Sperietoarea din clasă

Titlul este simplu și caută răspuns la o întrebare: de ce ai sta tu, profesor de învățământ primar, în clasă, în timpul orelor celorlalți profesori (engleză, religie, ed.fizică), pe motiv că fără tine acolo orele nu se pot desfășura? 

Încerc să înțeleg, pentru că am primit și eu aceeași propunere, spusă mai mult ca o cerință. Să vii să stai și tu acolo, că eu nu pot să lucrez cu ei așa! Nu se potolesc! Stai un pic, că nu înțeleg. Tu ești profesor, ca și mine. Ești plătit să susții la clasa („mea”) o activitate. Vii în fața mea și te declari incapabil să strunești o clasă de copii???

Personal aș fi intrat în pământ de rușine… adică vreau salariul, vreau să am „servici”, dar să vină altul să facă jumătate din munca mea. Gratis. Pe timpul lui. Hai că poate fraierul pică în plasă! Soluția: mă apuc să mai citesc niște cărți, mai întreb câțiva colegi, prieteni, caut soluții, sparg ora cu momente de recaptare, fac ceva, chiar dacă pare misiune imposibilă… dar să te duci cu tupeu la un coleg și să-i propui să stea pe post de paznic/sperietoare ca să te faci că muncești… e prea mult. În cele din urmă, povestea s-a sfârșit așa cum anticipam. A renunțat. Când nu poți, nu poți. Lași pe altul să încerce. Însă tot nu înțeleg de ce avem oameni care acceptă acest statut.

La un curs acum câțiva ani am reținut un lucru: învață să definești problema. A cui este problema că X nu își poate ține ora la clasa mea? Este problema lui. Atunci el trebuie să și-o rezolve. Eu îi pot acorda sprijin, din seria „vezi că copilul cutare reacționează bine la stimuli pozitivi, sau se concentrează mai puțin decât ceilalți, îi trebuie altă ocupație”. Dar nu să îi fac eu liniște la oră!

Deci, de ce?

Ar trebui să fie trei categorii de răspunsuri: profesori care acceptă, profesori care nu acceptă, părinți. Sunt chiar curioasă ce părere aveți. Este sau nu „sperietoare” profesorul rămas la clasă? Este sau nu necesară prezența lui acolo?

Posted in De-ale școlii.

24 Comments

 1. Nu am asistat și nici nu am de gând să fiu umbra colegului x, care nu reușește să-mi strunească elevii. Și în plus eu nu sunt bau-baul clasei mele…

  • Categoric, nu! Și mie mi-ar fi de un real folos sa am ajutor la mutatul băncilor, decupat,împărțit materiale ….etc! Fiecare sa se ocupe de segmentul sau! Soluții exista …Trebuie doar sa te implici!

 2. Nu e necesară. Oricât de ”schimbați” sunt elevii la orele celorlalți profesori, este vina lor că nu știu cum să îi capteze și cum să se impună. Mai sperietoare lipsea să devin…

  • Rămâne dilema. De ne unii nu numai ca fac ăsta, dar și considera „în regulă ” comportamentul 🙁

 3. Si eu intampin aceasta problema. Nu mi s-a cerut sa asist dar se plang ca nu-si pot tine ora…. ca sunt zgomotosi, ca vorbesc….s-a ajuns pana la „solutia” de a indeparta bancile, sa nu mai stea grupati cate 2-3-4 cum ii pun eu. va dati seama ce inseamna ca de 2 ori pe saptamana sa se mute bancile pentru o anumita ora dupa care, la sfarsit, sa le mute inapoi pentru orele mele.
  Si asta cand am o clasa destul de mic 9ca si spatiu) dar aglomerata cu 27 de elevi

  • La mutat băncile nu mai zic nimic… Și doamna noua îi vrea pe șiruri, ca la americani. La mine stau grupați. E o nebunie… Cu parchetul mai ales.

 4. NU ESTE NECESARA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ARE O PREGATIRE CA SI MINE DAR PRETINDE CA ESTE MAI MULT SAU NU…. ATUNCI SA FIE AUTODIDACT SI SA SE DESCURCE. EXISTA SI FISELE PSIHOPEDAGOGICE IN PORTOFOLIUL INVATATORULUI DE LA CLASA RESPECTIVA, SE POATE COMINICA, COOPERA…. DECI DACA VREI , POTI!!!!!!!!!!!

 5. Ce glume și la tine!! Păi respectivii sunt „profesori”, uneori mai bine plătiți ca învățătorii, dacă nu au studii superioare. Dar vin total nepregătiți. Cu puțin noroc au făcut, măcar pe hârtie, modulul ăla minune în „facultățile” lor, dar habar nu au psihologia copilului. Nu că n-ar putea citi o carte… dar de ce să se obosească?
  La mine la clasa I a venit nemulțumită cea de engleză că nu știu copiii să scrie de pe tablă! Era început de octombrie, ea le scria de mână. Am râs, ce era să fac? Bre, tanti, ăștia nu știu nici românește… și matale vrei să scrie englezește??
  Se bucură că au ore să le iasă catedra, dar foarte rar chiar sunt oameni care știu să lucreze cu copii mici.
  Cât despre cei care îi ajută pe copii… n-am cuvinte. Asta mai lipsea din fișa postului, polițai la clasă!

  • O uitam pe-asta cu scrisul. E mai ușor să-i pui să scrie decât să te joci cu ei… într-o limbă străină, normal.

 6. Meseria de profesor sau invatator ( pentru mine ca parinte imi este tot una) este una extrem de grea, drept urmare ea trebuie facuta doar din pasiune. Daca tu ca om consideri ca esti depasit de situatie, atunci este clar ca trebuie sa te reprofilezi. Aceasta meserie, ca si aceea de doctor, nu este o joaca si fiecare profesor, la fiecare ora, trebuie sa constientizeze ca el isi va pune amprenta in formarea caracterului copilului. Daca un profesor nu reuseste sa capteze atentia unui elev, daca nu reuseste sa-i creeze o pasine pentru scoala sau materia pe care o preda, atunci ma intreb eu, ce pretentii mai putem avea de la copii? Da, repet, nu este deloc usor, dar alegerile noastre in viata trebuie asumate si responsabilizate deoarece miza este foarte mare. E adevarat ca trebuie sa existe o colaborare cat mai buna intre parinti si profesori, ca atunci cand apare o problema sa gasim cat mai repede si solutia, lucru de care nu toti parintii din ziua de azi il constientizeaza, dar baza trebuie sa porneasca de la profesor.

 7. Si ca sa completez comentariul meu anterior, m-am gandit sa va dau un exemplu concret, desi aici intervine subiectivismul, dar poate ma ajutati voi sa elucidez problema. Baietelul meu este clasa 0. Invatatoarea este minunata, recunosc ca noi am ales-o. La clasa 0 mai are profesori : religie, sport si engleza. Poate nu va vine a crede, dar copilul a venit acasa cu trei perceptii diferite despre acestia, fara ca eu sa-l influientez in vreun fel, deoarece nu-i cunosc. Cand la sedinta cu parintii mi s-a parut de bun simt si respect pentru ei sa cer sa-i cunostem, d-na invatatoare mi-a raspuns ca ei vin la sedinta numai daca e vreo problema…No comment! Bun!!! Si uite asa nu stiu de ce baietelul meu a indragit-o pe doamna de sport din prima, cu doamna de religie e neutru, iar cu d-na de engleza nu se intelege deloc. Nici eu nu inteleg de ce profesoara de engleza nu stie ca el vorbeste foarte bine engleza (pentru ca avem prieteni straini cu care se tot converseaza) , dar il cearta spunandu-i ” stai jos, mai invata!” atunci cand il pune sa-i arate ce intelege el prin „arms” si el flutura manutele si nu bratele….sau ii scrie pe tabla pe cei care vorbesc in ora, pentru a vedea d-na invatatoare si a lua masuri… Socant a fost si cand d-na profesoara i-a intrebat pe copii unde este creta, iar copilul care i-a raspuns a fost scris pe „lista neagra” pentru ca a vorbit! Eu nu am tras inca nici o concluzie, mai astept….

  • Pentru că doamna, probabil, nu e pregătită să lucreze cu pitici, care nu știu încă să scrie. Pentru curiozitatea mea, doamna învățătoare ia vreo măsură împotriva celor de pe ,,lista durerii,, .

  • Haha. Știi că e cea mai bună glumă într-o țară în care mai toți profesorii se vaită, dat toți se autoevaluează ca foarte buni și foarte bine pregătiți, nu?

 8. S-a intamplat la inceputul anului scolar. Acum este foarte multumita de ei.Mi-a spus „Nu stiu ce ati vorbit cu ei, dar acum sunt foarte linistiti.”

 9. Tactul pedagogic,experienţa , pasiunea pentru ceea ce faci şi dragostea pentru copii -sunt lucruri esenţiale pentru meseria de dascăl.Dacă nu ştii să captezi atenţia -există atâtea strategii şi metode prin care o poţi face face fără să ceri ajutor-nu ai ce căuta la catedră.
  Cred că nu trebuie să ne transformăm în ,,sperietori” la clasă pentru nici un coleg de-al nostru -eu cel puţin nu am făcut-o -iar cei care ne-o cer ar trebui să se lase de meserie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea aninomatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente