Noaptea muzeelor 2015

web

 

Anul acesta – ca în fiecare an dealtfel, ne pregătim cu entuziasm pentru Noaptea Muzeelor. Concluzia la care am ajuns demult, aceea de a nu vizita efectiv muzee în această noapte, rămâne în picioare, și selectăm din lista pusă la dispoziție expozițiile mai interesante.

Înainte de a trece la „atracțiile” de anul acesta, am observat că evenimentul din 16 mai este însoțit de un protest la care subscriu toate muzeele: acela contra retrocedărilor locațiilor ce găzduiesc unele muzee, sau a pieselor ce fac parte din colecții. Mi-am amintit cu tristețe de ultima vizită la Muzeul Literaturii Române, și chiar la Noaptea Muzeelor de anul trecut, când acesta a fost pentru ultima dată deschis în locația din Piața Romană. Momentan nu știu nimic despre relocare.

noaptea_muzeelor-12

(Ca o paranteză, în aceeași situație minunată se află și Biblioteca Pedagogică de la Cișmigiu, vila fiind restituită proprietarilor, iar fondul pedagogic pus la cutie și inaccesibil publicului, la BCU). Sub titlul Priveşte arta! Arta te priveşte!, Muzeul Național de Artă al României propune publicului, pe lângă vizita în Galeria Naţională deschisă în nocturnă, un periplu mai puţin obişnuit într-o Galerie de (ne)uitat. Aceasta va cuprinde simbolic ramele câtorva dintre tablourile ieşite din patrimoniul muzeal în urma unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.

Însă… ce-am zărit pe listă: în premieră, Muzeul Băncii Naționale a României ne așteaptă cu o expoziție de lingouri, la 135 de ani de la înființarea băncii. Nu că ar fi multe, nu că aurul are o magie fantastică de atragere, dar n-am văzut în viața mea un lingou veritabil. Prezentarea lingourilor de aur va fi însoţită de proiecţii luminoase pe fațada băncii, un film documentar în temă, precum şi informații despre aur de tip „Ştiaţi că…” (despre exploatarea zăcămintelor, rezervele de aur ale lumii şi băncilor centrale, utilizări ale aurului etc). Ce mi-a atras atenția este „Muzeul Băncii”, habar n-aveam că există un astfel de muzeu, și sunt foarte curioasă în ce condiții se vizitează.

Muzeul Antipa va fi probabil ca aproape în fiecare an centrul atracției pentru copii. Se va vizita, contra cost, expoziția de păianjeni și scorpioni, la care vrem să ajungem, dar nu cred că pe înghesuiala de noapte, și vom alege o zi mai „liberă”. Programul activităților propuse este:

  • Vizitarea traseului special intitulat „Istoria lumii vii în 10 exponate”;
  • Vizitarea expoziţiei de fotografie „Luminile Nordului – Aurora Boreală în Insulele Lofoten”;
  • 19.45, 20.45, 21.45: Atelier de creație nocturnă cu imaginație: lilieci și bufnițe (grup ţintă: 5 – 10 ani) ;
  • 20.00, 21.00: Atelier Provocarea Lego® (grup ţintă: 7 – 11 ani) ;
  • 23.00: Colectare entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale sub coordonarea specialiștilor din muzeu (grup ţintă: 7 – 18 ani) ;
  • 23.00: Interceptarea liliecilor din grădina Muzeului „Antipa” cu ajutorul detectorului de ultrasunete sub coordonarea specialiștilor din muzeu (grup ţintă: 7 – 18 ani).

La insecte și lilieci am fost deja în anii trecuți, este o experiență interesantă, dar aveți nevoie de timp și răbdare. Insectele nu se dau ușor prinse, și în nebunia de oraș cam greu cu atras liliecii.

dsc_0238

Tot nou intrat în circuit cred că este Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică Minovici”, nu l-am remarcat în anii trecuți. Fiind mic și discret, mă gândesc serios să-l strecor pe listă.

Muzeul Municipiului București aduce o listă întreagă de locații și case memoriale, pe lângă sediul cunoscut de la Universitate și Curtea Domnească: Theodor Aman, Victor Babeș, C.C. Nottara și nu numai.

La Muzeul Național de Istorie se vizitează, ca de obicei, tezaurul și Columna… până când vom vedea renovată expoziția permanentă va mai curge multă apă pe Dâmbovița. Copii sunt așteptați cu ateliere creative – colorat șcene de pe columnă și confecționarea din carton decupat a streagului cu cap de lup al dacilor (tema este repetată din anii anteriori), între orele 17-19, apoi la 20, pentru 15 min, un spectacol de balet, realizat de elevele Liceului de Coregrafie Floria Capsali din Bucureşti, și un concert de muzică vocal-simfonică susţinut de elevii Colegiului Naţional de Arte Dinu Lipatti din Bucureşti, 21.00 – 21.45, un boment de reconstituire istorico-militară realizat de Asociaţia Tradiţia Militară, Preşedinte Mircea Emilian Stoica: demonstraţie de mânuiri de arme, depunere de jurământ, prezentarea drapelului şi a ţinutelor militare (uniformă, armament, echipament aflate în dotarea Armatei Române în timpul Războiului de Independenţă) – dar nu mi-e foarte clar la ce oră, și un concert cu muzică de promenadă susţinut de Fanfara Jandarmeriei Române, sub îndrumarea dirijorului Lt. Col. George Preda – 22.30 – 23.00.

dsc_0218

Un program frumos se anunță și anul acesta la muzeul George Enescu, cu atelierele origami susținute de A.C.T.O.R., dar și un program de concerte pentru melomani, pe care le puteți vedea în pagina dedicată muzeului.

La Foișorul de Foc – muzeul pompierilor, am ratat anul trecut să ajungem. Dar fanfara și autospecialele sunt și anul acesta, așa că sperăm să ajungem și să le studiem puțin.

Muzeul Tehic D. Leonida are anul acesta un program mai plin de evenimente, însă cel mai „atrăgător” este cel de reciclat piese de bicicletă și transformarea lor în… bijuterii. Nu știu dacă voi ajunge până în parc, dar sunt fooarte curioasă cum arată cerceii din lanț de bicicletă! Vizitatorii sunt așteptați și cu un concurs, „Tu descoperi Muzeul Tehnic! Noi te descoperim pe tine!”, în care vom fi postate fotografiile celor care se vor fotografia în incinta MNT şi vom fi puse pe facebook. Fotografia care va strânge cele mai multe like-uri în 24 de ore va fi premiată cu o cameră video.

Nu am găsit încă detalii de la Muzeul Bellu, partea cea mai distractivă a nopții muzeelor de anul trecut, încă foarte vie în amintirea copiilor, și în niciun caz cu aspecte macabre! În schimb observ că a intrat în circuit și Muzeul Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia, fiind deschisă și ghețăria, și cuhnia, pe care nu-mi amintesc să le fi vizitat împreună cu palatul. Între orele 18 – 24 se asigură transport tur-retur de la stația de metrou Piața Victoriei, cu autobuze care pleacă din 30 în 30 de minute, dar nu-mi este foarte clar dacă și transportul este gratuit.

Arhivele Naționale organizează o expoziție foto, Sport și educație fizică în România până în 1945, deschisă începând cu ora 20, Hanul Gabroveni îl puteți vizita în cadrul Romanian Design Week (expoziție parțial deschisă și la Aeroportul Henri Coandă), la Biblioteca Centrală Universitară sunt tururi ghidate la expoziția de carte și machete Hai la Luminotecă!, la Artmark vor fi expuse capodopere de Nicolae Tonitza din colecţii private.

Observatorul Parcului Natural Văcărești își deschide porțile nocturne pentru toți iubitorii de natură, pentru pasionații de fotografie într-un spațiu în care se desfășoară evenimente educative, științifice și de comunicare dedicate zonei umede Văcărești. În cadrul Observatorului, cei interesați pot avea contact cu biodiversitatea urbană și pot schimba idei cu specialiști în protecția mediului. Vizitatorii vor putea admira întreg ecosistemul de la etajul 17 și se vor putea delecta cu o expoziție de fotografie a Parcului Natural Văcărești. Vizitele se programează la adresa observator.vacaresti@yahoo.com, în limita locurilor disponibile.

Dacă ați parcurs deja programul de pe site, și am ratat ceva, aștept sugestii. Altfel vă recomand să dormiți sâmbătă după-amiază!

PS: de citit neapărat – ce nu mi-a plăcut în Noaptea muzeelor 2014

Cristina H.
Ultimele postari ale lui Cristina H. (vezi toate)
Posted in De-ale casei and tagged .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente