Minunata calatorie a lui Nils Holgerson prin Suedia – Selma Lagerlof

Nils Holgerson, Selma Lagerlof

Nils Holgerson… doamne, un ştrengar şi jumătate! Eu l-am cunoscut demult, când eram mai mică. Îmi nimerise în mână, nu ştiu de pe unde, o cărticică gen Lectures en francais facile, cu rezumatul. Apoi a rulat la TV, chiar nu mai am idee prin ce epoca, desenul animat. Pe episoade, enervant de multe! Dar tot a rămas o poveste de care mi-am amintit cu drag. Acum vreo 15 ani am făcut rost, pe un cd, de desenul animat. Mare dezamăgire, când copiii au crescut un pic, să văd că nu le place… Toamna trecută, la târgul de carte, am cumpărat volumul integral. Mi-am spus că am copii prea mari pentru variantele scurte ale poveştii, plus că şi eu voiam s-o citesc, pentru prima dată, în variantă completă.

Am început testele cu Andrei, i-am pus cartea pe lista de lecturi. Dacă e după el, citeste doar SF-uri. Prima parte, până la plecarea în călătorie, a mai mers cum a mai mers, dar apoi parcă zburau în timp real. Dacă Nils se ducea la culcare, musai şi Andrei. Lectura a început să se lungească… doar când mai apăreau capitole cu jupân Smirre, vulpoiul, se mai agita un pic. Cât am fost internaţi la Bagdasar, eu am profitat de timpul mort şi am făcut în trei zile toată călătoria de un an. Andrei nu. Normal, l-a durut capul muuult timp după externare, ce poveşti, ce Nils…

Bietul Nils. Zbura între coperte cu gâştele sălbatice prin Suedia, călătorea în bagajul lui Andrei de la est la vest prin România. Nici la bunici lectura n-a avut prea mult spor. Dar noroc că s-a mai întâlnit cu o familie de urşi… ba a mai salvat niste copii… şi după lupte seculare a reuşit bietul Nils să ajungă acasă! Greu, foarte greu a mers lectura, deşi cartea este minunată! O atenţie mai deosebită a primit şi capitolul despre insula Gotland, unde, când a poposit Nils, Andrei a ţinut să-mi atragă atenţia că a ajuns la Silvia acasă.

Discutam vara aceasta cu câţiva părinţi de copii mai mici, preşcolari, despre „cum e la şcoală”, şi a venit şi vorba de lecturi. Cum, tot asta citesc? Nu a updatat nimeni lista de lecturi suplimentare pentru copii? Păi… nu prea. Chiar dacă gusturile copiilor pentru lectură s-au schimbat, au apărut o mulţime de lucrări ce le sunt adresate (unele chiar foarte faine – cel puţin seria lui Roald Dahl), dar care, din nefericire, nu apar pe listele de lecturi care circulă…

Aşadar, profitând de acest articol despre Nils Holgerson, vă provoc să realizăm, pe baza experienţelor proprii cu şcolarii mici, o listă nouă de lecturi. Mă voi strădui să centralizez sugestiile, este suficient doar să adăugaţi într-un comentariu titlul, autorul şi clasa/clasele pentru care o recomandaţi.

Nils Holgerson, Selma Lagerlof

Pe Nils, în varianta completă, prezentată aici, îl întâlniţi la editura Corint junior, dar în librării sunt disponibile o mulţime de variante. Le puteţi găsi aici: elefant, libris (transport gratuit), librarie.net, emag, AdevarulShop, BookDepository (transport gratuit), BookCity

Cristina H.
Posted in Cărţi pentru copii, Editura Corint and tagged , , .

8 Comments

  1. OO, si eu am crezut ca Gabi (cl a v-a) va citi cartea…dar s-a amanat…vom vedea pana cand.. vacanta asta a citit Habarnam pe luna..
    Ce a mai citit el ? in ordinea preferintelor
    Momo (MICHAEL ENDE),Charilie si fabrica de ciocolata(ROALD DAHL), Jim Nasturel si mecanicul de locomotive(MICHAEL ENDE),Uriasul cel prietenos(ROALD DAHL), Gavroche si Cosette (VICOTR HUGO)
    Poveste fara sfarsit(MICHAEL ENDE) Povestea unui omulet din clasa a IV-a (JUDY BLUMe), Povestea secreta a lui Tom Inima-Curata ( Ian Beck)-(povestea lui Tom a durat f mult..nu stiu de ce…ori era obosist, ori satul de scoala, ori efectiv nu-I placea de asta am si pus-o ultima..au mai fost ceva incercercari nereusite de citire..dar am amnat citirea lor..zicea ca nu intelege ..le vom relua ulterior ( cartile de mai sus se Gabi lea- citit in clasele a III-a si a IV-a)..daca mai imi amintesc ceva..voi reveni

    • Seria cu Habarnam nu l-a atras, in schimb charlie si fabrica de ciocolata, apoi ascensorul de sticla, au fost in top. a urmat uriasul, si vrajitoarele, tot dahl…

  2. Minunata provocare…
    Recomand cu caldura colectia Aventuri din taramuri indepartate de la Nemira Junior, noi avem 3 volume Hugo Pepper, Corby Flood si Fergus Crane. Sunt primele carti pe care Rose (9 ani) le-a citit pe nerasuflate. Nu mesajul moralizator e in prim plan, ci ideile nastrusnice din carte, inventiile neasteptate – cartile sunt extraordinare pentru dezvoltarea imaginatiei, pentru iesirea din tipare, grafica e deosebita si le poate da idei copiilor pentru realizarea de altfel de „fise de lectura” la scoala.

    Pe lista mea as include si Momo si Poveste fara sfarsit (Michael Ende), desi am inceput Momo dupa cele 3 carti amintite mai sus, si Rose s-a cam plictisit… Asa ca o vom relua mai tarziu.

    • Momo nu l-a tentat pe Andrei, este destul de „grea” la inceput. Eu as recomanda-o in primul rand adultilor, vor intelege mult mai bine mesajul. Colectia de la Nemira nu o stiu, dar pare pe gustul lui :).

      Multumesc!!

  3. Gabi a mai citit Vrajitoarele – Roald Dahl si George si cheia secreta a Universului
    si s-a apucat de Scoala fricosilor (Gitty Daneshvari)

    • Am pus titlurile si copertele.

      Pe George am pus linkul catre articolul de pe blog, este una din seriile noastre preferate! Iar Scoala fricosilor a fost devorata de Andrei… cum eu n-am avut timp s-o citesc, inca nu e pe blog. Dar mi-ati `facut pofta` :).

      Cat despre Vrajitoare… este delicioasa! Nu stiu sa fi citit ceva de Roald Dahl si sa nu-mi fi placut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente