Aventurile lui Cepelica, de Gianni Rodari

Despre Cepelică am tot vorbit toamna aceasta, cu ocazia lansării de la Librăria Humanitas-Kretzulescu. Dar nu reuşisem să termin cartea de citit… Aşa că nu am putut povesti atunci prea mult despre subiect. Amuzantă pentru copii, căci acţiunea se petrece într-o lume a legumelor, cartea este potrivită şi pentru adulţi, care cu siguranţă că nu se vor plictisi, dacă nu au citit-o în copilărie.

Eu sincer nu-mi mai amintesc subiectul, deşi aproape cu siguranţă că am văzut-o pe la bibliotecă. Acum am umplut câteva ore de toamnă cu o poveste minunată. Cepelică, dincolo de înfăţişarea lui mai puţin obişnuită, este un băieţel isteţ. El se loveşte încă de la început de nedreptatea conducătorilor ţinutului, când tatăl său este arestat abuziv. Porneşte în aventură la îndemnul lui:

Cepelică, tu eşti acum măricel şi eşti în stare să-ţi porţi singur de grijă. […] tu i-aţi desaja la spinare şi porneşte în lumea largă. O să vezi şi o să înveţi multe. […] N-ai de studiat decât o materie: pe ticăloşi! Deschide bine ochii când dai de un tiran, opreşte-te, cerceteză-l…

Este prietenos, şi reuşeşte să treacă peste toate încercările cu sprijinul amicilor pe care şi-i face. şi, mai mult, reuşeşte să le dea o lecţie prinţului Lămâie, conteselor Cireşe Amare şi mai ales lui Pătrăgică, de departe cel mai nesuferit personaj.

Amuzant a fost fragmentul cu familia de miriapozi, care merge la cizmar. Cât îl costă pe tată să schimbe încălţările copiilor? şi nu le schimbă pe toate :), căci nu îşi permite…

Mai este mult până la sărbători, dar se apropie o sumedenie de aniversări. Mihai, Gabriel, Andrei… sunt sigură că veţi primi măcar o invitaţie, şi va trebui să faceţi un cadou. Aventurile lui Cepelică sunt mai mult decât potrivite pentru orice vârstă a copilăriei.

Cartea are 200 de pagini, cu ilustraţii color. Coperta reproduce varianta iniţială, de acum mai bine de jumătate de secol, iar ilustraţiile din interior aparţin ediţiei aniversare publicate în Italia în 2008. Îmi place foarte mult şi hârtia mată, uşor crem, ce dă o nuanţă de "vechi", îmbinată cu nostalgie. Despre carte mai puteţi citi şi aici.

Cartea este disponibilă la Editura Humanitas aici, sau în librăriile online: LibrisElefanteMAG.

Cristina H.
Ultimele postari ale lui Cristina H. (vezi toate)
Posted in Cărţi pentru copii, Editura Humanitas and tagged , , , , , , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente