Sex pentru începători

Sex pentru incepatori, Editura All

A alege o carte pentru campania iniţiată primăvara aceasta de editura ALL a fost o misiune extrem de dificilă, mai ales că profilul blogului de faţă mă obliga la categoria de cărţi pentru copii… Cum pentru copii mai mititei am tot citit, am ales de data aceasta una pentru copii mai măricei. Sincer? Mi-a plăcut coperta la nebunie, deşi coperta 4 este de departe mult mai interesantă decât prima, surprinde exact reacţia la 12 ani faţă de sex. Titlul doar a trezit şi mai mult interesul. Mi-am zis că, dacă am reuşit eu toamna trecută să vorbesc în public despre ce le spunem copiilor despre sex, nu va fi un capăt de ţară să scriu despre o carte adresată copiilor de 12 ani.

Dar e greu, cumplit de greu! De ce? Pentru că m-a luat total prin surprindere, şi în sensul bun. Nu este deloc ceea ce mă aşteptam să fie, autorul, deşi nu este român (Jasminka Petrovic, sârb), surprinde exact realitatea. Adolescenţii sunt la fel pretutindeni. Cred că singurul loc în care informaţia este „depăşită” este capitolul despre telefoane, căci acum telefoanele fixe aproape că nu mai există. În rest, informaţia este la fel de actuală ca atunci când noi eram copii… Cartea a apărut în anul 2000.

Pentru a face faţă şocului am încercat să mă întorc în pielea adolescentei de acum mai bine de 20 de ani, care avea aceleaşi întrebări, aceleaşi curiozităţi, şi o frustrare de nedescris la întâlnirea zidurilor din jur. Pentru că acum 20 de ani nimeni nu vorbea cu noi. Mama aproape că se scandalizase şi mai să-mi taie abonamentul la Ecran magazin din cauza rubricii de dialoguri de pe penultima pagina. Bine că nu le văzuse şi pe cele din Bravo, la care era abonată prietena mea. Dar oricât am fi citit, bucăţelele pe care le-am putut prinde, tot ce-am reuşit noi să legăm cap la cap până am ajuns să fim pe propriile picioare, tot este departe faţă de cantitatea de informaţie pe care Sexul pentru începători, apărută la editura ALL, reuşeşte să o cuprindă. Chiar dacă mai pe scurt, găseşti răspuns la aproape orice tip de întrebare. Ilustraţiile sunt de milioane, ghizii cărţii – cele două mătuşi – sunt de nota 10, stilul de adresare este direct, ironic şi extrem de serios, exact cum ar trebui să fie ca să ajungă dincolo de urechile copiilor. Nu îi ia pe ocolite, notează întrebările exact aşa cum le pun ei, şi răspunsurile sunt scurte şi la obiect, fără consum inutil de energie. Vă mai amintiţi poantele de la tv, când trecătorii erau întrebaţi ce sunt zonele erogene? Cam aşa este cartea. În ordine, frumos, toţi termenii sunt explicaţi. Pentru comportamentele considerate deviante de unele părţi ale societăţii nu se intră în detalii, dar se explică pe scurt despre ce este vorba. Atât cât să nu spui în mijlocul unui grup că Vrancea este o zonă erogenă…

Ce mi-a plăcut enorm: se insistă foarte mult de dreptul fiecăruia de a decide asupra corpului său, de a lua hotărâri în cunoştinţă de cauză, de a spune NU atunci când nu îţi doreşti un lucru, indiferent de reacţia celorlalţi. De asemenea, am avut un şoc din cauza culorii, când am ajuns la riscurile actelor sexuale, tipărite pe pagini negre. Primul este prezentat avortul. Dacă lectura acestei secţiuni ţi-a dat de gândit, înseamnă că eşti o persoană matură şi responsabilă. Dacă această secţiune te-a făcut să râzi, ar trebui să te întrebi ce fel de idiot eşti. Dacă această secţiune te-a plictisit sau nu ai înţeles-o, lasă cartea din mână şi întoarce-te la păpuşile tale. (p. 82) Dar riscurile mortale sunt cele reprezentate de BTS. La SIDA am găsit următorul mesaj, scris cu majuscule: PENTRU A NE ASIGURA CA VETI CITI ACEASTA SECTIUNE MACAR DE DOUA ORI, NU AM FACUT ECONOMIE DE HÂRTIE, TREBUIE SA STITI CÂT DE PERICULOASA ESTE SIDA. (p. 83) L-am înţeles abia când am dat pagina, şi informaţia este reluată. Chiar dacă nu se face o diferenţă clară între HIV şi SIDA, este important ca cele două să fie asociate cu pericolul extrem de mare la care se expun printr-un comportament sexual necontrolat.

Sex pentru incepatori, Editura All

Am pus multe semne în carte, şi când am terminat lectura mi-am dat seama că este imposibil să vă povestesc despre toate. Mai dau un singur citat: Dar trebuie să clarificăm ceva. Această carte nu este un ghid pentru a face dragoste, ci pentru dezvoltarea sexualităţii. Aceasta înseamnă: auto-evaluare, respectul pentru propria persoană, luarea deciziilor, sănătate şi dezvoltarea propriei sexualităţi, dar şi cunoaşterea, înţelegerea şi acceptarea celor din jur. Sexualitatea face parte din personalitate. Toţi oamenii au sentimente sentimente sexuale, dar fiecare şi le exprimă în felul său. De aceea este foarte important să respecţi sexualitatea celorlalţi. (p. 27)

Cred că aveţi aici suficiente motive pentru a lăsa această carte la îndemâna copiilor, mai ales dacă nu aveţi curajul necesar să discutaţi cu ei. În acest caz, vă recomand lectura înainte, şi, dacă vă înroşiţi până în vârful urechilor, începeţi cu pagina 23, „Timiditatea şi jena”. Cartea le va fi pe plac de la prima atingere, căci este tipărită pe foi subţiri şi lucioase, ca de revistă, îţi dă senzaţia de text accesibil oricui şi te încurajează să continui lectura. Pare o subţire, dar are 104 pagini atât de condensate, încât uneori mă întrebam cum de au reuşit să mai facă loc ilustraţiilor.

vALLuntar 2013În încheiere, trebuie să spun că acest articol face parte din a doua campanie vALLuntar, organizată de Editura ALL în colaborare cu RomSilva. Regulamentul campaniei este disponibil aici. Fiecare 15 comentarii se vor transforma într-un copăcel plantat cu sprijinul RomSilva. Primele 15 la acest articol vor fi pentru al doilea copăcel al meu. Toate celelalte comentarii care se vor adăuga vor fi cumulate cu altele, de la alte recenzii, şi la fiecare 20 se va mai planta un copac. Primul copăcel l-am obţinut cu acest articol, la care puteţi comenta în continuare, pentru a creşte numărul de copăcei.

Cartea o găsiţi în librăria editurii All, dar şi la Elefant.

Aţi da această carte copilului?

 

 

Google Safe
Ultimele postari ale lui Google Safe (vezi toate)
Posted in Cărţi pentru copii, Editura All and tagged , , , , , .

39 Comments

  1. M-ai convins! O carte de care avem nevoie multi dintre noi, parintii. Felicitari si pentru acesta alegere. Si spor la plantat copacei.

    • Multumesc, Raluca!
      Isi mai revine si inima mea la loc. Chiar daca n-am citit nimic nou, tot m-a socat cartea…

  2. Fiind mamica de fetita mereu m-am intrebat cum si cand sa vorbesc cu ea despre sex 🙂 Eu am avut noroc de un tata foarte deschis la discutii si nu s-a jenat niciodata sa ne explice una-alta. Eu insa am retineri, dar nu pentru ca imi este rusine, ci pentru ca nu stiu cum sa abordez problema. Cartea de care ai vorbit in recenzia asta pare un bun punct de pornire, deci o trec si eu pe lista de cumparaturi 😀

  3. Da, cu siguranta o voi citi impreuna cu fetele mele la momentul oportun. Este foarte important sa nu ii inhibam si sa le transmitem frustrare in ceea ce priveste sexul. Pana la urma pe noi cu de ne-a ajutat ca acest subiect era considerat tabu? Dumnezeu ne-a creat fiinte sexuale si copiii au dreptul sa fie informati astfel incat sa se inteleaga si sa se accepte asa cum sunt pentru a putea evolua frumos. E greu dar e important sa ne dam silinta , sa o facem cu simtul raspunderii si satisfactiile vor fi pe masura.

    • Eu as spune ca mamicile mai stiu cateceva, o recomand calduros si taticilor. Mie mi-a placut mult prezentarea ei, pe scurt, pe site la All.ro:

      Ai copii? Esti parintele vreunui adolescent care, in ultima vreme nu prea mananca? Si care nu prea mai sta pe-acasa, invocand tot felul de intalniri cu prietenii? Citeste imediat SEX PENTRU INCEPATORI… Cum? N-ai copii… aha, deci esti chiar adolescentul despre care era vorba! Ei bine, atunci ramane cum am vorbit: citeste imediat SEX PENTRU INCEPATORI…! E pe limba ta; e pe bune, e haioasa, e pontoasa, e din viata, nu cere de mancare, citeste-o seara la culcare! Intra-n randul lumii! Si-ti dau un sfat: lasa cartea, ca din intamplare pe masa din bucatarie pana te intorci! Fa si tu o bucurie parintilor!

    • Da, din nefericire multi dintre ei pot considera ca sunt depasiti. Si mai ales acestora le recomand cartea. S-ar putea sa fie ei insisi uimiti cat de multe nu stiu, sau au crezut ca stiu…

  4. Recunosc ca inca nu sunt pregatita pentru vremurile adolescentei copilasilor mei…si as dori sa copilareasca o vesnicie. Nu am zarit aceasta carte pe site-ul editurii All. Multumim tare mult pentru recomandare. E bine de stiu dinainte cu ce arsenal sa ne pregatim. 🙂

    • Nicoleta, si eu am scotocit un pic rafturile pana m-am hotarat ce sa cer.
      Acum o gasesti usor, e link la sfarsitul articolului.

  5. Sa stii – chiar m-am intrebat ce contine aceasta carte si cum este structurata. Am vazut niste tentative deloc promitatoare (din contra) – asa ca ma bucur sa citesc numai lucruri bune despre ea.

    • Uite si cuprinsul, poate te ajuta:
      Inainte de sex (partea I):

      • Sunt normal? Doua teste
      • Ce au barbatii si femeile in comun? parinti, scoala, conflicte, timiditate, complexe, acnee, sex
      • Care sunt diferentele dintre barbati si femei? gandirea, inaltimea, greutatea, vocea, parul de pe corp, marimea pieptului, menstruatia, organele sexuale
      • Ce mi se intampla? flirtul, pasiunea nebuna, iubirea, despartirea, gelozia, telefoanele, computerul in scopuri sexuale, fantezii erotice, auto-satisfacerea, visele umede, intalniri, saruturi, dezmierdari

      Sex (partea a IIa):

      • De ce este sexul atractiv? erotism, preludiu, acte sexuale, sa spui „da”, sa spui „nu”
      • De ce este sexul misterios? zone erogene, orgasm, virginitate, pozitii, sex oral, sex anal, homosexualitate, lesbianism
      • De ce este sexul benefic? placere, sarcina, procreare, familie
      • Ce altceva ar trebui sa aflu? igiena, contraceptie, ginecolog, urolog, psiholog
      • Care sunt partile intunecate ale sexului? avortul, BTS, SIDA, violenta sexuala, violul, incestul, pedofilia

      Despre sex (partea a IIIa)

      • Este bun sau rau? injuraturile si limbajul obscen, erotica, pornografia, prostitutia, voyeurismul, exhibitionismul, orgiile
      • Discutii despre sex. mitologie sexuala antica si contemporana
      • Sexul in istorie. parintii aleg partenerul copilului, fara sex inainte de casatorie, centura de castitate
      • Inainte de a ne desparti, testati-va cunostintele
  6. O carte care ne-ar ajuta sa trecem mai usor peste anumite intrebari..desi cred ca acele intrebari vor veni ceva mai devreme de 12 ani.;)
    Spor la plantat!

  7. :)) Eu am crezut ca e o carte pe care sa o citeasca parintii si din care sa invete cum sa le explice copiilor despre sex. Dar e o carte pe care sa o citeasca copiii, de la 12 ani :). Varianta care mie imi convine pt ca, in anumite domenii, prefer autodocumentarea. Si, dupe ce se documenteaza, discutii libere. Mai avem insa de asteptat pana atunci. Insa la cat de repede trec anii… Multumim pt recenzie. Si spor la plantat copacei!

    • Cris, cea de la humanitas, pe care am mentionat-o la inceput, aceea este pentru parinti.
      Aceasta da, este pentru copii. Adolescenti cu multe intrebari.

  8. Din prezentare desprind ca aceasta carte este mai mult decat utila,in primul rand pentru adolescenti dar si pentru parintii care nu stiu de unde sa inceapa o conversatie pe aceasta tema.Spor la plantat copacei.

  9. Ca si tine, eu am gasit raspunsurile în carti si reviste, la capitolul sex, pentru ca era un subiect tabu în familia mea. Acum e bine ca exista astfel de carti, pe care e bine sa le citim si daca am trecut de vârsta adolescentei. În primul rând pentru ca ne ajuta sa patrundem în universul lor (daca am uitat cum e) si sa ne faca _ capabili sa vorbim cu ei pe limba lor despre o tema atât de delicata.

  10. Foarte sprintara cartea. Noi n-am reusit s-o lasam din mana, pe rand, eu si sotul.
    Pe masura ce cresc strumfii, cu siguranta o vom relua.

  11. Si mie mi se pare interesanta, cu siguranta o vom cumpara in momentul in care o sa vad interes pentru subiect (probabil in maxim doi ani).
    E important sa le gasim pustilor o sursa de incredere, si ca informatiile sa vina intr-un mod care sa-i prinda, altfel degeaba le dam de citit. Iar din cate inteleg, tonul cartii e tare captivant… o s-o rasfoiesc si eu imediat ce ajung intr-o librarie, cine stie, poate o cumpar pentru mine, pana una, alta. 🙂

    • … sau facem si noi in sfarsit o iesire cu cei care am mai ramas prin Bucuresti din vechea gasca, si v-o imprumut 🙂

  12. Mi-e teama de pe-acuma de asemenea discutii, nu de tema in sine, ci sa nu fac greseli in felul in care abordez subiectul, cuvintele pe care le aleg… De aceea voi cumpara cartea sa ma pregatesc din timp… Cuprinsul pare sa fie foarte „cuprinzator”. Multumesc de recenzie!

  13. Felicitari si pentru alegerea cartii, si pentru recenzie, si pentru copacel!
    Multumesc pentru idee, trebuie sa avem si noi cartea si subiectul nu e deloc usor 🙂
    Ma pregatesc si eu pentru un copacel, inca nu am terminat de citit.

    • Spor la citit!
      Si poate mergem sa ne vizitam copaceii, eu i-am lasat in grija editurii pe amandoi.

  14. Aveam impresia ca e o carte pentru parinti, cum sa explice copiilor. Dar, din ce citesc la tine, e o carte pentru adolescenti, sa citeasca ei singurei. Cred ca o voi face cadou fiecarui adolescent pe care il cunosc, merita. Mie mi-ar place sa existe educatie in scoala; nu inteleg de ce se cheltuie bani cu vaccinuri si nu cu campanii. De multe ori ma duce gandul sa fac o asociatie pentru a realiza campanii (pe mai multe teme) in scoli. Multumesc de recomandare!
    Primavara frumoasa!

    • Alina, m-am gandit si eu la faza cu cadoul, dar nu stiu daca va fi pe placul parintilor.
      Sa risc, sa nu risc… :)?

  15. este o carte utila pentru copii nostri. o voi citi si eu, fiindca am nevoie de toata informatia posibila pentru a fi un bun indrumator fiicei mele. deja am emotii pentru momentul intrarii ei in adolescenta. succes mamicilor…………………

  16. Da , as da aceasta carte copilului daca e adresata varstei adolescentei. e mai bine sa se informeze citind si apoi sa avem discutii libere , noi suntem inca mici , dar speream sa ne descurcam.
    o initiativa foarte buna privind copaceii, felicitari …si mult spor la plantat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente