Colectia Folclorul copiilor, Editura Paralela 45

Joc si joaca - Folclorul copiilor, Editura Paralela 45

Am rămas în urmă cu povestirile, habar n-am cum, dar uite că a trecut o lună şi jumătate de la târgul de carte şi lista mea din agendă e aproape neatinsă. Dar uneori îmi spun "mai bine mai târziu decât niciodată". Iar dacă anul acesta am fost mai mult decât prezentă prin târg, mi-am dat silinţa să fiu prezentă cel puţin la evenimentele partenerilor "Talente de Năzdrăvani".

Aşa am ajuns la prezentarea colecţiei "Joc şi joacă – Folclorul copiilor", la Editura Paralela 45.

Colecţia cuprinde deocamdată patru titluri: Fluturaş, fluturaş; Pisicuţă, pis, pis, pis; Melc, melc, codobelc; La moară. Cărţile se adresează copiilor preşcolari, în intervalul de vârstă 3-6 ani. Autoarea – Mădălina Radu, prezentă la lansare, vorbeşte despre caracterul vesel şi util al lucrării, materialul fiind structurat pe cele patru tipuri de comportament: cognitig, motor, verbal, socio-afectiv, similare cu domeniile de dezvoltare ale unui copil aflat la grădiniţă, copii la care jocul este activitatea principală de învăţare.

Prin jocurile propuse în structura lucrărilor (aproape identică pentru fiecare în parte), se urmăreşte percepţia cantităţii, a poziţiilor spaţiale, precepţia temporală, gruparea de obiecte şi operarea cu noţiuni, dezvoltarea autonomiei şi socializarea, dezvoltarea vocabularului şi exprimarea verbală, precum şi dezvoltarea motricităţii fine.

Fiecare pagină este marcată cu o etichetă, pentru tipul de activitate căreia îi este destinată, pentru a le fi şi părinţilor mai uşor să lucreze cu acest material: o inimă pentru socio-afectiv, litere pentru comportament verbal, un beculeţ pentru cognitiv, şi un creion pentru comportament motor.

Activităţile propuse au fost realizate cu sprijinul doamnei educatoare Simona Dudu, de la grădiniţa nr. 54 Bucureşti.

Joc si joaca - Folclorul copiilor, Editura Paralela 45

Revenind la colecţie, prima activitate propusă este partitura fiecărui cântecel. Cu minime explicaţii privind notele muzicale, pe un pian de jucărie, aproape orice copil poate cânta, de exemplu, Melc-melc codobelc. În fond sunt doar două note muzicale… Ce mi-a plăcut la cărticica cu melcul e faptul că am aflat că există mult mai multe perechi de versuri decât ştiam eu!! Textul integral al cântecului este prezent imediat lângă partitură.

Joc si joaca - Folclorul copiilor, Editura Paralela 45

Urmează apoi două pagini cu exerciţii diverse, în funcţie de carte: identificarea literelor, exerciţii de comparaţie, logice sau de colorat. Cel mai simpatic este în "La moară", unde trebuie să alegi ingredientele pentru o plăcintă. În imagine apar şi nişte fluturi… iar Iris a stat un pic pe gânduri, apoi a zis că sunt de zahăr şi îi foloseşte să decoreze plăcinta! şi mai utile sunt lecţiile de desen, cum să realizezi o pisicuţă sau o răţuşcă.

Joc si joaca - Folclorul copiilor, Editura Paralela 45

Urmează apoi o aplicaţie de lucru manual, ilustrată cu fotografii din grădiniţă: cum să faci un melc dintr-o cutie de brânză topită, o pasăre dintr-un balon, o pisică origami şi un fluture din carton.

Joc si joaca - Folclorul copiilor, Editura Paralela 45

Secţiunea "Să mă prezint" este dedicată personajului principal al lucrării. Pe principiul ştiaţi că aflăm câteva informaţii simpatice despre melci, păsări, pisici şi fluturi. Secţiunea este completată cu o altă pagină de "curiozităţi". De exemplu, ştiaţi că un melc poate dormi trei ani şi să nu moară de foame? Ori că pisicile sunt daltoniste? O a treia completare apare la melci şi pisici, o pagină cu "rudele mele". Aflăm astfel că familia moluştelor este formată din melci, scoici, sepii, calamari şi caracatiţe, iar familia felinelor are ca reprezentaţi celebri leul, tigrul (cea mai mare felină) şi ghepardul (cel mai rapid animal).

Pentru capitolul comunicare verbală, este propus un exerciţiu de povestire după imagini. Am reuşit deja să facem tema de la fluture, mai avem de lucru cu celelalte.

Cărţile sunt format aproape pătrat, 20x19cm, cu coperta din carton lucios. La interios găsiţi 16 file printate color, mate, nu lucioase, pentru a se putea scrie ori colora cu uşurinţă. În colecţie vor mai fi tipărite: Căldăruşa plină, Baba Oarba, Trompeta, Iepuraş coconaş, Vulpea şi gâsca, trei iezi cucuieţi, Gărgăriţa Riţa.

Sunt excelente pentru lucrul acasă, dar şi pentru a face parte din biblioteca aflată la grădiniţă, în fiecare clasă. Vă las în compania înregistrărilor de la evenimentul din cadrum Bookfest, prin care aveţi ocazia să o cunoaşteţi şi pe autoare, dar şi pe copiii care au participar la realizarea activităţilor prezentate.

Info preţ: Editura Paralela 45. Librării: Libris.ro, Elefant.ro, eMAG.ro

Biblioteca Năzdrăvanilor

Cristina H.
Posted in Cărţi pentru copii, Editura Paralela 45 and tagged , , , , , , .

2 Comments

  1. Am intrat pe site-ul editurii si nu-mi vine sa cred ca, la cate activitati ai descris, pretul e de doar 5 lei pe exemplar (si transportul prin PR gratuit :D).

    • nu ma pricep prea bine, dar cred ca facand parte din proiectul educational timtimtimy au o anumita limita de pret.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente