Vizuina din Watership Down (Concurs)

Watership Down, Richard Adams

Afară deja ninge linistit, semn că iarna îşi intră în drepturi. Ce poate fi mai frumos decât să ne strecurăm într-o vizuină cu iepuraşi? Ne ajută în acest sens Editura Humanitas, care tocmai a publicat în limba română celebrul roman pentru copii Watership Down. Lansarea va avea loc în Bucureşti, sâmbătă, 15 decembrie, ora 17:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bd. Elisabeta nr. 38).

Romanul aparţine autorului englez Richard Adams, iar ideea acestuia a prins contur în timpul unei drumeţii cu fiicele sale, cărora le-a improvizat o poveste cu iepuraşi. La insistenţele acestora, Adams a scris povestea. Până la publicare, romanul a fost respins de 13 edituri, dar când în sfârşit a fost publicată, s-a vândut în timp record în peste un milion de exemplare în Marea Britanie şi Statele Unite. Romanul Watership Down a câştigat în 1972 medalia Carnegie şi premiul Apărătorul literaturii pentru copii. Până în prezent, s-au vândut în lume peste cincizeci de milioane de exemplare ale cărţii.

Prezentare pe scurt: Într-o  zonă liniştită din Anglia rurală, unde-şi au sălaşul mai multe familii de iepuri, se arată la un moment dat semnele ameninţătoare ale apropierii oamenilor. Ce şanse vor avea un iepuraş vizionar, Hazel, şi fratele său, Fiver, dăruit cu toate virtuţile unei căpetenii, să-şi salveze prietenii şi să-şi poarte ceata înspre locuri neumblate de oameni, ca să-şi întemeieze noul sălaş? Şi ce sacrificii vor trebui să facă pentru a şi-l ocroti? Începe o călătorie cum nu le-a mai fost dat vreodată iepurilor, o adevarată odisee, cu pericole şi ispite la tot pasul, cu îndoieli şi temeri, cu intrigi şi caractere puternice. Destinatia: Watership Down, un deal în nordul comitatului Hampshire, locul ideal, ferit de
primejdii, unde iepurii îşi pot duce traiul fără griji. Descrierea comportamentului iepurilor sălbatici, folosită în carte de autor, are la bază lucrarea naturalistului englez Ronald Lockley, The Private Life of the Rabbit (1964).

Editura Humanitas oferă cadou patru volume din romanul Watership Down. Cărţile vor fi acordate prin tragere la sorţi. Pentru a câştiga unul din aceste volume trebuie să lăsaţi un comentariu la acest articol, prin care să răspundeţi la următoarea întrebare (dacă aveţi un copil destul de mare pentru a inventa o poveste, rugaţi-l să vă dicteze răspunsul):

Locuieşti la ţară, la marginea unei păduri, şi ai în spatele casei o grădină mare.
Într-o zi de toamnă descoperi vizuina unor iepuraşi sălbatici. Care este reacţia ta?

Fiecare participant are dreptul la un singur comentariu. Vă rog ca în rubrica „Nume” să folosiţi numele real, către care va fi făcută expediţia, şi verificaţi dacă adresa de mail este scrisă corect. Concursul se va desfăşura între 7-13 decembrie, ora 21:00. Cei patru câştigători au la dispoziţie 24h pentru a trimite adresa de expediţie; la expirarea termenului vom desemna un nou câştigător.

În cazul în care câştigătorii sunt din Bucureşti, sunt invitaţi să ridice premiul în cadrul evenimentului ce va avea loc la Librăria Humanitas – Cismigiu, sâmbătă, 15 decembrie, ora 17:00.

Info preţ: Librăria Editurii Humanitas

Librării online: Elefant.ro, Libris.ro, Librărie.net.

Cristina H.
Posted in Concursuri-fulger, Editura Humanitas and tagged , , , , , .

70 Comments

  1. MIruna,fetita mea a raspuns ca ar scoate morcovi si varza de pe holda din gradina si le-ar pune in vizuina, sa aiba iepurasii ce manca.

  2. A mea fetita mi-a raspuns :” I-as spala in cadita cu apa calda, ca afara e frig si s-ar incalzi si ei saracutii” 🙂

  3. „Pentru ca este atat de liniste in jur, nu pot decat sa ma bucur nespus de prezenta noilor mei vecini; ca sa le arat buna dispozitie ce m-a cuprins odata cu sosirea lor am decis sa le amenajez si un spatiu de luat masa si gradina sa ramana in ordine”

  4. Iasmina C., Oradea, 6 ani, a raspuns: L-as chema pe Rares (fratele ei de 2,5 ani)sa ii scoata de acolo ca mie mi-e frica sa ii iau si m-as juca cu ei.

  5. He, he, cum nu pot spune primul raspuns care mi-a venit in minte, o sa zic ca cel mai probabil mi-as proteja copacii cu plasa de sarma ca sa nu-mi roada scoarta pe timpul iernii si le-as lasa mancare pe langa vizuina.

  6. „La inceput, m-as mira foarte tare, dar in acelasi timp m-as bucura pentru ca m-as putea imprieteni cu ei. Apoi, fiind vecini, ne-am putea juca in fiecare zi! Si,….neaparat as face un gardut care sa protejeze straturile cu legume de dintisorii neobositi ai noilor mei prieteni!”, zice Luca 🙂

  7. Denisa de 4 ani zice: vaaai ce draguti, il punem pe tati sa-i prinda si sa doarma cu mine in pat ca-s asa pufosi si frumosi.

  8. Fetita mea, Ada, de 7 ani, mi-a spus ca le-ar duce morcovi multi ca sa aiba ce manca in timpul iernii si i-ar vizita in fiecare zi impreuna cu prietenii ei.

  9. Laura: nu putem dormi cu ei ca ne zgaraie, sunt salbatici, le facem o cusca maaaare, ca asa am vazut ca se tin iepurasii, si avem zilnic grija de ei, le dam mancare, le facem curat. Mai trebuie si un tarculet unde sa-i lasam si liberi din cand in cand, sa fim sigure ca nu fug.

  10. As spune: o, Doamne! Daca e genul ala de rabbit hole care te duce undeva, in cu totul si cu totul alta parte? Hm, ce-ar fi oare? Sa incerc?

  11. Baietelul meu e prea mic sa raspunda la intrebare dar va pot spune eu ce ar face.
    Cu siguranta ar vrea sa ii luam acasa si sa se joace cu ei asa cum stie el sa se joace la un an si noua luni. 🙂
    Ii plac mult animalele pe care el le numeste „tucu,tucu” indiferent ca e vorba de un caine, o pisica sau un iepure 🙂

  12. Robert a raspuns asa:,,M-as mira tare,dar apoi as construi o cusca si ii voi ingriji.Le-as da de mancar e :morcovi ,salata,laptuci si varza.O sa fie prietenii mei si ai fratiorului meu,Denis,pentru ca si lui ii plac mult iepurasii.Are si o masca de iepuras si eu una de tigru!”

  13. Nr. 16: Horia: îi hr?nesc cu morcovi si le fac apoi un tunel ca sa scape din gradina, dar trebuie sa aiba grija la vulpi sau lupi sa nu-i m?nânce.

    Nr. 17: Maia: îi mananc.

    Intrebarea le-a fost adresata separat, dupa cum cred ca v-ati dat seama.

  14. I-as privi cu blandete si le-as spune bun venit in familia noastra.As cere ajutor,si cred ca bunicul ar putea, sa pot sa le construiesc un culcus caldut si as semana o gradina cu morcovi si varza ,care sa fie doar a lor, as face un gardulet dar nu prea inalt sa nu se simta ca in cusca;lor le place sa se joace, sa alerge .Daca ar vedea toate acestea sunt sigur ca am deveni prieteni si am putea sa ne jucam impreuna, imi spune Stefanut,5 ani.

  15. Raspunsul ii apartine in totalitate baietelului meu Danut (5 ani si jumatate), care tot timpul despica firul in patru 🙂 : ” Ce as face? pai i-as goni!! mi-e mila de ei, dar ii gonesc…in gradina mea am multi morcovi. Daca vin iepurii, ne lasa fara morcovi si noi ce mai punem la supa?? Si…daca punem morcovi in supa, cum ii punem asa cu saliva de la iepuri?” (brrr..mie nu-mi trecea asta prin cap :)) ) …” ne imbolnavim…deci, ii gonesc….mi-e mila de ei, dar imi place si supa de morcovi ” 🙂

    • Bestial ursuletul!! Auzi la el, saliva de iepure… sa-l intrebi cum e cu saliva de la râme, ca alea se tot plimba pe langa morcovi…

  16. „Am grija de iepurasi si ii iubesc mult mult. Adun morcovi din gradina si le dau sa manance. Le fac scaunele din petale de flori… Apoi chem toti iepurasi si ii pun sa se joace impreuna. Unul dintre ei il iau in casa si ii dau si mai multi morcovi si apa. Pana la urma ii iau pe toti in casa, pentru ca mi-e drag de toti. Le dau si lor morcovi. Intr-o zi de vara gasesc si pisicute in gradina. Iepurasii vad ca ii iubesc mai mult pe ei pentru ca vad ca pisicutelor le dau mai putina mancare. In alta zi gasesc si multi caluti in gradina si ii iubesc si pe ei la fel de mult. Pun toti iepurasii pe un cal mai puternic si il pun sa-i care. Luni dimineata gasesc in gradina si o gramada de catelusi care se joaca impreuna cu iepurasii, sunt prieteni. Cand le este frig se ingramadesc cu totii ca sa se incalzeasca. Ingrijesc toate animalutele si mama zice sa mai chemam si niste ratuste. Le ingrijesc si pe ele la fel. Iepurasii se bucura si topaie de bucurie. Ii chem pe toti sa facem o poza impreuna. Apoi se aude un ursulet care sta la usa si mormaie. Il iau si pe el in casa, dar vin parintii lui dupa el, asa ca ii spun la revedere. Spal toti iepurasii, pe fetite le pieptan, iar pe baietei ii usuc cu feonul. Peste noapte vine un hot la noi acasa si fura un iepuras. De dimineata eu vad ca a disparut si sun la politie. Politistul il gaseste pe hot si imi aduce iepurasul inapoi cu masina, iar hotul ajunge la inchisoare. Am uitat sa va spun numele pe care i-am pus iepurasilor: Andreea, Georgiana, Alexandra, Maria, Radu, Stefan si Andrei.”

  17. as fluiera incetisor pentru a-i scoate din vizuina pe toti, i-as alinia, la stânga pe baieti si la dreapta pe fetite, cu fetitele as sari coarda, dupa ce le împletesc urechile, ca pe niste codite, iar cu baietii as sta pe burt? si as vorbi despre cum se preda matematica la scoala iepureasca pentru ca poate pe aceea as întelege-o si eu.

  18. Razvan mi-a spus povestea lui asa: Daca intr-o zi, langa casa mea, as gasi o familie de iepuri as culege morcovi si varza din gradina, special pentru ei. Le-as construi un cotet, ca sa aibe un mic adapost pentru iarna care va veni. Pe langa as face un gard cu o portita sa poata iesi cand vor si sa fie feriti de vulpi. Din cand in cand m-as mai juca si eu cu ei.

  19. Convins de faptul ca oricum n-ar avea voie sa-i pastreze si ca iarna le-ar putea fi prea frig afara, baietelul meu Andi care implineste 6 ani in ianuarie, s-a gandit sa-i dea unor copii care pot sa-i tina iarna in casa.

  20. Le-as construi o casuta unde nu poate intra nimeni sa-i manance, le-as da de mancare si ziua urmatoare i-as scoate la o plimbare si ma voi juca cu ei jocuri frumoase si hazlii.

  21. Ma apropiu tiptil, tiptil ca sa nu se sperie, imi gasesc un loc bun de panda si stau acolo linistit sa vad cum traiesc iepurii salbatici .Darius

  22. Priscila imi zice:”i-as lasa singuri,sa le dau drumul sa-i mangai si as ruga pe tatal si mama iepurasilor sa nu ma zgaraie, dar le-as da de mancare.” raspunsul lui Priscila de 5 ani!

  23. TETE, NEPOTICA MEA, ZICE CA AR FI BINE SA LE DAM IEPURASILOR O PARTE DIN MORCOVI, PENTRU CA SA NU MOARA DE FOAME, IAR CEALALTA PARTE SA O PUNEM NOI LA CIORBITA, CA SI NOI TREBIUE SA CRESTEM MARI SI SA NU NE DOARA PICIARELE, CA NICI PE IEPURI NU -I DOR, DE ACEEA FUG ASA DE REPEDE…NU-I BATEM, PLANGE MAMA LOR DE EI…

  24. LE DAM SI IEPURASILOR NITEI MORCOVI CA SA NU MOARA DE FOAME SI SA NU PLANGA MAMA LOR DE EI…DACA NU MANANCA NU MAI POT FUGI ASA DE REPEDE SI II PRIND VANATORUL SI EU PLANG DE EI CA SUNT SI EI TOT COPII…

  25. Andrei, distrat, imi spune:
    ,,Ce as face??? Pai…e criza!!!:))) Si cum vin si sarbatorile ii si vad la cuptor cu multi morcovi, ceapa, usturoi si vin…friptura!!!(rade!!!…el nu cunoaste gustul carnii de iepure, dar si-l inchipuie). Iar din blanita lor fruuuumoasa ar merita si mami sau bunica o caciula sau o hainuta…ca tot le plac femeilor blanurile, iar bani de cadou…de unde sa iau ca sunt inca fara servici!
    Altadata sa nu mai dea iama prin gradina bunicii mele…ca munceste si asa singura toata gradina, de la moartea bunicului meu. Sa-i mai faca si ei paguba…ar fi prea mult!”

  26. puitul meu Teodor inca nu stie sa vorbeasca, dar sigur ar fi foarte incantat sa-i smotoceasca nitel si sa le bage cate un biberon cu lapte in gura.:))

  27. Iustina mi-a spus: ,,Mami, ar fi foarte interesant! M-as ascunde undeva ca sa pot sa ii urmaresc ce fac. Poate le-as aduce, si ceva de mancare si m-as imprieteni cu ei” Trebuie sa mentionez ca fetita mea care nu a implinit inca 8 ani, este foarte curioasa si ii place sa studieze toate micile fapturi ce ii ies in cale.

  28. Theodora chiar i-a scris lui Mos Craciun sa-i aduca un iepuras pufos.
    Are o verisoara care are un iepuras si noi avem grija de el cand ei pleaca in concediu.
    Asa ca daca i-ar gasi in spatele blocului m-ar scapa de o cheltuiala…..hi,hi,hi…
    Problema noastra ar fi ca tati nu isi doreste nici un animal cu blana la noi in apartament.

  29. Radu zice: „le-as acoperi cuibul, l-as camufla cu iarba multa ca sa nu il vada celelalte animale de prada din padure”

  30. Daca as gasi un cuib de iepurasi, le-as da de mancare multi morcovi si frunze de varza, si ce ar mai vrea ei, as avea grija de ei, si peste iarna i-as lua in casa si i-as tine intr-o cutie speciala.

  31. Nr. 40 Flavia Nicoleta Tarta

    „Daca as gasi iepurasi, le-as da cativa morcovi, i-as mangaia si le-as face o casuta draguta!”

    Nr. 39 Andrei Stefan Tarta(4 ani)

    „I-as iubi!”

  32. Fiica mea,Cristina de 10 ani a scris o compunere:
    „Era o zi racoroasa de toamna.Ultima raza de soare mi-a zambit pe geam.Din acel moment,m-am hotarat sa ies afara,sa ma plimb prin gradina.
    Cand mergeam,frunzele fosneau usor in urma mea.Copacii se simteau singuri si goi,iar pasarele nu prea mai erau.O boare rece mi-a trecut prin parul matasos.
    Prin covorul de frunze aramii am observat o vizuina mica,maro care mi-a atras atentia.Eram curioasa si nerabdatoare sa aflu despre ce e vorba.Privind mai bine am vazut doi ochisori mici , iar pe langa un corp acoperit cu blanita pufoasa si frumoasa.Mi-am dat seama ca erau niste iepuri salbatici.Erau si albi si negri,cu pete…Le-am spus:
    – Haideti, micutilor!O sa va hranesc.
    -Multumim !!!
    Eram foarte mirata cand am auzit ca vorbesc.Parca faceam parte dintr-un basm.
    I-am gazduit,le-am luat morcovi sa manance, m-am jucat cu ei ,le-am mangaiat blana pufoasa si le-am facut un patut .
    Eram foarte fericita !!!
    Dupa cateva zile, mi-am dat seama ca trebuie sa ii las liberi, in padure.
    La despartire, ii tineam in brate , iar ei ma induiosau cu ochii lor.Cu lacrimi in ochi le-am dat drumul in padure.
    -La revedere, micii mei iepurasi!!
    -La revedere!
    -Va iubesc!Imi pare rau ca a trebuit sa va parasesc.O sa ne mai vedem!
    -Si noi te iubim!Sigur ca o sa ne mai vedem!
    Le-am facut cu mana si m-am dus acasa.
    A fost minunat sa am grija de iepurasii aceia mici si frumosi!! „

  33. Fluturasii mei le-ar face o casuta cu o usa mare de lemn, sa nu ii deranjezez nimeni.Le-ar pune o paturica si cateva perne, sa nu le fie frig.Le-ar da morcovi sa manance noaptea, cand se trezesc ei.Nu in ultimul rand, ar lua niste caini mari de tot sa ii pazeasca de oamenii rai care vor sa ii manance!

  34. Nr. 43 Mihai (7 ani): „As face ceva, dar sigur nu se poate”, „Imagineaza-ti ca s-ar putea”. „Pai nu se poate, as sapa dupa ei un tunel, ca sa-i domesticesc, dar nu vreau sa stric gradina, de aceea nu se poate”.
    Nr. 44 Maria 2 (5 ani): „M-as culca cu ei”. (Initial a crezut ca-i o ghicitoare)

  35. Stefi, 10 ani: „As sta calma, nu m-as speria si i-as lasa in pace, pentru ca m-as bucura sa am iepurasi in curte!”

  36. Alexandru, 6 ani:”M-as bucura, le-as da mancare, apoi i-as pune intr-o cusca si si i-as duce in padure si le-as da drumul acolo ca sa fiu sigur ca nu strica gradina!Nu i-as pastra ca sunt salbatici si nu s-ar simti bine la noi!”

  37. mami, chiar sunt iepurasi la noi in gradina? daca-s mici, sa-i luam in casa si sa ne jucam cu ei, si cand mai cresc le dam drumul.

  38. Anisia, 4 ani: Ii iau in fiecare zi acasa cu mine sa ne jucam, sa dormim la pranz, sa facem gimnastica impreuna, si sa rontaim morcovi, si seara ii las la mamica lor in vizuina, sa nu se supere.Iepurasii o sa se imprieteneasca cu mine daca le dau morcovi!ana

  39. Andrei zice voios ca i-ar lua in casa, le-ar face o cusca a lor si i-ar hrani in fiecare zi, sa le fie si lor cald si bine, sa nu inghete in gerul de afara. Protestez inutil (sa le facem o cusca afara, sa-i hranim…tot afara), raspunsul e acelasi! Asa ca ii luam la noi!

  40. Ioan- 5 ani: „as merge tiptil,tiptil spre ei ca sa nu se sperie si le-as lasa un pic de trifoi si 2 morcovi.a doua zi m-as duce iar la iepurasi sa vad daca au mancat :)”

  41. Intr-o zi de iarna ,eu si mama stateam in casa,la caldura. Simteam nevoia sa ies sa ma joc.M-am imbracat cu hainele mele groase,mi-am pus caciula,manusile si cizmele.Afara ninsese si peste tot zapada se asternuse pufoasa si alba ca spuma laptelui.Am iesit pe portita dinspre livada din spatele casei.Acolo am atarnate cateva casute pentru pasarele si vroiam sa le pun un pumn de seminte,inainte sa ma joc cu zapada.Langa tulpina unui pom am zarit ceva miscandu-se.Era un iepure foarte dragalas cu ochii rosii ca doua rubine.L-am rugat sa nu se sperie de mine si i-am pus pe zapada semintele pe care le tineam in pumn.Sfios,a venit si a mancat repede.Cred ca i-au placut.I-am spus ca ii mai aduc ,doar sa nu plece de acolo.M-am dus repede in casa si am luat o punga mare cu seminte de tot felul,coji de paine si morcovi.In locul unde intalnisem iepurele am avut o mare surpriza:acolo ma asteptau mai multi iepurasi.Probabil ca le era foarte foame.In timp ce ii priveam cum mananca,m-am gandit sa ii iau in casa,la caldura.Cu greu am reusit sa prind unul,pentru ca ceilalti au fugit.L-am dus in casa si m-am jucat cu el.L-am hranit,dar mi-am dat seama ca era foarte trist.Cred ca ii era dor de fratii lui.Pana la urma l-a dus inapoi langa pomul unde l-am gasit si i-am pus multa mancare.A fugit imediat intr-o mica gaura de langa pom.Dupa un timp a aparut impreuna cu ceilalti iepurasi si au inceput cu totii sa manance.L-am vazut pe iepurasul meu cum sarea vesel prin zapada.De atunci ma duc des cu morcovi,fructe si seminte in acel loc.Cateodata ii vad cum ma privesc si cred ca sunt mai fericiti acolo !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente