Vacanța de vară cu teatrul Excelsior

V-am mai povestit despre spectacolele teatrului Excelsior cu ceva vreme în urmă, când am fost la MOMO (detalii aici). Revin asupra evenimentelor care se desfășoară aici cu trei momente, din această lună, și care, dacă nu se pot pune în totalitate în aplicare acum, cel puțin pot contura ușor programul de toamnă.

ratusca_cea_urata_excelsior

La începutul lunii am fost invitată cu Iris la Rățușca cea urâtăSpectacolul este recomandat copiilor între 4 și 10 ani, dar cred că poate fi accesibil cu ușurință până la 12 ani. Poate vi se pare că povestea este arhi-cunoscută, și că punerea în scenă nu ar aduce nimic nou… însă spectacolul va depăși orice așteptări aveți în acest sens. Ion Bechet (Rățoiul) reușește să le deschidă celor mici o nouă perspectivă asupra a ceea ce simte și-și dorește un suflet respins de ceilalți, marginalizat și umilit, și în pielea personajului se pot regăsi mulți dintre copii. Nu este deloc ușoară lupta ce se duce între ceea ce este corect și ceea ce „dreptatea” altora impune, o oglindă a vieții noastre de azi. De aceea am spus că recomandarea poate merge până la 12 ani. Nu vă orientați după titlu, care ar putea sugera că este și pentru copii mai mici. Limbajul, numărul de personaje ce trebuie urmărite, durata piesei, nu o recomandă copiilor foarte mici, cu atât mai puțin bebelușilor! (Puteți să mă considerați răutăcioasă, însă teatrul este o instituție, nu un loc de joacă. A merge cu bebelușul în sală, a deranja un rând întreg să tot intri și ieși când începe să plângă, respectiv să adoarmă, mi se pare lipsă de bun simț. Ceilalți – deranjații – au plătit acolo un bilet pentru a viziona un spectacol, nu pentru a fi „înțelegători”. Vă recomand să țineți cont de faptul că libertatea fiecăruia se întinde până acolo unde întâlnește libertatea altuia.Tom-Sawyer Excelsior

Al doilea moment – un spectacol pentru copii mai mari, Thomas Sawyer (Recomandată 10-18 ani.) Exasperată de neputința mea de a-i deschide lui Andrei gustul pentru lecturi „de odinioară”, m-am bucurat când am văzut piesa în programul stagiunii. Știu deja că ambii mei pitici agreează trupa de la Excelsior, în primul rând pentru că sunt foarte tineri, apoi pentru că pun foarte multă pasiune și entuziasm în ceea ce fac. Nu le-am spus decât că mergem la teatru… Când a auzit și la ce anume, mai că s-ar fi întors din drum. Dar la final mi-a spus că i-a plăcut mai mult decât Momo… ceea ce spune enorm, căci acolo a fost încântat. I-am povestit că piesa nu reușește decât în mică măsură să preia savoarea poveștii, și acum a rămas să o citească. Ce mi-a plăcut mie la piesă? Spectacolul în sine, muzica, și mai ales ceea ce-au reușit să pună în scenă cu ajutorul tuburilor (apar și în poză). Mergeți neapărat! Iarăși, țineți cont de vârstă. Limbajul este pentru copii mai mari, la fel ca și dialogurile. Dacă nu respectați recomandarea, s-ar putea să aveți de explicat mai mult decât vă doriți 🙂 … Lângă mine, în sală, a fost o fetiță de cca 4-5 ani, care nu a făcut decât să întrebe: de ce sare? de ce strigă? ce vrea să facă?, încât am profitat că existau câteva locuri libere mai în spate și am preferat să ne mutăm.

vacanta-excelsiorAl treilea moment este acțiunea pe care teatrul Excelsior a demarat-o în această vară pentru copiii din București, sau cei aflați în vizită: Vacanța de vară cu Excelsior, un program de teatru și activități în aer liber, cu intrare liberă. Am încercat să găsesc un program mai cuprinzător, pentru toată vara, însă nu am reușit. Până weekendul acesta, evenimentele se desfășurau în piațeta din fața teatrului, însă începând cu weekendul următor, activitățile se mută în parcul Carol, pe aleea principală, între orele 18:00-22.30. Detaliile le puteți verifica direct pe pagina de facebook a teatrului, unde apar postate evenimentele create în acest sens. Am prins unul din momentele din piața de lângă teatru, înainte de a intra la Thomas Sawyer, și m-am bucurat să văd că publicul mic era destul de numeros pentru ore atât de matinale în vacanță. Sper ca și parcul Carol să fie la fel de accesibil ca centrul Capitalei.

Vineri, 3 iulie
21.00 – Film: Zuzuc. Un film de Gheorghe Naghi.Cu: Colea Răutu, Ovidiu Moldovan, Horatiu Malaele, Cristina Deleanu, etc.

Sâmbătă, 4 iulie
17.30 – 18.30 / Miți și Piți (Compania de Teatru GestualArt)
18.30 – 18.40 / Întâlnire cu Vrăjitoarea Mlinda
18.40 – 19.10 / Music – Recitalul micilor artiști ai Școlii de muzică Crina Mardare
19.10 – 19.50/ Spectacol: Peripetiile clownilor Ku şi Tu (Trupa HODORONKTRONK)
19.50 – 20.00/ Întâlnire cu Vrăjitoarea Mlinda
20.00 – 20.10 / Music – Ştefania Spanache
20.10 – 20.15/ Întâlnire cu Vrăjitoarea Mlinda
20.15 – 20.35 / Spectacol: Magazinul cu jucării (Clubul de Teatru pentru Copii Mezzetino) 20.35 – 20.40/ Întâlnire cu Vrăjitoarea Mlinda
20.40 – 21.00/ Moment muzical: De ce ne plac poveştile. Invitată solista Natalia Guberna
21.00 – 21.05 / Întâlnire cu Vrăjitoarea Mlinda
21.05– Film: Aventurile lui Babuşcă. Un film de Gheorghe Naghi.Cu: Horia Zugrăvescu, Mihai Mereuţă, Amza Pellea, Gabriel Nacu, etc.

Duminică, 5 iulie
18.00 – 18.15 / Întâlnire cu Vrăjitoarea Mlinda
18.15 – 18.35 / Spectacol: Magazinul cu jucării, Clubul de Teatru pentru Copii Mezzetino
18.35 – 18.45 / Întâlnire cu Vrăjitoarea Mlinda
18.45 – 18.55 / Music – Ştefania Spanache
18.55 – 19.40/ Spectacol: Ridichea uriaşă (Trupa HODORONKTRONK)
19.40 – 19.50/ Întâlnire cu Vrăjitoarea Mlinda
19.50 – 20.20 / Music – Recitalul micilor artiști ai Școlii de muzică Crina Mardare
20.20 – 20.50 / Spectacol: Magicianul Antonio și bagheta sa minunată
20.50 – 21.00 / Întâlnire cu Vrăjitoarea Mlinda
21.00 – Film: Zuzuc. Un film de Gheorghe Naghi.Cu: Colea Răutu, Ovidiu Moldovan, Horatiu Malaele, Cristina Deleanu, etc.

Vacanță plăcută!

PS: Încă o regulă de bun-simț: dacă se anunță că fotografiatul/filmatul sunt interzise, abțineți-vă! E de prost gust s-o faceți, mai ales și cu blitzul, și pe toată durata spectacolului… Poze (cum este și cazul celor din articol) puteți găsi destule pe site-ul teatrului, sau pe pagina lor de facebook, și la un nivel calitativ pe care nu-l veți atinge niciodată cu un telefon!

Cristina H.
Posted in Idei pentru timpul liber and tagged , , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente