Colțul viu al clasei

În clasele primare, din cauza suprapopulării școlilor – și nu pentru că mergeam eu la școală de fițe, dar la noi chiar erau mulți copii arondați – s-a învățat și în trei schimburi. Normal că am ajuns să învățăm și în laboratoare… că doar nu era să rămână goale.

În clasa a patra am ajuns în laboratorul de biologie. Era perfect pentru orele de arte, căci aveam chiuvetele la îndemână. Am învățat atunci alcătuirea internă a corpului uman, pentru că, nu știu cum se făcea, dar mulajului îi picau organele și până venea doamna trebuia să le așezăm repede la loc. Puzzle 3D, ce știam noi! Dar peste toate planșele și mulajele care mi-au trezit o curiozitate timpurie pentru anatomie, cireașa de pe tort era acvariul cu broasca țestoasă. Normal că n-a mâncat săraca doar ce era în meniu, dar vânam orice tip de muscă îndrăznea să intre în clasă ca să o vedem cum deschide gura și înghite. Deschidea ea gura și la creioanele cu gumă… dar… nu comentăm.

Mi-am dorit mult să am în clasă un „colț viu”. Am o mulțime de plante, deși trebuie să duc, când mai cresc, mimozele și ghiveciul cu ghiocei, deocamdată plin cu trifoi. Dar proiectul eram mai amplu. Trebuia musai și un animăluț. Hamsterii mi s-au părut cei mai la îndemână. Am avut noroc cu M., băiețelul ei s-a plictisit de hamsterii pe care i-au luat acum vreo doi ani, și voia să îi dea ca să facă upgrade la papagal. Așa că am primit cadou pentru clasă doi hamsteri, cu o cușcă complet utilată. Pufoșeniile, mici și drăgălașe, au o mutriță care te bine-dispune instant.

Prima lor zi de școală

Vinerea trecută copiii s-au asigurat că mă țin de cuvânt și luni „vin hamsterii”. Prima oră luni – joc și mișcare, afară. Dezamăgire maximă, mai ales pentru cine n-a venit cu 5 minute măcar mai devreme și a zărit doar cușca în timp ce lăsa ghiozdanul. Pauza la noi trece repede, cu jumătate din copii lipiți de cușcă (că nu au toți loc). Dar primele pauze au fost filmați, fotografiați, trimiși părinților, de nici eu nu am atâtea poze cu ei. Se suie pe roată? Poză! A coborât? Poză! Nici nu m-am agitat, știu că până nu își vor satisface curiozitatea nu îi vor slăbi. Deocamdată încercăm să facem mai puțină gălăgie, ca să nu-i stresăm.

La 7.40 când intru în clasă apuc să-mi trag sufletul, căci la 7.45 avem cele 5 minute de mângâiat hamsterii. Cine nu nimerește în aceste 5 minute… pierde șansa zilei. Scot câte unul, îl pun în cutiuța de transport, pe care o dau de la unul la altul și mângâie (stresează) viețuitoarea. Dacă aud certuri că X îl mângâie mai mult decât Y, hamsterul intră imediat în cușcă și cușca se urcă pe dulap, de unde, normal, nu se mai văd aproape deloc. Așa că sper să-și rezolve singuri problemele. De hrănit îl hrănește elevul responsabil al zilei, împreună cu mine. Unul dintre cei 4-5 din echipă, depinde cum își împart sarcina. Le pot aduce mere și legume, lucrăm încă la „cât mănâncă un hamster mic”.

Acum avem o problemă cu cei curioși de la celelalte clase. Mai avem frățiori mai mici, care au venit de mână cu cei de la mine din clasă, că vor și ei să-i vadă. Bifăm și părinți curioși. Avem atracție, nu glumă!

Ieri am dat temă la română: cum să îi cheme, de ce ai ales numele, cui i se potrivește, căci doar sunt doi. Aștept să fac lista de nume, să votăm. Însă îmi dau seama că eu chiar habar n-am ce comportament au hamsterii! Copiii știau care doarme, unde doarme, cât doarme, ce roată preferă, pe care parte a cuștii stă de obicei. Își fac griji că nu are nimeni grijă de ei în weekend… ooo daaa, de parcă în concediu când le lăsam mâncare pentru o săptămână pățeau ceva… Dar i-am liniștit că este paznicul care se va ocupa cu siguranță.

Până la episodul următor… am de răspuns la o singură întrebare: Doamna, cât de cuminți trebuie să fim ca să ne luați și pește?? 

Cristina H.
Posted in De-ale școlii.

4 Comments

  1. cât de tare! o pisica nu vreţi? :)))
    tare imi place ideea cu un colţ viu al clasei. la gradiniţa la Dante era un acvariu la o grupa si mi se parea asa de frumos.

    • Ooo da, nici n-ai idee ce devreme ajung acum copiii la școală, căci „sesiunea de mângâiat hamsterii” e la 7.45 😀
      Mai am 1-2 întârziați, mai puțin pasionați de animale :))…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente