Invat cu Editura Gama, serie educativa cu CD

Zilele trecute am primit prin poştă de la Editura Gama noua serie publicată la categoria "Instrumente educaţionale". Din colecţie fac parte: Învăţ alfabetul, Învăţ să număr, Învăţ animalele, Învăţ limba franceză, Învăţ limba engleză, Învăţ limba germană. În primul rând, trebuie să recunosc – colecţia arată foarte fain, este tipărită pe file groase de carton, lucioase, la o calitate excepţionala. Filele groase chiar îmi plac, vor rezista răsfoirilor agresive ale piticilor, şi ar face faţă cu succes şi în grupurile de copii.

Primele trei materiale sunt destinate preşcolarilor, iar celelalte, despre limbile străine, oricărui începător într-ale limbilor europene. S-au împărţit repede, Iris le-a luat pe primele, pentru care Andrei s-a considerat prea "mare", dar celelalte i-au plăcut. Mami, acum pot să învăţ un cuvânt direct în trei limbi deodată! De ce? Pentru că la nivel grafic materialele sunt identice, şi sunt foarte uşor de urmărit.

Cărţile sunt format mare, 22x22cm, şi conţin 12 pagini, iar cd-ul este dispus în plic, vizibil prin decupajul copertei.

Invat alfabetul, Editura Gama, CD cu jocuri

Învăţ alfabetul conţine pentru fiecare literă din alfabet litera mare de tipar, litera mică de tipar, şi denumirea obiectului din imagine, atât cu majuscule, cât şi cu litere mici, şi despărţit în silabe. La final este inclus un tabel recapitulativ, doar cu literele şi imaginile.

Cd-ul care însoţeşte cartea conţine un fişier flash, care nu necesită instalare pe calculator şi nici nu are cerinţe tehnice suplimentare, decât probabil o versiune decentă de Flash Player, ce poate fi luată free de pe net. Jocul este organizat pe patru nivele. Primul nivel – Învăţ literele, reia informaţiile de bază. Recunoaşterea literei mari, a sunetului reprezentat la începutul cuvântului din imagine, şi alături, reprezentată, litera mică. Poate ar fi fost interesant să fie mai multe imagini pentru aceeaşi literă. Al doilea nivel – Recunosc literele mari, cere copilului să aleagă litera ce reprezintă primul sunet al cuvântului din imagine, oferindu-i-se şi alte variante de răspuns. Nivelul al treilea – Recunosc literele mici, reia exerciţiul de la nivelul 2, dar folosind minuscule. Nivelul al patrulea – Ştiu literele, cere copilului să aleagă varianta corectă a cuvântului ce reprezintă imaginea, oferindu-i-se variante anagramate ale acestuia.

Până acum cartea este preferata Irisucăi, foarte nervoasă că nu ştie încă să citească (şi e în total dezacord cu mine că asta se învaţă în clasa I, iar acum e suficient că ştie literele). E în schimb supărată că nu este întotdeauna scris cu majuscule, căci literele mici o "ameţesc".

Invat alfabetul, Editura Gama, CD cu jocuri

Invat alfabetul, Editura Gama, CD cu jocuri

Invat sa numar, Editura Gama, CD cu jocuri

Învăţ să număr este foarte potrivită copiilor mici, nivelul 1 de grădiniţă, pentru numerele de la 1 la 10. Fiecare pagină este dedicată unei cifre, şi, dacă n-ar fi fost printate faţă-verso, mergeau de minune folosite ca planşe la clasă. Ultima pagină este un tabel recapitulativ.

Cd-ul este organizat pe trei nivele. Nivelul 1 – Învăţ să număr, reia informaţiile din carte, fiecare număr fiind asociat cu o mulţime de obiecte având reprezentat numărul de elemente indicate. Nivelul 2 – Recunosc numerele, indică copilului mulţimi de obiecte, iar el trebuie să aleagă, dintre variantele de răspuns, pe aceea care reprezintă numărul elementelor din mulţime. Nivelul al treilea – Ştiu numerele, cere copilului să efectueze adunări simple, însumând numărul elementelor a două mulţimi. Unul din exerciţii (ultimul screenshot), ii cerea copilului să coloreze, dând click pe mouse, atâtea pătrăţele pe fiecare coloană câte indica cifra de jos.

Invat sa numar, Editura Gama, CD cu jocuri

Invat sa numar, Editura Gama, CD cu jocuri

Invat animalele, Editura Gama, CD cu jocuri

Învăţ animalele este un mini-atlas zoologic pentru copii, incluzând, tematic, cele mai cunoscute animale. Avem prezentate 14 animale şi păsări de la fermă, 12 animale, păsări şi insecte din pădure, 13 animale şi reptile de la zoo (dar nu zoo din Bucureşti), 14 păsări celebre de pe toate continentele, 13 vieţuitoare acvatice, 4 vieţuitoare de la poli.

Cd-ul inclus este organizat pe două nivele. Nivelul 1 – Învăţ animalele, reia interactiv animalele prezentate în carte, adăugându-i fiecăruia trei însuşiri. Al doilea nivel – Ştiu animalele, solicită copilului să recunoască dintre cele 3 animale prezentate pe cel descris de însuşirile afişate în dreapta. Chiar dacă este pentru preşcolari, un şcolar mic, care ştie să citească, ar avea ce învăţa, şi în plus, s-ar descurca şi singur cu programul.

Invat animalele, Editura Gama, CD cu jocuri

Invat animalele, Editura Gama, CD cu jocuri

Invat limba engleza, Editura Gama, CD cu jocuri Invat limba franceza, Editura Gama, CD cu jocuri Invat limba germana, Editura Gama, CD cu jocuri

Învăţ limba franceză, Învăţ limba engleză, Învăţ limba germană sunt cele trei titluri ale colecţiei dedicate limbilor străine. Ca structură şi grafică, toate sunt identice. Noţiunile sunt prezentate tematic, fără traducere, dar asociate cu o imagine. Grupele prezentate în toate materialele sunt: În casă, În oraş, În grădină, Mâncare, În bucătărie, Animale de la fermă, Animale sălbatice, Corpul meu, Numere, culori şi forme.

Cd-ul ataşat fiecăreia este organizat pe două nivele. Primul reia noţiunile prezentate în carte, dar care pot fi şi ascultate în pronunţia unui vorbitor nativ al limbii. Cel de-al doilea nivel verifică vocabularul, oferind noţiunea scrisă şi o mulţime de obiecte din care trebuie ales răspunsul corect.

Andrei e încântat de ele, eu îl aştept să treacă la nivelul de propoziţii, să înţeleagă că a şti numai noţiuni într-o limbă nu este suficient. Dar e un început.

Invat limba engleza, Editura Gama, CD cu jocuri

Invat limba franceza, Editura Gama, CD cu jocuri

Invat limba germana, Editura Gama, CD cu jocuri

Invat limba engleza, Editura Gama, CD cu jocuri

Biblioteca Năzdrăvanilor

Invat alfabetul, Editura Gama, CD cu jocuri Invat sa numar, Editura Gama, CD cu jocuri Invat animalele, Editura Gama, CD cu jocuri

Librăria Editurii Gama

Librăria Editurii Gama Librăria Editurii Gama
Invat limba engleza, Editura Gama, CD cu jocuri Invat limba franceza, Editura Gama, CD cu jocuri Invat limba germana, Editura Gama, CD cu jocuri
Librăria Editurii Gama Librăria Editurii Gama Librăria Editurii Gama
Cristina H.
Posted in Cărţi pentru copii, Editura Gama and tagged , , , , , , , , , .

4 Comments

  1. Buna ziua, am citit in mai multe articole de pe blog, mai vechi, ca nu ati incurajat fetita sa citeasca, ci ati amanat cat mai mult momentul.

    M-ar ajuta mai multe indrumari in aceasta zona. De ce ati amanat momentul, de ce 5 ani nu este o varsta potrivita pentru asta?

    Intreb pentru ca baietelul meu incepe sa ma intrebe ce scrie pe ambalaje, in carti, incearca sa citeasca pe litere. Nu insist, insa nici nu vreau sa ii creez frustrari. Multumesc

    • Este un subiect delicat… și m-am luptat cu rudele, vecinii și prietenii, că nu e posibil să „o las așa”, să se ducă la școală fără să știe să citească… Însă sunt profesor și acesta a fost argumentul principal. Oricine învață să citească, dacă i se lasă timp suficient puterilor sale. Normal că am ajutat-o, la întrebările de tipul „ce scrie acolo” îi citeam, îi spuneam pe litere, am învățat silabe, am avut jocuri de învățat cititul. Însă pur și simplu nivelul ei de dezvoltare nu ajunsese aici.
      Am fost copil care a citit de la 4 ani, nu vreți să știți ce-mi auzeau urechile: „Dar tu la vârsta ei citeai cursiv”. Ooo da, dar eu eram eu, ea era ea. La ce folosea să forțez copilul? Doar ca să-i arăt că nu reușește? Cititul se învață în clasa I, asta dacă nu s-au schimbat programele și n-am aflat. Aaa, corect, îi încurajezi de la pregătitoare și îi feliciți dacă pot, dar nu faci din asta un țel în viață.
      Nu regret absolut deloc decizia luată. Acum, la 13 ani, fericirea ei maximă e să nu aibă nimic obligatoriu și să fie lăsată să citească, ce vrea ea, când vrea ea. Și-a dorit din tot sufletul să învețe, a fost frustrant debutul în clasa I, când ceilalți știau, însă a recuperat. Poate că am avut noroc, am intuit bine nivelul și posibilitățile copilului. Sau poate pentru că am trăit pe pielea mea cu standarde impuse „de gura lumii”. Cum să se spună că fata lui X nu… Înțelegeți 🙂
      5 ani e o vârstă la fel de potrivită ca oricare alta. Doar că nu e indicat să forțezi copilul. Nu toți pot, nu toți vor. Și indiferent ce încercați, niciodată să nu-l comparați. Înveți să citești pentru că avem cărți magice. Fiecare ascunde o nouă poveste, dar doar tu poți găsi motivele pentru care să o deschizi.
      Nu știu dacă am fost coerentă, am cam sărit de la una la alta, dar sper că am reușit să transmit esențialul.

  2. Foarte coerenta 🙂 am invatat sa il observ. Acum prefera „numerele mari”. Cere jocuri cu calcule, le intelege, stie sa descompuna un nr pt ca a inteles cantitatea nu doar simbolul. Cand trecem la citit refuza. Stie literele si atat. „Citeste” doar pe litere si poate inca sa lege si sa citeasca cuvantul intreg. Stiu ca este o faza premergatoare cititului insa sta blocat in ea de aproape 8 luni. O sa il mai urmaresc si o sa fiu pe faza cand apare mai multa dorinta din partea lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente