Atelier filigran la Gaudeamus – 2015

Cred că este prima dată toamna aceasta, de când organizez atelierele împreună cu editura Casa, când s-a întâmplat ca din prima zi să epuizăm rezervările. Regret că nu am putut onora toate cererile sosite, ar fi trebuit să mai organizez încă un atelier pentru a putea răspunde tuturor. Mulțumesc cu această ocazie și celor care m-au anunțat în timp util că se retrag, și am putut da șansa altor copii să participe. Dar nerăbdarea celor mici mi-a dat și mie emoții în plus, mai ales că am riscat, ca de obicei, să fac lucruri pe care puțini au curaj să le încerce, să le dăm copiilor o șansă de a arăta că pot.

Scepticismul a fost și de partea noastră, a organizatorilor, și în ciuda optimismului meu, tot am pus în bagaj trusa de prim-ajutor și extra-cantitate de bandaje, din cele cu imprimeuri, pentru copii. Ca să nu mențin suspansul, nu a fost nevoie de ele, nimeni nu s-a tăiat, înțepat, accidentat, timp de o oră și jumătate cât copiii au stat cu cutterele în mână, și au decupat aproape singuri.

Părinții au înțeles că trebuie să-i lase să lucreze singuri, că nu au nimic de câștigat dacă o fac în locul lor. Da, a fost trist pentru copii, s-a lăsat și cu lacrimi, hârtia era nărăvașă, se rupea uneori mai mult decât se lăsa tăiată… Dar nu am schimbat decât o singură fișă. Au cerut ajutor, au primit pe ici pe colo, și au tăiat! Pentru unii dintre ei, era prima dată în viață când foloseau unealtă de tăiat, nici cuțit nu au mai manevrat până acum. Sper că părinții și-au făcut cu această ocazie un pic de curaj să încerce proiecte de genul acesta.

Am început activitatea cu normele de protecție a muncii, ce avem voie și ce nu să facem cu „creionul de tăiat”. Am repetat, căci media de vârstă a fost 6-8 ani, și copiii au fost mai mult decât ascultători. Primul pas a fost o mică fișă de antrenament, cu câteva forme, pe care să exerseze presiunea pe cuțit și menținerea direcției. În momentul în care tehnica era relativ înțeleasă au trecut la brăduț. Am ales acest model pentru că poate fi tăiat doar cu linii drepte, și este foarte potrivit pentru începători, sau mai bine spus pentru „debutanți”. Probleme foarte serioase a ridicat poziția în care e ținută unealta de scris, coordonarea acesteia depinzând foarte mult de acest lucru. Și aici mai trebuie lucrat… în ultimul timp greu găsești copii care țin corect creionul. Nu înseamnă că nu scriu, sau că nu se descurcă, ci că mâna stă tensionată într-o poziție inconfortabilă, și obosește mai repede. Nu este un impediment pe termen scurt, și veți vedea din filmulețul de mai jos că se poate, însă nu încurajez acest mod de lucru.

Am filmat-o pe una dintre fetițe, debutantă 100% cu această tehnică, dar care a înțeles foarte repede ce are de făcut. Am admirat-o însă pentru modul în care a înțeles să-și ușureze munca, răsucind de fiecare dată modelul pentru a tăia în poziția cea mai convenabilă. Vă sfătuiesc s-o urmăriți. Filmul nu este prelucrat, viteza de lucru este cea reală.

Nu am terminat brăduții, nici nu mi-am propus acest lucru, din moment ce, într-o oră, trebuia să ne însușim tehnica, să o exersăm, și apoi să terminăm un proiect amplu. Am avut însă timp să le explic, și copiilor, și părinților, cum să finalizeze acasă proiectul. (Și sper să apară online și poze cu proiectele finalizate!)

Regret că nu am avut timp aproape deloc să pot sta de vorbă cu părinții, și am fost nevoită să limitez drastic conversațiile. Sper însă ca prin intermediul blogului să putem continua discuțiile. Am ales câteva din pozele realizate la atelier, și voi trimite arhiva pe mail părinților care doresc, și lasă în acest sens un mesaj la acest articol.

În încheiere, mulțumesc editurii Casa, organizatorul evenimentului, care ne-a pus la dispoziție pentru decupat modelele publicate în numărul 119 al colecției „Idei creative”. De asemenea, mulțumiri și magazinului online Tribeka, pentru cadourile oferite copiilor participanți la atelier: un set creativ cu Moș Crăciun și ren, de asamblat. O surpriză plăcută a venit și din partea organizatorului, Romexpo, care le-a oferit copiilor și câte un suc la cutie și o plasă cu dulciuri, în avans pentru Moș Nicolae.

Felicitări speciale copiilor, care s-au ambiționat și au rezistat până la final!

Foto: Triaxon.ro

Cristina H.
Posted in Evenimente and tagged , , , , , .

2 Comments

  1. Este prima data cand particip cu elevii mei la un atelier organizat de dumneavoastra, dar, cu siguranta nu va fi ultimul. Noua, adultilor, dar si piticilor, ne-a placut mult modul de lucru. Speram sa mai colaboram si sa realizam lucrari deosebite impreuna cu dumneavoastra!
    Va rog sa-mi trimiteti si mie fotografiile de la activitate!
    Multumesc si succes in continuare!

    • Bun, acum încep să înțeleg relațiile care se stabileau la măsuța din dreapta. 🙂
      Colaborările se pot face și în afara târgurilor oficiale, putem discuta dacă doriți.

      Vă trimit imediat și arhiva, cu mențiunea că nu am sortat pozele… le ștergeți pe cele de care nu aveți nevoie 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente