Tangram – joc pentru copii isteti si rabdatori

tangram

În noiembrie am nimerit din întâmplare o expoziţie deosebită la Muzeul Tehnic din Bucureşti, Simte matematica. Unul din jocurile de acolo era Tangram, iar tema era realizarea pătratului care apare şi pe cutia jocului. Ne-a dat un pic de furcă, copiilor chiar un pic mai mult, aşa că ne-am enervat, în sensul bun, şi cum am ajuns acasă l-am pus pe lista de comandă, mai ales că nu este prea scump deloc.

După ce l-am achiziţionat, am descoperit că nu e chiar atât de simplu cum credeam. Pe lângă piesele mari din lemn, foarte bine finisate în această variantă a jocului, cărticica conţine o mulţime de provocări. Prima jumătate conţine modelele compacte, o umbră neagră din care trebuie să ghiceşti cum să aşezi piesele. Cealaltă jumătate conţine soluţiile, aceleaşi modele sunt decupate să-ţi poţi da seama cum să le aşezi. Sunt suficiente cât să ţii ocupat un copil ce acceptă provocările de acest gen, şi are răbdare să nu se lase înfrânt.

Modelele sunt grupate pe categorii – animale, vehicule, clădiri, arme, şi multe alte forme diverse. Fiind un joc originar din China, tangram a fost adaptat şi pentru aplicaţii Android, asta dacă aveţi un copil mai „digital”. Dar după ce am încercat varianta din lemn, vă recomand totuşi jocul tradiţional.

Îl puteţi găsi în magazinele online, în cele mai diferite variante şi preţuri. Interesant mi s-a părut setul de 12 jocuri, în jur de 50-60 lei, potrivit pentru clasele de grădiniţă sau şcoală. Eu l-am cumpărat de aici, cu 15 lei.

Alte recomandări asemănătoare: BestKids, Elefant, NichidutaDinoland,  Emag.
tangram

Dacă doriţi, puteţi confecţiona unul din carton. Desenaţi modelul, ca în filmuleţul de mai jos, apoi lipiţi hârtia pe un carton foarte gros (cutie de ambalaj). Puteţi folosi apoi benzi adezive pentru a face piesele mai estetice, iar muchiile mai rezistente la joacă.

Notă: În film am avut noroc, lăţimea riglei folosite s-a potrivit perfect cu latura paralelogramului ce trebuia desenat. Altfel va trebui să duceţi o dreaptă paralelă cu muchia pătratului. La fel, folosiţi un echer pentru a trasa o dreaptă perpendiculară pe diagonala mare, pentru a completa pătratul mic.

Cristina H.
Posted in Jocuri și jucării and tagged , .

4 Comments

  1. Eu le-am printat, nu mai stiu de unde, pe cartoane colorate, as putea spune – o mare diversitate de forme si culori. M-am „suparat” ca mijlocia era destul de mica si ii placea sa le stranga in manute! Asta dupa ce am stat eu si Flavia si am tot decupat formele.
    Avem si unul de lemn, un mini tangram, foarte fain, primit de prin afara. Dar si varianta asta de la Deico nu e de neglijat, mai ales ca tot vor fi frati mai mici care pot strica piesele din carton

    • Sunt si modele printabile pe net, m-am gandit ca sunt totusi destui care nu au posibilitatea aceasta, si nu e deloc greu de desenat. Doar un pic de geometrie :), diagonale, paralele, perpendiculare….
      Cel de la Deico mi-a placut si mie ca este mare, fata de altele.

  2. si eu am tot vrut sa ii confetionez unul lui Dante, dar pana la urma i am facut cadou de ziua lui. foarte frumos finisat si colorat. isi face singur forme din el , mai ales dinozauri :). sunt o multime de idei si pe net, i le am aratat dar prefera sa faca din imaginatia lui. e f bun si util

  3. Pingback: Turnul instabil | Talente de Năzdrăvani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente