Berlin – odiseea continuă

Saga „Berlin” continuă. Anul acesta a apărut volumul 4, Lupii din Branderburg, și, deși am amânat un pic lectura, tot nu am reușit să controlez prea bine gradul de curiozitate pe care îl aveam încă de anul trecut. Apoi… a mai durat puțin până am reușit să mă apuc de scris.

Berlin, Lupii din Branderburg, Fabio Geda

Este destul de dificil să vorbești despre „un episod” dintr-o serie. E ca atunci când ajungi la mijlocul filmului și încerci să recuperezi tot ceea ce ai pierdut din două întrebări. Însă, dacă ar fi să dau numele unei serii utile copiilor noștri dependenți din ziua de azi, aceasta ar fi, cu siguranță, „Berlin”. Pe tema volumelor am ajuns și la discuții contradictorii, că este prea dură, că a pune un copil să se imagineze singur pe lume, obligat de nevoia de supraviețuire să se descurce singur, este o lecție de viață prea dură. Adevărata lecție ar fi chiar să îl determini să facă aceste lucruri.

Să luăm exemplul banal: ai mâncat. Ce faci cu farfuria? Normal că odraslele noastre sunt obișnuite cu pun’te masă, ia-te masă. Momentul în care le-am cerut să și-o spele a provocat „șoc și groază”. Scuze 1000, din categoria „am de învățat”. Da, ai de învățat cum să strângi după tine, căci o farfurie se spală în 15 secunde. Berlin este tragedia unor copii nevoiți să trăiască fără modele, să supraviețuiască din instinct, să găsească soluții într-o lume ostilă, toate cu perspectiva unui deceniu de viață din momentul în care abia începi să o descoperi.

Și totuși, după luptele crâncene pentru dominație și supraviețuire din primele volume, acum apare și prima rază de speranță. Există adulți care au supraviețuit și există un doctor care vrea să descopere remediul acestei cumplite boli. Normal că abia dacă mai rezist de curiozitate… și nu știu cu ce se ocupă cei doi autori, dar sper să nu ne țină prea mult în suspans, căci la tv nu mă mai uit de multă vreme și puținul timp liber depinde de poveștile pe hârtie.

Povestea acestui volum însă se centrează mai mult pe relațiile dintre adolescenți, cu toate nuanțele lor. Așa că, dacă aveți acasă un (pre)adolescent turbat de vârstă, cartea i-ar fi mai mult decât utilă, nu numai pentru a identifica sentimente și reacții, pe care poate nu reușește să le definească singur, ci și pentru a da acea doză de „picioare pe pământ”, îmbinată cu responsabilitate, pe care fiecare o cam ignoră la această vârstă.

Dacă ar fi să numesc un singur lucru util pe care îl au de învățat, acesta este capacitatea de a judeca lucrurile din mai multe puncte de vedere, căutând avantaje și dezavantaje pentru a lua – sau nu – o decizie. Este o abilitate pe care copiii noștri nu o au, aceea de a calcula riscurile atunci când îți asumi o decizie. Normal că nu scrie negru pe alb, însă toate acestea se învață citind printre rânduri.

Cartea este disponibilă în librăria online a editurii Corint Junior, dar și în alte librării online, precum: Libris, elefant, cărturești, Humanitas, BookCity.

Cristina H.
Posted in Cărţi pentru copii, Editura Corint and tagged , , , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente