Jocul lui Ender – cartea bate filmul

jocul-lui-ender_1_produs

Întotdeauna am avut dilema aceasta. Ce alegi, filmul sau cartea? Sau amândouă? Şi cum se face că întotdeauna cartea învinge? Ender… Ender e dragostea mea din liceu. Am citit atunci pe nerasuflate cele trei volume apărute la Nemira. M-am bucurat când au reeditat de curând seria şi mai să-mi sară inima când am văzut că iese şi film! Aşa că, înainte de film, am mai citit o dată toată seria, ca să fie proaspătă. Ba l-am convins şi pe Andrei să citească. I-a plăcut la nebunie.

Ne-am dus la film.

Îl aşteptam amândoi cu sufletul la gură. Părţi bune: ne-a plăcut la modul general. Dar… amândoi am fost nemulţumiţi. Au tăiat… în carne vie cum se spune, scenariul seamănă mai mult a rezumatul pe care îl pui în faţa articolelor în publicaţiile de profil. Tot farmecul cărţii, lupta interioară, relaţia cu sora şi fratele lui, antrenamentul de la Şcoala de luptă, lipsesc… Eu şi Andrei am putut urmări uşor, căci aveam în spate lectura. Dar Iris a fost ameţită complet. Ne-a terorizat la final cu întrebările, o sumedenie de „de ce”-uri, ocazie cu care ne-am dat seama că s-a tăiat esenţialul. A decis să citească şi ea cartea.

În plus, m-a enervat că au găsit o motivaţie pentru venirea Gândacilor (chestia cu Formics nu e pentru mine, vor rămâne mereu Gândacii din carte, care apropo, în volumele următoare sunt descrişi şi nu au nimic de-a face cu imaginea de acolo).

Nu au venit să caute apă… erau pur şi simplu o specie în expansiune. Lipsa de comunicare a avut ca rezultat exterminarea… Iar el nu s-a întâlnit niciodată cu un gândac până nu a eclozat matca…

Cum arată de fapt Gândacii…

Îmi pare rău că nu am găsit pe net o imagine din film cu realizarea, mai a fluturaş simpatic, a unei Formic…

În clipa aceea, călăuza sosi. (…) braţul subtire şi negru, ce avea la capăt doar două degete, în timp ce-i atingea mâna lui Ender. Imediat, Ender prinse un deget în mâna sa stângă; celalalt deget se închise ca un cleşte peste mâna lui. (…) trupul gândacului caruia îi apartinea membrul cu pricina
(…) o umbră de înălţimea unui copil şi parcă lucirea slabă a carapacei. (…) Lucrătoarele mişunau peste tot, dar acum, în plină lumină şi în prezenţa Mătcii păreau toate foarte mici şi fragile. Cele mai multe nu aveau mai mult de un metru înălţime, în vreme e Matca însăşi măsura cu siguranţă trei metri lungime. Elitrele ei imense, grele, aproape metalice, reflectau lumina naturală într-un curcubeu de culori. Avea abdomenul suficient de lung şi gros pentru a cuprinde în întregime corpul unui om. (…)

(Fragment din volumul Xenocid)

Cu alte cuvinte, puteţi vedea filmul. Dar pregătiţi-vă pentru un pic de dezamagire. Şi citiţi cartea. Cărţile, mai corect. Sunt minunate! Seria este compusă din: Jocul lui Ender, Vorbitor in numele mortilor, Xenocid, Umbra lui Ender, Umbra Hegemonului, Umbra marionetelor, Umbra uriasului, Copiii mintii, și le găsiți la  Cărturești, Nemira, Libris, eMag, Cartepedia.


Cristina H.
Posted in Cărţi pentru copii, De-ale casei and tagged , , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



decathlon.ro editura-arthur.ro%20
CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente