Floricele cusute – martisoare

Am afirmat că putem confecţiona mărţişoare aproape din orice material. Însă de când am deschis acest blog am avut o sensibilitate deosebită pentru temele de cusături, şi am încurajat întotdeauna părinţii să îşi facă curaj să le arate copiilor acul încă de mici. Asta nu pentru că lucrul manual are o deosebită valoare educativă, este generator de îndemânare, dezvoltă ingeniozitatea, trezeşte bucuria şi mândria la acela care îşi vede lucrarea ieşind din propriile mâini. Practic lucrul manual este indispensabil pentru a rezolva problemele simple de zi cu zi. Poţi fi campion IT, dacă eşti sus pe munte şi ţi s-a rupt rucsacul, nu vei avea o baghetă magică cu „touch” ca să rezolvi problema. Sau să faci un nod, să legi şireturile…

Am propus destule modele – deşi nu atât de multe pe cât mi-aş fi dorit eu!! – din care puteţi alege. Mi-aş dori să am mai mult timp pentru a pregăti astfel de provocări pentru copii… aşa că nu am ratat ocazia acum, de mărţişor, să adaptez un model propus acum două veri, prin miniaturizare şi transformarea mandalei într-o floricică, perfectă pentru un mărţişor. Puteţi descărca pentru imprimantă fişierul disponibil aici, şi printaţi pe carton. Culoarea de fundal – după preferinţe. În exemplele de mai jos am folosit şi fundal negru, însă pe acesta nu puteţi printa. Am printat pe alb, şi am perforat cu acul două coli simultan. Nu am trasat liniile îndrumătoare, pentru a nu strica aspectul , însă sper ca explicaţiile ce vor urma să vă fie de ajutor. Puteţi exersa, dacă doriţi, pentru început modelul de vară pe care l-am menţionat mai sus, veţi înţelege mai uşor sistemul de lucru.

Modelele propuse sunt simple, cu o singură culoare, sau cu două culori îmbinate ori surprapuse. Se coase de preferinţă cu bobin colorat de bumbac, cele mici ca mingea de ping-pong de la mercerie. În teorie, se strasează din punctele indicate corzi în interiorul cercului, toate de aceeaşi dimensiune. Din fiecare punct vor fi câte două, cum este în imaginea de mai jos, modelul (1). Asemănător cu acesta este modelul (4), dar care se lucrează în acelaşi timp cu două culori.

Flori cusute - martisoare

Voi detalia mai jos, prin imagini şi prin cuvinte, modul în care se realizează modelul (2) şi (3). Aveţi nevoie de două culori pentru floare, şi una pentru frunză. Paşii 1-3 reprezintă floarea din planul secund, care se realizează cu o singură coardă din fiecare punct. Cu cât coarda este mai mare, cu atât mijlocul rămas este mai mic. Alegeţi cea mai mare coardă pe care v-o doriţi, dar nu diametrul cercului (1-13!). Pentru exemplul acesta am folosit coarda 1-12 (dimensiune 11 unităţi). Realizaţi corzile sărind mereu peste un punct şi mergând mereu în punctul următor în sensul acelor de ceasornic, până veţi avea câte o împunsătură de ac în fiecare punct marcat (pasul 3). Schimbaţi aţa şi alegeţi o dimensiune de coardă mult mai mică. La pasul 4, coarda folosită este 3-11 (dimensiune 8 unităţi), pentru că aceasta permitea să se vadă steluţa din mijloc integral. Nu este însă o regulă, şi puteţi folosi orice dimensiune. La cea de-a doua culoare veţi folosi punctele la rând, mergând mereu în acelaşi sens, până când aveţi două corzi de aceeaşi culoare din fiecare punct (paşii 4-6).

Pasul 7 reprezintă spatele materialului, după prima floare, dacă lucraţi ordonat şi în acelaşi sens. Pasul 8 reprezintă frunza. Aici nu ştiu dacă am ales cea mai bună soluţie, puteţi îmbunătăţi modelul dacă aveţi alte idei. Pe fiecare linie sunt 6 puncte, cele două de sus se unesc, fiecare, cu câte două de pe linia opusă.

Martisoare cusute - flori

Sper că am reuşit să vă provoc să realizaţi câteva mărţişoare unice anul acesta. Ca timp de lucru… pentru un copil care a mai cusut, aş spune că durează undeva la 20min.

Vă doresc spor la lucru!

Cristina H.
Posted in Ce pot face doua maini dibace, Cusături, Mărțișoare and tagged , , , , , .

6 Comments

  1. Ce frumoase suuuunt! Cred ca am sa provoc si eu copiii, pentru doamnele invatatoare. Pentru copii deja s-au apucat sa faca din elastice, fluturasi si inimioare.

  2. Pingback: Ou string-art, felicitare pentru Paști | Talente de Năzdrăvani

  3. Pingback: Cireșe cusute | Talente de Năzdrăvani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente