Bully-bullying-bullied

Urmând propriile-mi sfaturi, dacă nu poți să zici un lucru frumos, mai bine taci. Aseară lucrurile au luat-o razna pe minunatul grup de whatsapp al clasei noastre. Pe lângă faptul că detest la propriu acest canal de comunicare, acum aș fi spus lucruri pe care le-aș fi regretat cu siguranță…

De la începutul clasei a V-a (și am mai povestit, voi pune linkurile la articole recomandate), un băiețel nu pare să-și găsească locul în clasă. Nu, nu are niciun fel de cerință educațională specială. Doar că… deși din familie de intelectuali (căci pe vremuri, la sat, preotul, învățătorul și doctorul așa erau considerați), îngerașul mamei este de nerecunoscut la școală. Nu că vorbește în ore, ci ridiculizează, jignește la grămadă:  colegi, profesori, personal auxiliar. El e spaima tuturor. Profesorii școlii au început să fugă ca dracu de tămâie de clasa noastră, din cauza atmosferei care se creează la oră.

Normal, mi-am pus o sumedenie de întrebări:

  • De ce nu se ia nicio măsură? Avertisment? Mutare disciplinară la clasă paralelă? Scăderea notei la purtare? Slavă Domnului, toate regulamentele oficiale permit astfel de măsuri… Aici nu mai e vinovat copilul, ci adulții care ar trebui să strângă din dinți și să rupă pisica în două.
  • De ce mama lui nu face nimic?! Păi… simplu. Ea știe ce are acasă. Iar cine îi spune altceva, e o persoană rău intenționată, are ceva cu Domnul Goe, nu apreciază latura lui sensibilă.
  • De ce la fiecare ședință nu are niciun părinte prezent? Aaa, zău că aici aș vrea să știu răspunsul. Ok, ai mai mulți copii acasă. Dar când ți se tot spune că la școală sunt probleme, chiar nu îți poți face timp să apari??

Iris a avut mari probleme cu băiatul, care s-a transformat în judecătorul ei zilnic. De la ce adidași de ne-firmă are în picioare, la ce salam „de 2 lei” are în pachet și la te-miri-ce mai găsea. Copila nu-și putea lăsa nimic pe bancă, căci „din greșeală” odrasla noastră le dărâma. Dacă „din greșeală” e în fiecare pauză, atunci ar trebui să te cauți un pic la cap, părerea mea! A ajuns la soluții disperate. E mai mic de înălțime decât ea. Mi-a zis că nu mai rezistă și la un moment dat o să-l aranjeze de nu mai mișcă în fața ei. Nu, nu merge. Îți scade ție nota la purtare. Dacă lui nu i-a scăzut-o până acum, înseamnă că pe el cineva îl „apără”. Așa că am convenit amândouă să facă efortul fantastic de a-l considera invizibil. Normal că agresorul a simțit… Să fie ignorat era foarte dureros. Și a fost și mai dureros când Iris i-a închis ușa în față, cu comentariul că „nu mai e nimeni”, a forțat intrarea și a rămas cu degetele prinse la ușă…

Și ia ghiciți acum, cine s-a dus să plângă la mămica cum că „fata aia nouă și rea i-a prins intenționat degetele la ușă”?

Cam tot atunci, Iris a primit de la bunica un ceas cu lanț. L-a uitat pe bancă… ce s-a întâmplat? Minunatul nostru erou a vrut să „salveze” lanțul din mâna altuia, care intenționa să-l ia și să vezi ghinion, s-a rupt. Nuuu, el n-a făcut nimic, n-a tras. Nu conta că toți ceilalți copii spuneau că el l-a luat și l-a rupt. Așa că a mea a venit bocind acasă pentru o sârmă ieftină, dar era de la bunica… I-am zis că eu n-am ce să fac, eu mâna pe telefon să sun un părinte nu pun. Nu așa se face. Dacă vrea, vorbim cu diriga, să vină la școală, să discutăm acolo… Degeaba! Diriga nu îi face nimic și nici mama lui nu o să vină, că niciodată nu vine! Însă în lumea tehnicii, copilul a făcut rost de numărul de telefon al doamnei și i-a scris. Am lăsat-o să se descurce. Replica imediată a mamei a fost că nici ea nu-l lasă în pace, așa că de ce se plânge. Atât i-a trebuit scorpionului meu, să-l calci pe coadă. Și de nu i le-a înșirat pe toate câte le înghițise un an întreg. Finalul m-a lăsat rece… scuze prezentate, acceptate de copil… Dar urmarea a fost că cel puțin pe ea a lăsat-o în pace.

Morala ar fi că nu trebuie să te lași intimidat. Nu întorci celălalt obraz și iei atitudine.

Buuun… începe clasa a VI-a, ia ghiciți ce se discută la prima ședință, de la care, normal, mama lui lipsește? Orele la clasă sunt un coșmar. Diriga se plânge, dar pe bune că nu înțeleg, din moment ce catalogul îi aparține, și depinde doar de ea să aplice măsurile. Mai trece o lună de școală, și izbucnește scandalul pe grupul de părinți. Din cauza atitudinii lui, au fost arși la notă alți copii. (Nu comentăm aici că nu se pune 4 pentru că vorbești.) Dar aceste măsuri au scos în sfârșit din amorțeală câțiva părinți obsedați de note, care au început să le spună verde în față doamnei pe toate, începând cu negarea realității, cu lipsa de implicare, cu lipsa de respect… Numai în locul ei să nu fii, să înceapă ecranul telefonului tău să-ți distrugă imaginea despre copil, să vezi cum îngerul tău inocent se uită în ore la filme porno pe youtube și le arată și celorlalți… Ok, a primit  șansa de a încerca, o ultimă dată, să mai schimbe ceva.

Dar… dacă copilul era un bully veritabil, nici ceilalți părinți nu s-au lăsat mai prejos. V-am spus cât „ador” bisericuțele, vorbitul pe la spate…? Lucrurile se află… Nucleul clasei, cei vreo 20 care sunt împreună de la clasa I, s-au regrupat, pe lângă grupul „oficial”, în alt grup. Mă trezesc cu Iris  că mă întreabă ce se discută pe grupul „Anti-**”, unde ** e numele copilului, că vorbesc copiii despre ce reacții și comentarii au părinții, și aflu că se discută despre presiuni pentru plecarea copilului. Și atunci îmi pică fisa, de ce toate păreau așa coerente când au fost turnate în capul bietei femei. Știam că sunt grupuri „de făcători de cadouri de sărbători” și altele în care clar nu aveam ce să caut, însă constat că nici eu, nici alte mămici care au venit anul trecut în colectiv, nu suntem incluse în aceste discuții savante.

Ne dorim atât de mult să avem niște copii cu bun simț, sociabili, respectuoși, dar uităm să ne privim în oglindă să vedem ce exemplu le dăm. Ne facem dreptate singuri, dăm noi telefon „vinovatului” și îl punem la respect, nu cumva să urmăm calea normală – sesizat dirigintele, depus plângere dacă e cazul, așteptat răspuns oficial. Vorbim pe la colțuri și bârfim până nu mai putem. De sărbători nu mai știm cum să punem milioane grămadă, ca să îi facem pe oamenii ăia de la catedră să plesnească de jenă (și da, au plesnit, unii, care au returnat cadourile, dar nu toți!). Știm să fim ironici… Ne deranjează când ni se spune că avem cea mai mizerabilă clasă din școală, însă „copilul meu nu e servitor să facă curat.” Nuu, doar e nesimțit de-i pică din gură și prost crescut că nu ridică să pună la gunoi.

* * *

Gata, m-am răcorit. Mă mai gândesc dacă să scriu pe grup, dar e din categoria „csf, n-ai csf, n-ai cu cine”. O să văd partea bună a lucrurilor: nu-mi mai zumzăie telefonul ca apucatul, pe grupul oficial vor fi doar temele, se apropie sezonul sărbătorilor și n-are sens să te enervezi din cauza celor care au primit prea puțin de la ursitoare. Pentru ei s-au scris cărți, de genul „Minunii” lui Palacio sau „Charlie și fabrica de ciocolată”, de Dahl. Dar nu cred că le-au citit.

Dacă vi se par cunoscute evenimentele, sunt mama „copilului ăla ciudat, care citește tot timpul câte-o carte”. Da, am auzit-o și pe-asta… Doar că nu o forțez, citește de plăcere, și-a rupt deja 2 perechi de pantaloni alergând în pauze la joacă, merge la Cercetași și nu te-ar ocoli dacă pici în fața ei, e caldă și săritoare, doar cu câteva defecte: nu tolerează nesimțirea și nedreptatea… Uitam, mai strânge și gunoiul din toată clasa când e de serviciu, iar dacă nu e, își ajută prietenele care sunt. Nu consideră că-și murdărește mânușițele, nici că e servitoare, ci doar că-și îndeplinește sarcinile.

Dacă ați avut răbdare, și ați ajuns până aici, dau un bănuț pentru gândul dumneavoastră! Mai jos puteți comenta.

Cristina H.
Posted in Cu si despre nazdravanii mei, De-ale școlii and tagged , , , .

9 Comments

  1. Vaaaiii, esti in aceeasi situatie, cu cateva diferente, parintii vin amandoi la sedinte, niciodata nu e el de vina, doar ce am fost chemata la ”raport” la scoala, ca odorul lor toata ziua este batjocorit si maltratat la scoala! Situatia e exact invers! Dar atat de limitati si creduli in minciunile lui ”Petrica” incat te umfla nervii… Dar la mine e etapa I, clasa a V a, dar povestea e inca de la gradinita, stii cum e, pe ideea ca sunt copii si se mai cearta, dar se impaca. In fine, am luat atitudine si au fost surprinsi, ca de la mine nu se asteptau…, dar mi-a trantit o replica super faina, ”se vede ce educatie proasta ii dau”. Am vazut negru in fata ochilor!!! I-am zis copilului meu sa il ignore complet, ca si cum nu e prezent, raspunsul lui ”Petrica” a fost sa-i arunce penarul in cap lui Alex, penarul lui fiu-meu… Despre Iris, bravo ei si sunt sigura ca va lasa lumea un pic mai buna!!!

    • Tocmai asta se spune prin toate campaniile anti-bullying. Există o limită în „se mai joacă”, aceea că amândoi trebuie să fie de acord cu jocul. Când unul se simte prost, ceva e în neregulă…
      Iris… e cam războinică. Încă lucrăm la „nu ne facem singuri dreptate”, dar ajungi să vezi negru în fața ochilor și să nu mai judeci… o înțeleg, o ascult… și sper să am idei de rezolvare.

  2. Copiii mei sunt mici, la grădiniţă. Dar de un an de când au început, am acest sentiment: multe s-ar schimba, poate chiar în sistemul de învăţământ, dacă noi, părinţii, am fi ceva mai implicaţi şi dacă am reuşi să creştem odată cu copiii noştri. Unii se bat cu pumnii în piept că ei nu citesc cărţi despre creşterea copiilor, că nu îşi cresc copiii din cărţi. Dar tocmai de acolo poate ar fi un punct de plecare pentru ei. Mi se pare atât de evident faptul că din punct de vedere emoţional suntem rămaşi la nişte stadii de grădiniţă..
    Nu am ajuns acolo (la şcoală) dar am simţit articolul tău cuvânt cu cuvânt..Felicitări pentru modul în care îi creşti! 🙂

    • Cum îi cresc pe ai mei e una…
      Problema acum e cum ii cresc pe ai altora, la școală.
      Toți spun ca școală te educa… Dar nimeni nu îți spune cum sa o faci. Știu ca anul acesta va trebui sa insist și sa creez mai multe situații de dileme morale, insa mi se pare acum misiune imposibila.
      Din acest motiv ceream sfaturi, sugestii… Poate nu trebuie sa reinventez roata.

  3. Bună ziua. Asemenea comportamente se regasesc la copii inca de la grădiniță sau la clasele primare. Vina cea mai mare o are doamna de la catedra …. la intrarea in clasa pregatitoate eu cand descopar astfel de specimene nu fac altceva decât „discutii zilnice” cu parintii sau cine vine sa l ia (bineînțeles in timpul meu liber, la final de ore). In fata celorlalți copii si parinti nu l voi denegra si nici barfi dar dupa un an de zile mami si a luat odorul si l a transferat la alta scoala pe motiv ca „doamna nu il intelege si nu reuseste sa găsească o metoda si pentru el” 😊. Mult succes!

    • Dacă elevii sunt lăsați sa copieze și comportamentul tolerat, clar e vina profesorului.
      Însă nu caut vinovați. Caut idei. Cum sa lucrez cu ei ca sa își însușească comportamentul corect???

    • Dacă elevii sunt lăsați sa copieze și comportamentul tolerat, clar e vina profesorului.
      Însă nu caut vinovați. Caut idei. Cum sa lucrez cu ei ca sa își însușească comportamentul corect???

  4. Si eu sunt mama unei fetite timide, ” tocilare” ,terorizata pentru ca invata, citeste si este privita de profesori ca fiind un elev foarte serios si muncitor. Ghinionul ei este ca mama e colega doamnelor profesoare iar replica este mereu aceeasi: „Ai notele astea pentru ca maica-ta e aici in scoala!” „Sa nu mai ridici mana, ca pe noi nu ne asculta niciodata nimeni!”. Recunosc ca a trebuit sa o invat sa le raspunda celor care o agasau, pentru ca plangea zilnic. La cea mai mare agasare (cu teme sexuale…) n-am mai rezistat si m-am plans dirigintei si profesorilor. S-a lasat cu mustrari dar nu va pot descrie ura din privirile parintilor, cu toate ca li s-a explicat ca la fel ar fi procedat pentru orice alta fetita( si s-a dovedit ca erau si alte fete nemultumite). Acum s-au unit toti si au poreclit-o din nou: Tyrex. Ea iubeste dinozaurii si toate animalele, dar e prea mult sa auzi de cand intri pe usa clasei:”A venit Tyrex!” si la fel toata ziua. Am invatat-o sa se ridice in picioare la ora de dirigintie si sa spuna. A facut asta si s-a descoperit ca erau si alti elevi in situatia de a avea o porecla nedorita, dar nu spun. Din nou masuri. Problema e ca in mintea mea deja se lupta dascalul cu parintele: metode didactice versus metode dure, gen :”Vrei sa poti merge linistit pe drum spre casa? Vezi ca are si parinti!” (recunosc, am aplicat si metoda a doua, tinandu-l „prieteneste” de dupa umeri)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente