Vreau sa stiu: Vremea. Universul. Editura Teora

vremea_universul_teora1

Săptămâna ce urmează le aduce năzdrăvanilor mei hărnicuţi o surpriză sper eu frumoasă. Nu mă refer aici la cei doi năzdrăvani ai mei, ci la grupul de copii care, săptămână de săptămână, rezolvă temele pe care eu le propun pe site, indiferent cât sunt de trăznite. Săptămâna aceasta de exemplu au de rezolvat o temă-experiment, de care se achită nesperat de bine. Este şi motivul pentru care continui seria „ştiinţifică” cu o carte de la editura Teora: Vreau să ştiu. Vremea. Universul. Tornade, inundaţii, uragane. Planete, stele şi galaxii, o carte interactivă, cu multe surprize! Ca să rămân pe domeniul „surprize”, cinci volume vor merge, prin tragere la sorţi, la copiii care vor accepta provocările concursului ce începe luni, 24 martie.

Revenind la volumul în discuţie, aş putea spune că sunt de fapt două cărţi într-una singură: una despre vremea pe Pământ, alta despre universul infinit ce ne înconjoară. De la început m-a impresionat plăcut calitatea deosebită a lucrării, cu file groase (puteţi vedea şi pe imagini că nu se lasă foarte uşor îndoite), lucioase, cu numeroase inserturi, mobile sau nu, dar şi folii transparente, imprimate, care ajută foarte mult la înţelegerea fenomenelor descrise (şi aici am o mare bilă albă pentru fenomenul de smog cronic din Mexico City, o folie galbenă de acetofan, este suprapusă fotografiei, atât de bine că iniţial nici nu mi-am dat seama că există folia, doar când am citit legenda, „întoarce folia ca să vezi oraşul într-o zi senină când vântul a îndepărtat smogul”, mi-am dat seama).

Prima parte, cea despre vreme, porneşte de la noţiuni de bază, făcând diferenţa între vreme, climă, schimbări climatice. Foarte interesante mi s-au parut articolele despre vânturi şi fenomene extreme, chiar pot spune că între grindină şi perle există o asemănare: ambele se formează prin adăugarea de straturi succesive. Habar n-aveam, recunosc, că cristalele de grindină sunt aruncate în sus şi-n jos, de vânt, de vreo 25 de ori, apa îngheaţă în straturi succesive, iar când cristalul de gheaţă devine suficient de greu, cade pe pământ. Cu cât vântul este mai puternic, cristalele stau mai mult în aer, şi cresc… ultimul record trist este o bucată de grindină de aproape 1kg, căzută în 1986 în Bangladesh. Mai sunt câteva explicaţii care pentru mine cel puţin au fost noi, dar pe care vă las să le descoperiţi singuri.

vremea_universul_teora1

Capitolul despre univers are atuurile lui, prin imaginile şi schemele folosite. Ce am reţinut de aici: coada unei comete va fi întotdeauna desfăşurată pe direcţie opusă soarelui, din cauza gravitaţiei. În plus, un element ce se leagă de trecutul meu cu istoria, n-am ştiut că în anul celebrei bătălii de la Hastings (1066), cometa Halley ne-a vizitat, şi se pare că înfrângerea englezilor a avut o legătură cu acest eveniment, mai ales dacă ţinem cont de sentimentele religioase foarte puternice din acele secole zbuciumate de cruciade.

vremea_universul_teora1

Ce apreciez în mod deosebit la această lucrare este glosarul de la final, unde regăseşti, pe scurt, definiţiile principalilor termeni întâlniţi, dar şi indexul, care te ajută să găseşti rapid informaţia necesară. Sunt două instrumente cu care elevii trebuie să înveţe să lucreze, aşa cum îi ducem la bibliotecă, îi învăţăm să caute în fişe (din păcate nu toate bibliotecile au sistem informatizat), îi învăţăm să lucreze cu un dicţionar, tot aşa ne revina sarcina să le explicăm cum se folosesc şi aceste instrumente.

Unde simt însă că ar mai trebui lucrat: ca toate lucrările străine (drepturile de autor aparţin editurii Teora U.S.A.), traduse pentru piaţa românească, ignoră cu desăvârşire realităţile spaţiului nostru. Mi s-ar fi părut util ca, acolo unde este posibil, să fie strecurate şi informaţii privind acele fenomene meteo prezente şi la noi (tornade, recorduri de grindină etc.).

Răsfoieşte cartea:

Volumul este disponibil în librăria online a editurii Teora, (cu o reducere în această perioadă de 35%), dar şi în librăriile elefant, libris (-10%, transport gratuit), emag, bookcity.

Cristina H.
Posted in Cărţi pentru copii, Editura Teora and tagged , , , , .

2 Comments

  1. buna,in urma concursului incheiat,,gaze de primavara,,am castigat si noi aceasta carte,vreau sa va spun ca din prima clipa cum am deschis-o noua ni s-a parut f interesanta,paginile sunt de o calitate superioara,informatiile despre tornade,uragane,planete,stele si galaxii sunt explicate si prin imagini cu tot felul de surprize.are si un glosar la sfarsit care e de mare ajutor copiilor,sa inteleaga mai usor anumiti termeni folositi in carte.este o carte interactiva foarte complexa!o recomandam tuturor copiilor.MARISA azi a fost la gradi cu cartea in mana,si impreuna cu toti colegii s-au uitat impreuna,reactia lor fiind:,,woau,uite ai vazut cum se misca tornada!,,multumim talente de nazdravani si editurii teora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente