Colectia IQ-Fun, editura Gama

iq-gama1

Se apropie vacanţa, şi ce mod mai plăcut de a umple timpul poţi găsi decât răsfoind o revistă, sau să-ţi provoci puterile cu câteva jocuri de perspicacitate. Editura Gama dă o mână de ajutor în acest sens cu colecţia Iq Fun, o colecţie ce vine ca o dezvoltare mai amuzantă a variantei educaţionale Scrie şi şterge. Pentru vara aceasta avem şase variante: Labirinturi (4 – 12 ani), şah (6 – 12 ani), Perspicacitate (4 – 12 ani), Atenţie (4 – 12 ani), Memorie (5 – 12 ani), Logică (5 – 12 ani). Am primit pentru a testa două dintre ele, Logica şi şah.

Pachetele includ file laminate, format 11×13 cm, şi o cariocă ce se poate şterge cu uşurinţă. Ce mi-a plăcut mie foarte mult, încă de la apariţia colecţiei, este faptul că pot refolosi produsul. Astfel nu e nevoie să cumpăr două exemplare pentru a împăca ambii pitici, pot rezolva fiecare aceeaşi fişă. Sunt minunate pentru grupuri de copii, căci pot fi folosite de fiecare în parte, şi au fost punctul de atracţie la grădiniţă. Am mai investit doar în carioci, să avem suficiente pentru fiecare copil. Îmi place să le iau cu mine şi pentru momentele de pauză de la ateliere, iar noua colecţie cu jocuri pare mult mai potrivită pentru asemenea momente decât cele anterioare.

Pe cel de Logică l-am devorat împreună cu Andrei. Gradele de dificultate sunt diferite, de la cele mai uşoare la cele mai grele, marcate cu asterix. Sunt 37 de provocări ce antrenează abilităţile de clasificare, sortare, observaţie, atenţie, corelaţii şi raţionamente deductive. Jocurile de acest gen (şi nu tv la nesfârşit) antrenează gândirea, ajută copilul să se adapteze situaţiilor noi şi să găsească soluţii problemelor cu care se confruntă. O parte dintre exerciţii au incluse şi rezolvările, dar am reuşit să ne descurcăm şi fără ajutor. Am ales trei dintre exerciţii, iar nr. 33 este de departe preferatul meu. Trebuie neapărat să găsesc aplicaţia pentru tabletă, pipe cred că se cheamă, am văzut că e în mare vogă prin metrou, printre cei care nu ascultă manele la căşti…

iq-gama3

Şahul este un pachet interesant, dar trebuie să spun de la început că personal nu mă omor cu acest sport al minţii. Prima, pentru că de câte ori am vrut să joc, am avut parte de adversari mult peste nivelul meu, şi chiar să iau bătaie la nesfârşit nu e plăcut. Dar în preajma lor am învăţat piesele, valoarea lor şi regulile jocului. Este ceea ce face şi pachetul de faţă, porneşte de la prezentarea pieselor, a poziţiei pe tablă, mutările fiecăreia, şi continuă cu analiza valorii. Este inclus inclusiv exerciţiul pe care tata mi l-a dat când a început să-mi explice jocul… cel prin care un cal poate călători prin toate casetele de pe tablă fără să "calce" în aceeaşi casetă de două ori. Apoi sunt foarte multe exerciţii de evaluare a strategiei, câte piese poţi captura într-o anumită situaţie, sau mutări posibile în situaţii de a da mat din una sau două mutări. Nu am văzut nimic despre rocadă. Setul cred că este util ca suport teoretic pentru cursurile de şah din grădiniţe.

iq-gama2

Pe celelalte nu le-am avut încă la îndemână, voi reveni cu detalii dacă voi avea ocazia.

Le găsiţi în librăria editurii Gama, sau în librăriile online: libris, elefant, librărie.

 

 

Cristina H.
Ultimele postari ale lui Cristina H. (vezi toate)
Posted in Cărţi pentru copii, Editura Gama and tagged , , , , .

2 Comments

  1. sunt foarte utile
    eu am avut succes cu seturile acestea chiar si atunci cand am avut copilasi in vizita si mai vroiau sa ia o pauza de la alergat :))

    • probabil la targ le voi vedea si pe celelalte. Oricum sunt minunate pe post de cadouri la aniversari… in loc de papusi… masinute…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente