Dictionar scolar – util sau nu?

dictionare

Trăim într-o epocă atât de rapidă, că uneori ne ia ameţeala când ne lăsăm cuprinşi de toate cele ce ne înconjoară. Şcoala a început, mulţi dintre noi ne dăm peste cap ce anume să cumpărăm şi ce nu pentru copii… Există totuşi un element aproape obligatoriu în camera unui şcolar: raftul cu instrumente utile de-a lungul întregului parcurs şcolar, cărţi pe care profesorii le cer, şi de care elevul are nevoie în procesul de efectuare a temelor.

Hai să vedem, pe scurt, cam ce ar fi util pentru un elev. Menţionez că nu discutăm relativ la un anumit nivel şcolar, ci la modul general. Din lista de mai jos fiecare e liber să aleagă instrumentele de care are nevoie. Dar nu e o idee rea să faceţi iarna car şi vara sanie. Sunt, îmi veţi spune, o sumedenie de dicţionare online. Nimic nu se compară însă cu cartea de pe birou. Nu pretind că lista este completă, puteţi completa, prin comentarii:

  • DEX. Este cartea de căpătâi, care nu ar trebui să lipsească din nicio c(l)asă. După părerea mea, după ce învaţă corect ordinea literelor în alfabet, DEX-ul este următoarea etapă, şi ar merita o lecţie specială: cum căutăm cuvintele în dicţionar. Poate pentru clasa I e cam mult, dar un dicţionar pentru elevi e la fel de potrivit, mai ales că noile cunoştinţe vin însoţite, la rândul lor, de cuvinte noi.
  • Dicţionar de sinonime, dicţionar de antonime. Chiar dacă nu se învată termenul de „sinonim” şi „antonim”, exerciţiile care cer elevului cuvinte cu înţeles asemănător şi opus se fac de la începutul parcursului şcolar. Dacă învaţă să le folosească, temele vor deveni mult mai uşoare, mai ales când dau bătăi de cap…
  • Dicţionare de limbi străine, în funcţie de limba studiată la şcoală. Este imposibil să înveţi o limbă străină fără să ai în casă un dicţionar, român – X, X – român.
  • Atlas geografic, sau hărţi de perete. Pentru perete eu aş merge pe hărţi de geografie fizică, nu politică. Acestea din urmă nu e musai să fie detaliate. În schimb, pentru geografia României, o hartă mare este nepreţuită. La capitolul atlase, deşi sunt o mulţime editate, rămân fan al celor editate de ed. Didactică şi Pedagogică, după vechile tipare, şi nu cele noi, desenate să fie. După mine, harta nu este un desen-schiţă. Mi s-au părut ok şi cele care poartă marca Instituto Geografico DeAgostini, făcute la modul serios.
  • Atlas istoric. Poate nu sunt obiectivă, dar e nevoie şi de acesta. E drept că fără o cunoaştere a spaţiului discutat din punct de vedere geografic este greu să vorbeşti despre evoluţia istorică. Dar o imagine face cât 1000 de cuvinte, şi aici se încadrează şi hărţile de istorie.
  • Atlas botanic, atlas zoologic, atlas de anatomie – foarte utile pentru fixarea cunoştinţelor de la orele de biologie în funcţie de clasă.

Aş putea să continui şi pentru celelalte ştiinţe, dar deocamdată mă opresc doar la variantele pe hârtie şi la un sfat: dacă aveţi de făcut un cadou, întrebaţi părinţii… Poate e încă liber pe raft un capitol, şi îi veţi face un cadou util mai mulţi ani!

Cristina H.
Posted in De-ale școlii and tagged , .

2 Comments

  1. Sunt de acord cu tine. Alex e in clasa a II-a si atunci cand are un cuvant nou vine la mine sa i explic ce inseamna, uneori ii zic, dar de cele mai multe ori il trimit la dictionar, exercitiul de invatare e mai util prin propria cautare, dar si fixeaza mai bine informatia. Atlasul geografic e si el nelipsit, chiar foarte rasfoit (avand o pasiune sa caute diferite informatii), dar nu m am gandit la cel istoric… mi ai dat ceva idei pt urmatoarele carti de cumparat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.decathlon.ro editura-arthur.ro%20
CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente