Toamna aceasta, la Gaudeamus

Ca de obicei în ultimii ani, nu am ratat târgul de carte. Faţă de ediţiile trecute, nu am reuşit să mă sincronizez mai deloc cu programul de evenimente, exceptând atelierul meu :), aşa că m-am mulţumit cu lunga plimbare printre standuri. Am schimbat strategia, am început cu cercurile exterioare, şi am lăsat mijlocul ultimul. Am nimerit în târg sâmbătă după-amiază… într-o aglomeraţie cumplită. Mă bucur că au crescut copiii, aşa că, cu telefoanele după ei, i-am lăsat să caşte gura pe unde au avut chef.

Andrei a bântuit şi bombănit, căci aşteaptă cu nerăbdare volumul patru din seria Oksa Pollock, la editura All. Din păcate pentru el, traducerea nu este gata… şi mai are de aşteptat. În schimb la All am răsfoit noile apariţii pentru copii, Trolul fără inimă şi Prinţul Dorinţă. În cele din urmă şi-a găsit locul, la stand la editura Art, unde, de câteva ediţii, profită de colţul de lectură amenajat pentru cei mici. Mă gândesc să-l rog pe Moş Crăciun să aducă nişte fotolii de lectură, se pare că în ele poate să stea nemişcat şi să citească. Preţ de două ore a dat gata ultimul volum apărut în seria Jurnalul unui puşti, A cincea roată la căruţă.

Iris a stat şi a desenat pe unde a găsit. A citit un pic, a făcut ordine în timbre pe la stand la Romfilatelia, de unde a venit cu o şapcă şi tricou pentru merite deosebite în muncă… :). Era foarte fericită că a început târgul cu dreptul, la stand la Egmont, chiar lângă atelierul nostru, de unde a plecat cu un maieu Monster-High, şi un cărucior de bebeluş care se asortează perfect cu căsuţa piticilor. I-am făcut şi o surpriză cu ştumfi, ultima ei mare dragoste, de la editura Mediadocs, varianta de cărţi cu două poveşti. Acasă era în extaz, s-a apucat imediat de citit.

Eu am bântuit. Primul pe care am pus mâna a fost Almanahul copiilor 2014 (detalii aveţi în albumul de mai jos), de la editura Carminis. Nu de alta, dar evenimentul de lansare a fost imediat după atelierul meu, şi am vrut să văd pentru ce anume ne-au invadat la standul pentru copii, şi mai ca nu ne-au sistat activitatea cu 15 minute mai devreme. Înteleg că de la o anumită vârstă stai prost cu răbdarea, dar spaţiul trebuia eliberat la 13:00, nu la 12.45 cum doreau acele respectabile şi venerabile şi nerăbdătoare doamne… Almanahul era parca 15 lei, era 12 lei cu reducere.

Ce mi-a plăcut e că, faţă de alte târguri, am găsit şi standuri de la complexele muzeale. Cei de la Târgovişte au amenajat o sală de clasă, unde puteai încerca să scrii cu tocul şi tuş din călimară (am avut când eram mică, scria tata cataloagele… prea greu pentru mine!). Au adus şi manuale de pe vremuri, pentru curioşi. M-am bucurat să-i revăd şi pe cei de la Muzeul Naţional Cotroceni, unde am făcut practica în facultate. Mi-au sărit în ochi imediat nişte cărţi poştale cu biserica din curtea interioară, imagini ce păreau mult prea bine făcute ca să fie cele pe care le ştiam eu. Aveau prin 2000 în proiect refacerea bisericii demolate în 1986, dar habar n-aveam că au şi reuşit! Am înţeles că de prin 2006 biserica din centru este iarăşi în picioare, ceea ce a pus Cotroceniul mai sus pe lista noastră de muzee de vizitat.

Editura Edu a lansat la târg un pachet educaţional nou, pentru clasa pregătitoare: Prin lumea poveştilor, cu tematică integrată. Pachetul este format dintr-un CD (soft educaţional) şi o revistă cu 64 de pagini. Parcurgând acest soft, preşcolarii se vor întâlni cu personaje din zece poveşti îndrăgite: Scufiţa Roşie, Degeţica, Mica Sirenă, Pinocchio, Aladdin, Albă ca Zăpada, Peştişorul de aur, Cei trei purceluşi, Gulliver şi Cenuşăreasa, rezolvând 46 de activităţi educative şi distractive. Revista conţine o mulţime de exerciţii de învăţare integrată şi pagini de colorat cu imagini sugestive din îndrăgitele poveşti.

La editura Adenium am regăsit Amintirile din copilărie, sub formă de benzi desenate, dar şi volumele din seria O inimă de broscuţă. Din seria autori români, am răsfoit la CD Press Poveşti din lumea zânelor, ediţie cu cd, foarte frumos ilustrată şi realizată. Păcat că nu am avut timp să şi citesc puţin din poveste. (Nu am găsit-o încă online.) Tot la ei la stand, seria Terra magazin avea preţuri speciale, mai ales la modelele 3D. Bunicii sunt pasionaţi de această serie, mereu primesc copiii câte un număr, şi tronează acum la noi pe tv statuia libertăţii în miniatură. Didactica Publishing House avea din nou reduceri puzzle educaţional, dar aveau şi noutăţi, din seria Mini Miki, cărţi de colorat şi poveşti.

Am descoperit şi un site cu lampioane din hârtie, şi când îmi stresam eu neuronul cum mi le pot confecţiona singură, am citit pe ambalaj că sunt realizate din hârtie ignifugă. Aviz amatorilor :).

Editura Paralela 45 a venit la târg cu o mulţime de noutăţi. Cele două colecţii pentru copii, Cercul de scriere creativă şi Portalul magic, au fost foarte bine reprezentate de această dată. Prima dintre ele a debutat cu celebrele Jurnale cool, cărora li s-au adăugat acum Cartea experimentelor stiintifice. Seria „Enciclopedia pustilor”, Cum să fii explorator al lumii în care trăiesti. Un muzeu de artă viu la purtător, iar în seria Portalul magic, patru volume: Comoara Piraţilor(Andrei a citit-o deja, a notat-o drept „drăguţă şi interesantă, cu un fel de maşină a timpului”), Secretul piramidei, Dinozaurii vin spre seară şi Cavalerul misterios. (detalii aici) Sunt pe lista noastră de lectură, abia aştept să le buchisim mai ales pe cele cu activităţi.

La Corint Junior de data aceasta l-am luat acasă pe Nils Holgerson. Nu de alta, dar îi tot dau târcoale de două ediţii ale târgului, zbor în jurul lui mai ceva ca gâştele. Şi cum anul acesta invitatele speciale ale târgului au fost ţările nordice, am zis că mă încadrez în curent. Mi-am făcut curaj şi am intrat la Humanitas, unde lumea se călca pe picioare la propriu. M-am strecutat până la raftul dedicat celor mici, unde, din fericire pentru mine, era un moment de linişte. Am vrut să răsfoiesc unul din premiile pe care le vor primi copiii la concursul special din această iarnă, Întrebări mari de la cei mici. Am remarcat cu plăcere că nu este o colecţie scurtă, volumul este ditai cărămida, iar la întrebări răspund profesionişti, dar pe înţelesul celor mici. Aveţi mai jos câteva exemple, şi, dacă v-o doriţi, puteţi rezolva tema propusă în cadrul concursului.

La Rao m-am amuzat, un grup de copiliţe, pe la 10 anişori, sporovăiau de nu se poate şi dezbăteau pe lângă colecţiile pentru copii. Din dialogurile lor aprinse, am înţeles că citiseră primele volume, voiau acum continuările, buget nu era pentru toate, şi negocierile erau în toi. Am descoperit şi seria cu Troli, pe care Andrei n-a apucat s-o termine, şi am completat-o acum. Iris ar fi vrut Avatar, mai ales că filmul este doar primul volum.

La Curtea Veche, pe lângă titlurile de Crăciun, am răsfoit două variante „istorice”, mai mult enciclopedii de viaţă cotidiană medievală: Castelul şi Cavalerul gata de luptă. Nu am apucat să văd ce era cu seria „Nu ţi-ai dori să fii…”.

La Aramis, printre noutăţi, am găsit cărţile şablonate, pentru copii mai mititei, din colecţia Jucării pentru acasă. La editura Teora am găsit reduceri la două cărţi pe care le tot ţin pe birou, să mă apuc să scriu articolul despre ele – Rivalitatea dintre fraţi şi Cum să vorbim copiilor dacă vrem să ne asculte. Mi-au plăcut enorm, şi la cum îmi pierd în ultimul timp răbdarea, trebuie să le recitesc. Am descoperit şi apariţii noi, cărţi cu autocolante sau şabloane. Ştiu să desenez prinţese are inserate modele pe acetofan gros, în genul celor pe care le folosesc la grădiniţă la pictura cu şabloane, şi arată tentant.

Surprizele s-au încheiat la editura Gama, cu o nouă colecţie de lucru manual, Artă şi îndemânare în cinci paşi. Tot aici am descoperit o serie de jocuri educaţionale, din care i-am trecut şi moşului pe listă: Minuni ale naturii, Invenţii incredibile, Mitologie – zei si eroi, Oameni faimoşi din lumea întreagă, Animale spectaculoase . Se joacă aproximativ astfel: citeşti fisa 1 din culoarea ce-ţi revine în joc. Ai o clepsidră de 3 minute, apoi dai cu zarul, şi răspunzi la întrebarea de pe cartonaşele din spate, cu numărul aratat de zar. După câteva ture de joc, ar trebui să aibă noţiuni minime despre familia din Olimp.

Închei acest articol cu apariţiile de la Editura Casa, cu care am colaborat direct pe durata acestui târg, şi cărora le mulţumesc pe această cale pentru ocazia pe care mi-au oferit-o. La capitolul noutăţi, colecţia mea de suflet, Idei creative, a fost completată cu numere noi, de sezon, şi mă refer la Fulgi de nea şi Pitici de Crăciun. Noutăţi au fost şi în colecţia Micul atelier.

Vă las să faceţi un mini-tur în imagini al acestui articol. Sper că am reuşit să vă dau câteva idei de trecut în timp util pe lista moşului.

 

 

Cristina H.
Posted in Cărţi pentru copii.

4 Comments

  1. Felicitari pentru implicarea în educarea copiilor în spiritul dragostei fata de carte! Felicitari pentru blog!
    Adaug o carte care a fost lider în topul celor mai bine vândute carti pentru copii la editia de anul acesta a Târgului de carte Gaudeamus:este vorba despre cartea mea: POEZII PENTRU CEI MICI (http://stropidesuflet.wordpress.com/2013/11/26/primul-loc-in-topul-vanzarilor-de-carte-pentru-copii-la-gaudeamus/)
    pe care o recomand micutilor cititori, dar în egala masura si celor mai maricei !
    Un An Nou mai bun decât cel care a trecut, plin de împliniri pe toate planurile.
    LA MULTI ANI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente