A fost odata o centura de siguranta…

centura

Anul trecut mi-a făcut plăcere să mă implic în campania de responsabilizare auto iniţiată de Bebetex. Am răsfoit acum articolul scris atunci, în cadrul campaniei, în condiţiile în care, de la an la an, se pare că în loc să ne deşteptăm, ca populaţie, nu ca indivizi, mai mult o luăm pe arătură. Mă bucur, şi nici n-am cuvinte să spun cât, că în sfârşit codul rutier s-a modificat. Pentru că, asta e, nu suntem un popor pe care să-l civilizezi cu frumosul… şi la noi nu merge decât cu băţul. Adică cu legea, amenda, şi scos bani din buzunar, căci acolo doare.

Nu există, cel puţin pentru mine, copil care nu stă în scaun cu centura pusă. Există în schimb părinţi care n-au răbdare, grăbiţi, sau care habar n-au să vorbească cu copilul lor. Nu spun să-i explice raţional de ce e important să poate centura, ci să găsească acea cale, acea poveste prin care să atingă butoanele potrivite ale copilului în aşa fel încât să-l determine să considere centura ceva firesc. Dacă poveştile nu merg, pe youtube găsiţi o mulţime de poveşti adevărate, în imagini, suficient de convingătoare.

Nu există ideea de „eu sunt prudent la volan”. Oricând poate rula pe şosea un dement. Aş da ca exemplu doar accidentul de acum câteva zile de pe DN1, când şoferul a intrat cu bună-ştiinţă pe contrasens. Dar pun pariu că şi şoferul nevinovat conducea prudent, căci avea copii în maşină. Nu te baza doar pe tine şi nu te crede deştept, nu eşti singur pe drum! Iar ceilalţi nu sunt ca tine. Ceilalţi se cred şi ei zmei, depăşesc la limită, căci ei se consideră şoferi cu experienţă!

Aş vrea să văd cât de prudent conduci când îţi sare în faţă un câine… sau un pieton!

Dacă nu te pricepi să-i explici copilului, raţional, că e spre binele lui, mituieşte-l. Există tot felul de accesorii pentru centură, jucării auto, tetiere cu ecran încorporat… ce-ţi trece prin cap! Fii creativ, căci altfel te costă. Amenda nu este „decât” 450 lei, poate 360 dacă eşti mai simpatic, sau poate dacă ai un sigur copil. şi plătită pe loc, la jumătate, tot ustură.

Normal, articolul se adresează acelor persoane care se declară depăşite de personalitatea copilului. Celor care consideră legea o prostie şi se cred supermen, le doresc doar amenzi cu duiumul, înainte ca copilul să păţească ceva. Poate există un număr magic de amenzi care va declanşa montarea sistemelor de siguranţă!

Test la 50km/h – copil liber pe bancheta din spate:

PS: Modificările privind obligativitatea purtării centurii de siguranţă se referă la toţi pasagerii. Pentru pasagerii minori răspunderea aparţine în totalitate conducătorului auto; el are şi obligativitatea să-i informeze pe pasagerii majori că trebuie să poarte centura de siguranţă. Dacă aceştia refuză, vor plăti ei înşişi amenda ce le revine. În cazul în care vă este greu să demonstraţi că v-aţi informat pasagerii, lipiţi pe geamuri, tetiere, parasolare, un mic autocolant: În această maşină centura de siguranţă este obligatorie.

PPS: Tot pe această temă – Inconştienţă sau prostie, Centura de siguranţă

Cristina H.
Ultimele postari ale lui Cristina H. (vezi toate)
Posted in De-ale casei and tagged , , .

2 Comments

  1. Si noi folosim centuri intotdeauna cand suntem in masina..si mari si mici…ma intreb cum vor folosi centurile de siguranta autobuzele scolare (nu microbuze..ca astea cred ca au centuri) sau autobuzele de oras?…

    • N-am pus inca mana pe codul rutier, dar am o vaga impresie ca se refera la autovehicole mici, nu cele speciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente