste, orice, pentru a rotunji venitul. Fie că sunt ore la after-school, meditații, teme cu copiii, suntem persoane creative care pot face multe lucruri!

Însă n-aș putea să descriu ce reacție am avut când am văzut inițiative în căutare de „fraieri”. De exemplu, să vinzi fluturi făcuți cu perforatorul la 10 lei setul de 30 de bucăți. Am multe, foarte multe articole despre unelte de art&craft menite să ușureze viața unui profesor, fie la grădiniță sau la școală… și am spus tot de atâtea ori că există soluții mult mai avantajoase.

Pentru unii e într-adevăr simplu să ceri părinților să scoată 10 lei din buzunar, să iei 30 de fluturi și să lipești câte unul pe felicitare. WOW, insecta chiar arată super cu aripile ușor îndoite, nu? Știu că arată extraordinar, pentru că am văzut, la ultimul atelier, 50 de copii în delir din cauza lor! Mai jos aveți o poză, apropo de „cantitatea de fluturi” necesară pe un „mărțișor”.

Ca idee, 30 de fluturi din coală de 80g îi făceam în cel mult 4 minute, hai 5. Puneam trei coli simultan și tăiam. Din carton ar dura mai mult, căci nu risc cu mai mult de o singură foaie de 160g. Câți fluturi am avut la acel atelier?? Vreo 3/4 au rămas pentru alte activități… Câte flori? Câte frunze?? Cât mi-a luat să le fac?? Cam o oră, înainte de eveniment! Farfurii pline, ca cea din imagine, erau 12. Și pentru că este o asociație la care banii vin din donații sau cei 2% din salariu, era important să ne descurcam ieftin cu materialele. Așa că am „investit” într-un top de hârtie colorată, vreo 10 cartoane, aracet. Am folosit ghilotina metalică, tocătorul de hârtie și perforatoarele. Plus muncă și suflet!

Perforatorul îl găsiți prin mai toate magazinele de art&craft. Am recomandat daco, pentru că au prețuri ok pe piață, e 51 lei. Știu că îl au și alții, la 53 lei, la 88 lei, la 59 lei  din ce-am găsit repede pe net, dar puteți adăuga în comentarii alte linkuri utile dacă știți.

Am făcut și mărțișoare la școală: cât mi-a luat să fac niște floricele? Dacă am perforatorul, se rezolvă foarte repede. Am însă „lipsă” destule modele pe care mi le doresc și pe care le achiziționez în timp. Da, se pot face lucruri frumoase cu ele… mai ales la copiii mici, care nu știu să decupeze, dar nu numai! Și cum știu că decupatul este muncă de bază la educatoare, când trebuie să producă materiale pentru copii (căci părinții nu se înghesuie să ajute, știu din experiență!!) am povestit ce folosesc când vreau să fac economie de timp și efort.

Doar vă rog… când vreți să investiți în ceva, investiți cu cap! Nici părinții nu au sac fără fund și dacă tot cereți bani pentru ceva, măcar să vadă că gândim, nu risipim!

Iar dacă tot vreți să porniți o afacere, veniți măcar cu idei muncite și originale… nu cu chestii de genul acesta, prin care profitați de naivitatea/necunoștința unora dintre noi… totuși, cred că suntem în domeniul ăsta să schimbăm lucrurile prin educație 🙁

 

Cristina H.
Posted in De-ale școlii and tagged , .

2 Comments

 1. Știi cum se striga odinioară la mare, „Nu dați banii pe prostii, faceți poze la copii”?
  Cam așa și acum… când nu sunt banii tăi, nu te doare. Lasă că plătesc fraierii! De ce să dau de 5 ori mai mult decât am nevoie ACUM? Data viitoare cumpăr iar!
  Unii profesori exagerează, dar nici cu părinții nu mi-e rușine. Imediat sar cu banul, mai ales dacă îi pui să muncească! Doamne fereste dacă le ceri să decupeze ceva… „nu găsim de cumpărat”?

  • Ai dreptate 🙁
   Și eu am propus în școala altfel un atelier de pictură pe ipsos… am șabloane, am întrebat la ședință cine sacrifică niște timp să toarne piese… ia ghici… „Dar sunt 5 lei, nu mai bine cumpărăm?”
   Dar au toți copiii acei 5 lei???
   Unii cred că nu simt cum se muncește 1 leu, de îl aruncă așa ușor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.decathlon.ro editura-arthur.ro%20
CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente