Dragă profesore Einstein – editura Humanitas

Dragă profesore Einstein - editura HumanitasȘtiați că, acum 137 de ani, pe 14 martie 1879, se năștea Albert Einstein? Ei bine, nici eu nu știam, am aflat acum câteva zile, când Andrei îmi povestea ultima sa lectură: Dragă profesore Einstein. Din corespondența lui Albert Einstein cu copiii… O lectură ce i-a schimbat cumva modul de a-l privi pe ilustrul savant. Mi-a povestit, pe larg, ce-a citit, însă nu faptul că a aflat mai multe despre o mare personalitate mi s-a părut interesant, ci faptul că a descoperit latura sa umană.

În cunoaștem toți, dintr-o singură imagine, savantul cu părul vâlvoi, și privire mai presus de noi, muritorii de rând. Însă nu știm că a fost evreu, în perioada nazistă. Nu știm că, de exemplu, în școala primară s-a luptat cu dislexia, nu știm că avea un enorm de fin simț al umorului, care a ajuns, peste veacuri, până la noi…

Volumul lui Alice Calaprice adună, pe lângă eseul despre viața savantului, scris de Robert Schulmann, scrisori pe care Einstein le-a primit de la copiii din toată lumea, multe dintre acestea având în carte și replica omului de știință. Pe lângă acestea, volumul este ilustrat cu un mic album foto, instantanee din viața cercetătorului, începând cu copilăria. Descoperim aici un om jovial, iar în cele în care apare alături de copii, în ciuda calității de tipar a fotografiilor, și nu foto, figura lui radiază alte sentimente.

Trecând apoi la scrisori, acestea sunt uimitoare. Copiii îi scriau să-l întrebe lucruri banale, de la „de ce cade un pom”, „când s-a născut”, sau pur și simplu să-i ceară o fotografie cu autograf! Ori să-i trimită un desen cu un tort, la aniversare… Și copiii erau de ciclu primar, sau mai mari… Einstein era „celebru” în epocă. N-am putut să nu simt un gust amar. Oare dacă i-aș întreba azi, la școală, pe copii… ce savant în viață cunoașteți? și ce întrebare i-ați pune? ce s-ar întâmpla? S-ar bloca?

Dragă dr. Einstein, 

Aș vrea să știu ce e dincolo de cer. Mama mi-a spus că dumneavoastră mi-ați putea spune. 

Al dumneavoastră devotat, Frank (p. 180)

[…]În urma unui vot, ne-am luat numele de „Juniorii Einstein”, deoarece vă admirăm cu toții foarte mult. Și am vrea să mergem pe urmele dumneavoastră. Ne permiteți să vă folosim numele?[…]

N-am să comentez mai mult decât o fac fragmentele de mai sus. Însă mă bucur enorm că această carte a ajuns în mâinile noastre. Întâmplarea a făcut așa, căci probabil altfel nu i-aș fi acordat prea multă atenție.

Volumul are 240 de pagini, copertă cartonată, și este disponibil la librăria Humanitaselefant (transport gratuit în punctele de ridicare menționate în listă, în București la Universitate-Metrou și Piața Unirii), eMag,  Libris (transport gratuit la orice comandă), librarie.net.

Cristina H.
Ultimele postari ale lui Cristina H. (vezi toate)
Posted in De-ale casei and tagged , , , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente