Nu îmi este uneori deloc uşor să hotărăsc care este tema săptămânală pentru năzdrăvani. Trebuie să ţin cont de calendar, de evenimentele importante din viaţa de zi cu zi… nu pot cere oameni de zăpadă în miezul verii, mi se pare că am lucra în altă dimensiune. La fel cum nu poţi să nu ţii cont de mărţişor, de 8 martie, de Iepuraşul de Paşti sau de Crăciun. Aşadar, să ies din tipar, dar fără a o face de fapt nu este întotdeauna simplu.
În plin sezon primăvăratic, când toată lumea lucrează mărţişoare şi felicitări, am reuşit să-i surprind din nou pe Năzdrăvani (dar şi pe părinţi) cu o temă distractivă. Am lucrat mărţişoarele ceva mai devreme, să avem timp pentru expediţie, dar până la ziua mamei aveam o săptămână „moartă”. Voiam ceva în temă, voiam ceva distractiv, şi, ca de obicei când nu ştiu ce să mai cer, încep şi răsfoiesc cărţile. De data aceasta mi-a fost de ajutor Things for boys to make and do, carte pe care am primit-o de la Micul Cititor. Sunt aici o mulţime de proiecte pe care copiii le pot realiza fără foarte mult ajutor, dacă sunt mai măricei. Eu m-am oprit la harta piraţilor. Am avut acum ceva vreme o temă îm vacanţa de vară, să confecţionăm harta unei comori, dar acum am cerut ceva în plus: harta urma să fie „învechită”. Deşi la început părinţii ar fi sărit peste această etapă, după ce au încercat şi-au dar seama că a fost partea cea mai distractivă a temei. Nu în fiecare zi ai voie să te bălăceşti în ceai, să înmoi hârtii, să le usuci, ba să te mai şi joci un pic cu focul să-i pârleşti marginile (aceasta nu a fost cerinţă impusă, dar a fost de ajuns să încerce unul, să vadă şi ceilalţi…) Le-au uscat cu feonul când n-au mai avut răbdare, apoi s-au aşternut pe desenat. Eu am urmărit hărţile piticilor mei, mă bucur că aventura pe care mi-au pregătit-o n-a fost una prin tunelul groazei, cum mă aşteptam. Mă întreb uneori oare de ce au ales astfel de itinerarii…
Traseul lui Andrei (scris chiar de el, comenta că l-am pus să facă „dulcegării”, şi că ar fi vrut o hartă veritabilă de aventuri)
- Marele Palmier al iubirii: roadele lui, „coco-iubire”, te fac să te îindrăgosteşti de 100 de ori mai repede
- Lacul Peştele-Inimioară: acolo e o familie mare de peşti-inimioară
- Podul de Dragobete: pe acest pod s-au întâlnit prima oara un barbat şi o femeie
- Muntele Dragostei: pe vârful muntelui s-au pupat prima oară un bărbat şi o femeie
- Groapa Inimă-Întoarsă: acolo s-a îngropat inima unui uriaş, bineînteles au răsucit-o, şi acest uriaş a iubit pe cineva
- Palatul Sf.Valentin: acolo trăiesc „inimă-om”
- Vulcanul Inimă de Fum: când erupe, fumul sau cenuşa iau forma unei inimi
- Deşertul Dragostei Eterne: acolo dacă te rătăceşti, apare o fată sau un bărbat (pentru fete), te căsătoreşti cu el
- Pestera 8 Martie: în acest loc e fiecare sentiment al unui copil despre mama lui, plus aici se află comoara
Pe mine ultimul punct m-a topit de-a binelea, putea să mă plimbe şi prin ţara chinurilor fără sfârşit, dacă la final mă aştepta peştera. Nu e el artist la mânuirea creionului, dar a compensat din plin cu cea a cuvintelor.
A doua „expediţie” porneşte de la palatul iubirii, treci de şerpii inimă, urci munţii iertării, întâlnesc o sumedenie de vieţuitoare, toate în formă de inimă, mă răcoresc în peştera dragostei, scap de groapa viselor fără sfârşit, admir rechinii dansatori, şi conving dragonii iubăreţi să-mi dea comoara.
Cu ocazia acestui proiect, cartea a stat pe birou în atenţia Irisucăi. Tot weekend-ul a confecţionat bănuţi din hârtie, trăistuţe de piraţi, chiar un ochian din tuburi de carton (dar pe care am călcat din greşeală şi nu mai avea sens să-l fotografiez…), apoi s-a apucat să scrie mesaje codificate în „limba egiptenilor”. Ca să o citez, mami, eu nu înţeleg de ce cartea este „pentru băieţi”, căci e atât de interesantă!! Ea mi-a amintit de ceea ce scriam mai demult pe-aici, nu există jucării de băieţi, şi nici jucării de fete, noi greşim când încercăm să-i încadrăm în tipare…
Ce i s-a părut mai interesant de realizat, şi se gândeşte: catapulta, cufăr pentru comori, castel, papirus, mumie. Găsiţi însă numeroase lecţii de desen, cu umbre, măşti şi costume (coif de cavaler, insignă de şerif, sabie de legionar roman), 96 de pagini cu proiecte numai bune de alungat plictiseala. Cartea este şi frumos tipărită, cu file groase, pentru a rezista utilizării frecvente, poate chiar în grupuri mai mari de copii, la grădiniţă sau la şcoala.
- A mai trecut un Întâi Decembrie - 2 decembrie 2024
- Un nai din hârtie pentru litera N - 24 noiembrie 2024
- Jurnal de profesor – clasa pregătitoare - 10 noiembrie 2024