Tunel optic – experiment cu oglinzi

Tunel optic cu oglinzi

Dacă tot am dedicat această săptămână unui concurs ştiinţific, am dedicat un articol şi jocului cu oglinzi, tunelul optic. Jocul l-am achiziţionat anul trecut, pentru Andrei. I-am făcut cadou un voucher de ziua lui, şi l-am lăsat să aleagă. Pe lângă Tangram a adăugat turnul instabil şi tunelul optic.

Jocul include opt corpuri-suport pentru oglinzi, şase simple şi două compuse, precum şi autocolante cu imagini pentru experimente. Manualul care însoţeşte jocul propune o listă de 6 experimente, toate cu imagini. Poţi experimenta uşor funcţionarea unui periscop, sau poţi aprofunda teoria despre reflexia luminii.

Jocul însă poate avea o mulţime de aplicaţii pentru copii. Dacă experimentele cu imagini sunt interesante, am hotărât să transform jocul într-unul spectaculos. Am avut nevoie iniţial de un pointer cu laser, şi ne gândeam în ce punct vrem să-l direcţionăm. Aşezam apoi oglinzile în aşa fel încât să obţinem rezultatul dorit. Au înţeles principiul de reflexie: oglinda reflectă raza cu acelaşi unghi cu care lumina o atinge. Am ţinut fix generatorul şi am mişcat încet oglinda pentru a observa această lege. Am stins lumina şi am suflat peste aranjamentul nostru un pic de fum, iar raza roşie se vedea ca-n filme la muzee, strălucea uşor.

Am decis atunci să repetam experimentele cu un laser verde, căci raza acestuia este vizibilă în totalitate, nu doar proiecţia finală. Astfel am reuşit să fac şi pozele, dar şi un filmuleţ demonstrativ, foarte rapid, pentru a vă face o idee despre joc. Cu el am îmbogăţit seria experimentelor despre culori, lumini şi oglinzi începută cu Bazele ştiinţei – optica. Cu puţin ajutor, puteţi face acasă experimentele care – sper – au dat un aer aparte lecţiilor de fizică din şcoala generală.

Tunel optic cu oglinzi

Tunel optic cu oglinzi

Jocul îl găsiţi la librarie.net, iar Bazele ştiinţei-Optica la Noriel, BestKids, librarie.net, dinoland.



Cristina H.
Posted in Jocuri și jucării and tagged , , , .

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente