Peripetiile lui Juha Nazdravanul, Editura Polirom

Peripetiile lui Juha Nazdravanul, Editura PoliromAm primit săptămâna trecută o carte pe care o aşteptam de ceva vreme, Peripeţiile lui Juha Năzdrăvanul, apărută la Editura Polirom. Am vrut-o pentru că, într-un fel, întotdeauna mi-au plăcut basmele şi poveştile orientale. O altă lume, o civilizaţie cu totul diferită, întotdeauna oferă un prilej de învăţare. Sunt sigură că o cunoaştere mai apropiată a acestor civilizaţii ar aduce ceva mai multă toleranţă. De aceea poveştile de acest gen, mai ales cele O mie şi una de nopţi, nu trebuie să lipsească din lista de lecturi a unui copil.

L-am răsfoit pe Juha imediat cum l-am primit, am citit la început pe sărite câteva povestioare şi am avut o puternică senzaţie de deja-vu… cumva stilul, chiar şi subiectele, îmi erau cunoscute. Mi-a luat câteva minute să-mi dau seama de ce, şi am alergat repede la unul din rafturi să scutur de praf ediţia mea cea veche cu "Nezdrăvăniile lui Nastratin Hogea", autor Anton Pann, apărută în 1987 la Editura Facla. Am citit apoi un pic şi despre Juha, "CV"-ul lui, şi am aflat de ce am avut acea senzaţie… pentru că Juha este în lumea arabă ceea ce Nastratin este în cea turcă, ori Păcală în cea românească. Poveştile şi aventurile lor, culese de folclorişti în secolul al XIXlea, se amestecă de cele mai multe ori. Chiar Anton Pann a folosit ca sursă de inspiratie la redactarea lucrării menţionate o ediţie turcească din 1837. Nu ştiu dacă aţi mai putea găsi acum cartea lui Anton Pann, dar ediţia apărută la Editura Polirom o poate înlocui cu succes, mai ales că este o variantă tradusă.

Juha este un om isteţ, cu simţ practic, care face faţă oricărei situaţii prin umorul său de excepţie, prin îndrăzneala cu care calcă peste convenţiile sociale, prin dispoziţia sa permanentă de a face şotii, prin felul său candid de a privi defectele oamenilor. El se amestecă permanent în treburi care nu-l privesc, dă sfaturi tuturor, şi mai ales se distrează, făcând pe naivul, sau răspunzând surprinzător celor din jur. Este un personaj cu secole de legendă în spate, fiind atestat de cronicari încă din secolul al VII-lea, călătorind de-a lungul timpului pe măgarul său şi adaptându-se vremurilor. La redactarea acestei versiuni în limba română Gabriel Biţurnă – traducătorul, a avut la dispoziţie mai multe lucrări din toată lumea arabă.

Povestioarele rar depăşesc o pagină, unele sunt anecdote, altele moralizatoare. Aş spune că este o carte pentru copii, dar nici cu adulţii nu-mi e ruşine, mai ales dacă mă gândesc la numeroasele glume pe seama soacrei, nevestei sau a vecinilor. Copiilor le-aş recomanda-o de la 9-10 ani, pentru a putea surprinde mai bine atmosfera şi nuanţele. Lucrarea este format mare, 16×23,5 cm, 200 pagini, cu copertă color şi interior alb-negru, dar cu ilustraţii foarte simpatice, aparţinând lui Radu Răileanu. Am apreciat faptul că există note explicative pentru toţi termenii specifici civilizaţiei orientale, utile mai ales copiilor care îi întâlnesc prima dată (giubea, aba, emir, cadiu, imam, muezin etc.), deşi cred că ar fi fost mult mai bine dacă erau note de subsol, şi nu note de final, în ciuda explicaţiilor detaliate pe care le includ.

Peripetiile lui Juha Nazdravanul, Editura Polirom

Din cuprins: Cei trei ghicitori în stele, Vânătoarea de urşi, Fuga de rugăciune, Ia tu banii, preacinstite cadiu!, Măgarul şi vinul, Predica lui Juha, Preţul mirosului de friptură, Juha şi ciobanul, Cobza furată, Juha şi hoţu, Cuiul lui Juha, Oul cocoşului, Juha la oaste, Turtele zburătoare, Juha şi filosofia, Înmormântarea lui Juha, Catârul din ibri, Osânda vulpii, Luna din fântână.

Nu am testat cartea aşa cum trebuie pe şcolărelul meu, dar am o vagă senzaţie că Juha va merge la şcoală şi va umple cu hohote câteva pauze bune la începutul noului an şcolar. V-o recomand cu cea mai mare plăcere.

În încheiere, una dintre povestioare. Am ales una scurtă, la întâmplare, deschizând cartea, căci altfel mi-ar fi imposibil să aleg:

Bună seara!

De fiecare dată când Juha dădea nas în nas cu soacra sa, fie zi, fie noapte, o întâmpina cu aceleaşi cuvinte:
– Seara bună, soacra mea iubită!
Văzând această purtare, unul dintre prieteni îl întrebă nedumerit:
– De ce, de fiecare dată când treci pe lângă soacra ta, indiferent de oră, îi zici "Bună seara"?
– Pricina, domnule drag, este că mie, de fiecare dată când îmi văd soacra, mi se întunecă dinaintea ochilor.

Şi, dacă v-a plăcut, o puteţi câştiga până duminica aceasta, la concursul organizat de Laura. Detalii aici.

Info preţ: Librăria Polirom, Libris, Elefant. Cartea este disponibilă şi în format electronic (vezi detalii).

Biblioteca Năzdrăvanilor

 

 

Cristina H.
Ultimele postari ale lui Cristina H. (vezi toate)
Posted in Cărţi pentru copii and tagged , , , , , , , .

6 Comments

  1. daca stau sa ma gandesc bine, ce mai e original azi? dar ca sa fii cat mai aproape de original, ca in cazul lui Juha, e preferabil. sunt si eu curioasa sa o citesc. o s-o caut.

  2. Am cumparat cartea si imi place foarte mult. Baiatul meu nu o mai lasa din mana, desi pana acum nu-i prea placea sa citeasca. Stilul lui Gabriel Bituna, traducatorul, este foarte placut. Aceste snoave nici nu par traduse, ci scrise direct in romaneste, intr-o romana desprinsa din cartile traditionale de povesti. O recomand tuturor cu draga inima.

  3. Citindu-l pe Juha, imi dau seama ca oamenii rad de aceleasi lucruri peste tot. Umorul este universal, iar Juha, Pacala, Nastrattin nu sunt decat actori ai marii comedii umane. Superba carte!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente